Emanuil Gojdu a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania.

vedere-spre-statuia-lui-emanuil-goidu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Casa în care s-a născut mai poate fi văzută și astăzi în Oradea, lângă Biserica cu Lună.

statuia-lui-emanuil-goidu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Emanuil Gojdu era mândru de originea sa de român ortodox. Prin tot ceea ce a făcut, a demonstrat, atât prin acțiunile întreprinse, cât și prin declarațiile politice că nu a uitat de originile sale românești și nici nu a ascuns faptul că se trăgea dintr-o familie modestă.

Casa lui a fost cunoscută tot timpul ca fiind o casă românească, unde toți românii erau bine primiți și spijiniți. La locuința sa, obișnuia să țină întruniri cu deputații români. Cu aceștia și sub președinția lui, s-a discutat și un proiect de lege, „pentru egala îndreptățire a naționalităților”.

imagine-cu-statuia-lui-emanuil-goidu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Statuia sa este amplasată în Oradea, județul Bihor.

Realizată din bronz, statuia lui Emanuil Gojdu este opera unui artist cunoscut pentru lucrările sale monumentale, care a capturat esența și spiritul acestui mare patriot. Detaliile fine ale operei de artă atrag privirile vizitatorilor și le oferă o fereastră spre istoria complexă a Transilvaniei.

Citește și:  Stânca La Trei Căldări: Obiective turistice Neamţ

prim-plan-cu-statuia-lui-emanuil-goidu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

De-a lungul anilor, statuia lui Emanuil Gojdu a devenit un punct de întâlnire pentru comemorările și evenimentele care celebrează istoria și cultura românească în Oradea. Aici se adună anual membrii comunității pentru a-și exprima respectul și admirația față de lupta acestui erou național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.