Sudanul de Sud este o țară din Africa, fără ieșire la mare, independentă începând cu 9 iulie 2011, având capitala la Juba. Separat încă din 2005 de Sudan, în urma unui tratat de pace, Sudanul de Sud și-a celebrat în mod oficial independența pe 9 iulie 2011. Țara nou formată consistă din 10 state, grupate în trei regiuni, fiecare corespunzând vechilor diviziuni administrative sudaneze: Nilul Superior în partea de nord-est, Bahr el Ghazal în vest și Equatoria în sud, regiunea ce cuprinde și capitala, Juba.

steag Sudanul de Sud

Șase decenii de conflicte interne, în care s-au desfășurat două războaie civile și-au pus amprenta asupra celor două state, Sudan și Sudanul de Sud. Armata de Eliberare, mișcarea reprezentativă pentru independența țării, este acum la conducerea guvernului proaspăt format. Pentru mulți ani, conducerea țării a fost formată dintr-un guvern autocrat. Considerat nesigur pentru majoritatea turiștilor timp de foarte mulți ani, Sudanul de Sud cunoaște acum, în urma tratatului de pace, o oarecare relaxare din punct de vedere al ciocnirilor politice și al pericolului turiștilor. Cu toate acestea, aria este încă extrem de volatilă – revoltele continuă la granițe, iar Sudanul de Sud este încă marcat de violențele etnice locale.

trupe din Sudan

Statul actual are potențialul de a deveni cea mai potrivită destinație africană din punct de vedere al vieții sălbatice și al frumuseților neatinse ale naturii. Spre deosebire de deșerturile uscate din Sudan, Sudanul de Sud dispune de mai multe precipitații și este, în mare parte, alcătuit din păduri tropicale, mlaștini și pajiști înverzite, cu cascade impresionante în zona montană. În ciuda deceniilor de conflicte și conservării inadecvate a infrastructurii, viața sălbatică este încă prezentă aici, cu 1,3 milioane de antilope, recent raportate în procesul de migrație. Mlaștinile sunt gazdele miilor de specii de păsări. Există cinci parcuri naționale, incluzând Boma în regiunea Nilului Superior, și încă 14 rezervații ceva mai mici.

Citește și:  Malta : Țări de vizitat

Resorturile de lux oferă o gamă din ce în ce mai variată de excursii de tip safari și mini-croaziere. Cei care doresc să se aventureze nu trebuie să rateze apele învolburate ale Nilului Alb.

aeroport Juba
aeroport Juba

Excursiile de-a lungul Sudanului de Sud se fac în mare parte de-a lungul șoselelor înfundate, neasfaltate, cu excepția unor căi de acces gudronate, din regiunea capitalei Juba. Cel mai mare aeroport al țării este tot în Juba, locul de unde, săptămânal, sunt organizate curse spre capitalele statelor învecinate: Kenya, Etiopia, Republica Democrată Congo sau Uganda. Există câteva aeroporturi mai mici în Wau, Rumbek și Malakal, cu zboruri regulate spre și dinspre Khartoum.

Sejururile din jurul noii capitale, Juba, sunt cele mai sigure și mai convenabile din punct de vedere al facilităților de cazare, infrastructură și control guvernamental. Juba este cea mai bună bază de plecare spre frumusețile naturale din Sudanul de Sud. Capitala se află pe malurile Nilului Alb în Equatoria, la doar 11 kilometri de graniță și este ușor accesibilă prin intermediul drumurilor naționale, dinspre Republica Democrata Congo, Uganda sau Kenya. Chiar dacă nu are dimensiuni notabile, Juba dispune de hoteluri, restaurante, un stadion, o universitate, târguri în aer liber și câteva resorturi turistice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.