Statuia Pro Patria din Caransebeș, un impresionant monument dedicat eroilor căzuți pentru țară, stă mărturie a sacrificiului suprem oferit în numele libertății și independenței. Acest simbol al recunoștinței comunității locale față de bravii săi fii și fiice îmbogățește peisajul urban, atrăgând vizitatori și istorici deopotrivă.

imagine-cu-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg

Ridicată în centrul orașului, statuia este opera sculptorului renumit Victor Gaga, cunoscut pentru abilitatea sa de a captura esența umană și forța de exprimare. Realizată în marmură, fiecare detaliu al lucrării subliniază expresivitatea și dramatismul momentelor istorice pe care le comemorează.

poza-cu-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg

Inaugurată în anul 1923, statuia a fost finanțată prin contribuții publice, un efort comun al comunității pentru a-și omagia eroii. La baza statuii, o placă de marmură poartă numele tuturor soldaților din Caransebeș care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial.

vedere-cu-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg

În fiecare an, la data de 1 Decembrie, se desfășoară ceremonii de comemorare la statuie, unde localnicii și oficialitățile orașului aduc omagii și depun coroane de flori. Aceste momente sunt accentuate de prezența fanfarei militare și a discursurilor patriotice.

Citește și:  Podul Decebal din Timișoara: povestea unei legături istorice

imagine-din-lateral-cu-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg

În jurul statuii, parcul urban în care este situată oferă un spațiu de reflecție și reculegere, dotat cu bănci și alei umbrite de copaci bătrâni. Acesta devine un loc de întâlnire popular pentru toate generațiile, simbolizând pacea și libertatea câștigate greu.

statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg

De-a lungul timpului, statuia a fost și subiectul unor restaurări importante, cea mai recentă având loc în 2015, când detaliile sale fine au fost meticulos recondiționate pentru a asigura conservarea acestui patrimoniu național prețios.

dusmanul-infrant-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg
prim-plan-cu-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg
luptatorul-statuia-pro-patria-din-caransebes-judetul-caras-severin.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.