Statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare se află în Piaţa Libertăţii şi reprezintă un monument de elocvență, reprezentându-l pe Vasile Lucaciu, unul dintre cele mai importante personalităţi născute în zona judeţului Satu Mare.

statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-de-aproape.jpg

Vasile Lucaciu a fost un om complex: a militat toată viaţa pentru drepturile care se cuveneau românilor din Transilvania, a fost preot greco-catolic şi scriitor politic. Cât timp a activat ca preot, a ridicat o biserică în Siseşti, considerată monument istoric.

În ceea ce priveşte cariera scriitoricească, a înfiinţat „Revista Catolică”, primul periodic din Baia Mare în care s-a scris în limba română. De asemenea, a scris în „Observatorul” şi în „Gazeta de Transilvania”.

statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-din-fata.jpg

Însă cariera politică a fost cea care i-a dominat viaţa lui Vasile Lucaciu. A fost lider al Partidului Naţional Român, a semnat Memorandumul în anul 1892 şi a militat ca România să se alieze cu Puterile Antantei.

Însă credinţele lui i-au adus şi probleme, mai ales după ce a semnat Memorandumul – a trebuit să săvârşească mulţi ani de închisoare, fiind acuzat de faptul că a cerut ca Transilvania să fie independentă, negând, aşadar, puterea pe care o aveau autorităţile maghiare. Lui Vasile Lucaciu i-a fost dedicat şi un cântec, numit „Doina lui Lucaciu”.

statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-dintr-o-parte.jpg

Statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare a avut şi ea o existenţă tulburată, la fel ca a omului pe care îl înfăţişează. A fost executată de sculptorul Cornel Mendrea, din bronz şi expusă prima dată în anul 1936, în fața Ateneului Român din capitală.

Câteva luni mai târziu a fost mutată la Satu Mare, pentru că se potrivea mai bine, având în vedere că în această zonă s-a format personalitatea lui Vasile Lucaciu. Inaugurarea monumentului a fost făcută în decembrie, iar la eveniment au participat mai bine de 30.000 de oameni.

statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-din-spate-peste-parc.jpg

Cu toate acestea, statuia lui Vasile Lucaciu a fost din nou mutată, patru ani mai târziu, la Lugoj. Doi ani mai târziu, a ajuns în centrul Alba Iuliei, ca în 1948 să fie dusă la Muzeul Unirii din acelaşi oraş. După zece ani, a fost dusă la Bucureşti, la Muzeul Cornel Mendrea, în 1968 a fost iar adusă în Satu Mare şi abia în anul 1992 a fost pusă în locul în care se află şi astăzi.

statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-de-sus.jpg

Statuia este și un punct de întâlnire popular pentru localnici și turiști deopotrivă, oferind un loc perfect pentru reflecție și admirație. De-a lungul anilor, a devenit un simbol al orașului Satu Mare, aducând în lumină istoria bogată și spiritul incandescent al regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.