Templele de la Abu Simbel se afla in Nubia, Egipt, si sunt sanctuare din piatra dedicate lui Ramses al II-lea, pentru a pastra vie amintirea sa, precum si vremurile in care acesta a trait, cu atat mai mult cu cat Ramses al II-lea a fost unul dintre cei mai puternici conducatori ai Egiptului Antic. Mai multi istorici au fost de parere ca acesta ar fi faraonul din cartea iesirii din Biblie, cel care, de altfel, descrie fuga evreilor din Egipt. Se presupune ca acest conducator a domnit 62 de ani, din anul 1729 i.Hr., si ca, atunci cand s-a stins din viata, in anul 1213 i.Hr., avea deja 100 de copii, precum si mai multe neveste si concubine. O dovada a faptului ca Ramses al II-lea a fost unul dintre cei mai puternici conducatori din Egipt este construirea multor statui cu chipul sau.

Templele de la Abu Simbel1

Mai mult, niciun alt faraon nu a avut mai multe statui ca Ramses al II-lea. Si s-ar putea spune ca el a fost un mecenat, cel putin in ceea ce a privit propria glorie eterna, intrucat a infrumusetat fatadele multor temple, construind altele si largindu-le pe unele. De pilda, templul sau este dedicat Zeului Soare si a fost sapat pe o panta de la Abu Simbel, din Nubia. Aceasta structura impresionanta este cunoscuta indeosebi siluetele uriase ale faraonului care are pe cap coroana dubla.

In plus, el sta asezat pe tronul sau, in timp ce, la picioarele sale, se afla siluetele mult mai mici ale membrilor familiei sale. Aceste siluete sunt cu atat mai interesante cu cat au fost cioplite direct in piatra, dominand intrarea in templu. Vorbim, de fapt, despre niste statui ce au o inaltime de 20 de metri. Ele au fost descris ca fiind „formidabile manifestari in piatra ale egoului”.

Templele de la Abu Simbel11

Iar scopul realizarii unor astfel de statui ar trebui sa fie clar, deoarece s-a cautat intimidarea triburilor locale si, totodata, reamintirea acestora de puterea supranaturala a faraonului. Aceste conceptii erau des intalnite la acele vremuri, considerandu-se ca faraonii, reprezentandu-si supusii, sunt deasupra tuturor, insa nu si deasupra zeilor. Vizitatorii care vor veni sa vada templele de la Abu Simbel vor putea admira chiar sus, pe fatada sanctuarului dedicat Zeului Soare, un sir de babuini ce saluta soare, aceste animale fiind asezate in sir. Odata ce vor intra in interiorul templului, vor descoperi statui ale faraonului, dar si scene ale tuturor bataliilor sale victorioase. Cel care le-a descoperit a fost orientalistul elvetian Johann Ludwig Burckhardt, care, in anul 1813, a gasit toate aceste constructii ingropate in nisip.

Citește și:  Turnurile gemene Petronas: Obiective turistice Malaezia - Kuala Lumpur

La patru ani dupa aceasta descoperire, si anume in anul 1817, un profanator de morminte celebru, de origine italiana, pe numele sau Giovanni Belzoni, a reusit sa intre in templele de la Abu Simbel si a furat absolut tot ce a putut. In sfarsit, pe langa acest mare templu, dedicat Zeului Soare, aici se mai afla si unul mai mic, de aceasta data dedicat zeitei iubirii, Hathor. Templul in discutie a fost ridicat pentru Nefertiti, care, potrivit istoricilor, era sotia favorita a faraonului Ramses al II-lea. Si nu intamplator, Neferiti fiind descrisa ca o femeie foarte frumoasa, de dragul ei, „chiar si Soarele stralucea”. Insa in anii 1960, atunci cand s-a inceput constructia barajului de la Assuan, s-a iscat un scandal international, deoarece apele lacului Nasser puteau inunda in orice moment acea vale unde se aflau templele de la Abu Simbel.

Templele de la Abu Simbel111

Tocmai de aceea UNESCO a lansat o campania internationala si, totodata, un apel catre autoritatile egiptene pentru a se strange fonduri pentru o expertiza tehnica, in vederea mutarii templelor de la Abu Simbel pe un mal, respectiv intr-un loc mai inalt, altminteri ele ar fi fost ulterior de navala apelor. Astfel, o echipa formata din mai multi arheologi, ingineri si operatori ale unor echipamente speciale a inceput, in anul 1964, sa lucreze la mutarea celor doua temple.

La acele vremuri, intreaga operatiune a costat circa 40 de milioane de dolari. Intre anii 1964 si 1968, intregul sit a fost taiat in mai multe parti, ca mai apoi, sa fie ridicate si reasamblate intr-o locatie noua, aflata cu 65 de metri mai sus si la o distanta de 200 de metri de apele lacului Nasser, aceasta fiind una dintre cele mai mari provocari arheologice si ingineresti din istorie.

Templele de la Abu Simbel1111

Unele structuri au fost salvate de pe fundul apelor lacului Nasser. In prezent, mii de vizitatori vin sa vada in fiecare zi templele de la Abu Simbel, acestea devenind unele dintre obiectivele turistice de varf din Egipt. Si nu degeaba, ci deoarece acest loc este cu adevarat fascinant, atat pentru cei care iubesc istoria Egiptului, cat si pentru cei care sunt interesati de arhitectura egipteana. Mai mult decat atat, desenele aflate pe peretii din interioarele ambelor temple sunt foarte interesante, putand fi intepretate de catre amatori in nenumarate feluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.