Statuia lui Decebal de la Orşova este cea mai înaltă statuie sculptată în piatră din întreaga Europă. Nu aparţine, din punct de vedere administrativ, de localitatea Orşova, însă aşa este cel mai uşor de recunoscut. De fapt, statuia se află între Dubova şi Eşelniţa, pe malul stâncos al Dunării, în zona cunoscută şi drept Cazanele Dunării.

Statuia lui Decebal1

Statuia lui Decebal are o lăţime de 25 de metri şi o înălţime de 55 de metri, fiind sculptată după modelul sculpturilor din Muntele Rushmore, Statele Unite ale Americii. A fost sculptată în decurs de 10 ani (perioada 1994-2004), iar cel care a finanţat lucrarea a fost Iosif Constantin Drăgan, un om de afaceri pasionat de istorie. Se pare că acesta a plătit mai mult de un milion de dolari pentru monumentala sculptură, fiind săvârşită de 12 sculptori-alpiniști. De altfel, inscripţia de sub capul regelui dac, „Decebal rex – Drăgan fecit” se traduce în română prin „regele Decebal – făcută de Drăgan”.

Iosif Constantin Drăgan a fost un împătimit al istoriei tracilor şi dacilor, scriind câteva cărţi despre aceştia. Locul în care a fost sculptată Statuia lui Decebal nu este deloc unul întâmplător – în faţa sculpturii, pe malul care aparţine de Serbia, se află Tabula Traiana, o placă memorială pusă acolo chiar de împăratul Traian, pentru a celebra victoria împotriva dacilor. Afaceristul a vrut ca statuia să arate că identitatea culturală a poporului român a fost formată începând cu daco-tracii, dar şi că romanii au avut o contribuţie importantă atunci când au fost alcătuite culturile europene.

O astfel de lucrare impresionantă nu putea fi terminată într-o perioadă scurtă de timp, însă lucrările la Statuia lui Decebal au fost îngreunate şi de căldurile toropitoare (nu se putea lucra pe timp de iarnă), dar şi de prezenţa viperelor în zonă. Unul dintre alpinişti a fost muşcat de acest şarpe veninos, însă din fericire pentru el i-a fost administrat rapid un ser antiveninos. Nici faptul că sculptorii au lucrat la înălţimi mari nu a făcut munca mai uşoară – cinci dintre ei au căzut câţiva metri în gol, dar nu s-a întâmplat nimic tragic.

Citește și:  Fosta școală de băieți din Slatina: un capitul istoric redescoperit

Lucrările la Statuia lui Decebal au început prin defrişarea arborilor care înconjurau stânca. S-au curăţat şi rocile, dar şi stâncile masive, îndepărtându-se orice lucru care ar fi putut pune în pericol viaţa sculptorilor. Un alt impediment a fost faptul că pe pontonul golfului Mraconia, unde se află statuia, nu se ajunge decât pe apă – astfel, zeci de kilograme de unelte şi alte lucruri folositoare au fost transportate cu barca.

statuia-lui-decebal.jpg

Sculptorii-alpiniști au început să sculpteze după ce au dinamitat stâncă, iar uneltele folosite au fost cele clasice, precum barosul şi ciocanul pneumatic. Accesul îngreunat nu a permis aducerea unor utilaje grele, care ar fi grăbit finalizarea construcţiei.

După lungi ore de muncă, lucrările fiind desfăşurate în perioada martie – octombrie a fiecărui an, în anul 2004 a fost finalizată ceea ce a devenit cea mai înaltă sculptură europeană. Astăzi, toţi cei care au drum la Cazanele Dunării nu ratează acest obiectiv turistic impresionant, care, alături de Tabula Traiana, formează o adevărată operă de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.