Teatrul pentru copii şi tineret “Ariel” din Târgu Mureş este unul dintre cele mai importante astfel de teatre din România. Se află pe strada Poştei, la numărul 2 şi are o importanţă deosebită şi datorită faptului că este unul din cele trei teatre destinate vârstei tinere în care se găsesc secţii atât în limba română, cât şi în limba maghiară.

Teatrul pentru copii şi tineret “Ariel” s-a înfiinţat în anul 1949, spectacolele dându-se în limba maghiară. Abia în anul 1963 a fost înfiinţată secţia în limba română, iar astăzi fiecare secţie are câte 12 actori. Popularitatea teatrului a crescut odată cu secţia în limba română, iar primele spectacole l-au avut ca regizor pe Antal Pal, unul dintre cei care au introdus teatrul de păpuşi în acest oraş.

Chiar dacă au avut parte şi de vremuri mai grele, în special în timpul regimului comunist, cei de la Teatrul pentru copii şi tineret “Ariel” au reuşit, de fiecare dată, să le depăşească şi să atingă succesul. Au fost reprezentate pe scenă adaptări atât după literatura română (Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Gellu Naum sau Petre Ispirescu), cât şi după cea maghiară (Petofi Sandor, Fodor Sandor sau Arany Janos).

De asemenea, actorii din cadrul teatrului au participat la nenumărate spectacole internaţionale, ajungând chiar şi în ţări ca Pakistan sau India. De la fiecare festival şi concurs, membrii teatrului au venit acasă cu câte un premiu, fie el de interpretare sau regie.

Citește și:  Biserica Sf. Dumitru din Focsani : Obiective turistice Vrancea

teatrul-de-copii-ariel-targu-mures.jpg

Începând cu anul 1998, când a venit la conducere un nou director, Teatrul pentru copii şi tineret “Ariel” apelează la tot felul de metode inedite pentru a atrage un public cât mai mare. Au început să fie proiectate spectacole în fiecare seară, special destinate adolescenţilor. De asemenea, a fost înfiinţată Fundaţia Dramafest, care are în componenţă mai multe programe menite să atragă atenţia oamenilor.

Unul dintre aceste programe este “underground”, care promovează spectacole nonconformiste pentru tinerii intelectuali, pentru artişti, elevi şi studenţi. Spectacolele se desfăşoară în română sau maghiară şi se fac parteneriate cu teatre din întreaga Europă. Totodată, Fundaţia Dramafest organizează diverse concursuri de dramaturgie, pentru a ajuta tinerele talente să se afirme. Au fost înfiinţate chiar şi reviste special destinate acestui gen literar, în care orice tânăr dramaturg poate să scrie.

Teatrul pentru copii şi tineret “Ariel” din Târgu Mureş se ocupă şi cu o serie de programe educaţionale, îndreptate, în special, împotriva violenţei. Teatrul şi Fundaţia Dramafest au pus bazele Centrului de resurse împotriva Violenţei asupra Copiilor şi Tinerilor, încercând să ajute, într-o măsură cât mai mare, aceste victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.