Statuia lui Bolyai Farkas și Bolyai János, amplasată strategic în centrul orașului Târgu Mureș, este mai mult decât un simplu monument. Este un omagiu adus celor doi matematicieni renumiți, tată și fiu, care au lăsat o amprentă profundă în știința matematicii.

statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures.jpg

Inaugurat la începutul secolului XXI, monumentul reprezintă o realizare artistică impresionantă, ilustrându-i pe cei doi savanți într-un moment de contemplare și discuție matematică. Statuia îi prezintă pe Bolyai Farkas și pe fiul său János, unindu-i într-un dialog etern.

imagine-cu-statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures.jpg

Bolyai Farkas este cunoscut pentru contribuțiile sale în educația matematică, în timp ce fiul său, Bolyai János, este celebrat pentru dezvoltarea geometriei neeuclidiene, o teorie revoluționară la acea vreme. Acest monument celebrează nu doar realizările lor academice, ci și legătura profundă dintre ei.

fotografie-cu-statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures.jpg

Situată în apropierea Universității din Târgu Mureș, statuia este adesea punctul de întâlnire pentru studenți și profesori, dar și un loc de inspirație pentru tinerii matematicieni și vizitatori. Este un simbol al excelenței academice și al pasiunii pentru cunoaștere.

Citește și:  Fosta Fabrică de Mezeluri Teodorof - Cireșica: bijuteria arhitecturală a Tulcei

soclul-de-la-statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures.jpg

Anual, în jurul statuii au loc evenimente comemorative și lecții deschise, unde se discută despre contribuțiile familiei Bolyai la matematică și la cultura științifică globală. Aceste adunări transformă spațiul într-un forum vibrant de idei și inovație.

statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures-vazuta-de-jos.jpg

Statuia este împodobită cu plăci de bronz care povestesc istoria și realizările celor doi matematicieni, oferind vizitatorilor contextul și importanța lucrărilor lor. Aceasta nu doar că adaugă valoare educativă monumentului, dar îmbogățește și experiența culturală a oricărui turist.

spatiul-verde-unde-se-afla-statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures.jpg
parc-si-statuia-lui-bolyai-farkas-si-bolyai-janos-din-targu-mures-judetul-mures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.