Templul de la Karnak, Egipt, a fost cel mai mare complex religios din lumea antica, acesta intinzadu-se pe o suprafata de 100 de hectare. Numele sau era Ipet-isut, care inseamna “Cel mai Ales dintre Locuri”. Acest templu se gaseste pe malurile fluviului Nil si este cea mai faimoasa locatie arheologica, dupa piramide. In timpul Regatului de Mijloc si Regatului Nou, Templul de la Karnak, Egipt, facea parte din orasul Teba, care era capitala Egiptului la acea vreme.

Templul de la Karnak1

Constructia templului a inceput in 1991-1785 i.Hr., pe vremea dinastiei a 12-a. Primul templu a fost dedicat zeului timpuriu al Tebei, pe nume Montu. Constructia templului a durat in jur de 900 de ani, multi dintre faraonii din diferite dinastii adaugand un altar nou sau un pilon nou complexului de la Karnak. Templul de la Karnak, Egipt, a fost timp de multi ani centrul religios al Tebei si al egiptenilor. Insa acest templu a fost abandonat pentru o perioada, atunci cand, faraonul Akhenaton a ajuns pe tron si a decis sa inlocuiasca venerarea lui Amun cu venerarea Soarelui, Aten. Atunci el a construit o noua capitala si noi temple. Dupa moartea lui Akhenaton, venerarea lui Aten a fost data uitarii, iar preotii Tebei au distrus toate semnele domniei lui Akhenaton si ale venerarii zeului Soare, Aten. Atunci, Templul de la Karnak, Egipt, a devenit din nou centrul religios de odinioara.

In secolul 4 i.Hr., cand grecii au cucerit Egiptul, acestia au mutat capitala Regatului la Alexandria, ceea ce a insemnat inceputul sfarsitului pentru centrul religios de la Karnak. Locatia a fost totusi respectata in timpul dinastiei Ptolemeice si in timpul romanilor, pana in secolul 4 d.Hr. In anul 323 d.Hr., Constantin cel Mare a adoptat crestinismul drept religie oficiala, iar in 346, acesta a dat ordin sa se inchida toate templele pagane. Atunci complexul de la Karnak a fost abandonat, iar in interiorul sau au fost stabilite 4 biserici crestine.

Templul de la Karnak11

In timpul Epocii Medievale, cultura egipteana antica a fost uitata si chiar si locatia orasului Teba era necunoscuta in acea vreme. Abia in secolul al 16-lea, un calator din Venetia a descries complexul de la Karnak. Mai tarziu, in secolele 17 si 18, mai multi cronicari au scris despre Templul de la Karnak, Egipt si despre alte locatii importante ce datau din Antichitate. In 1798, Vivant Denon, care era un om de stiinta ce facea parte din expeditia lui Napoleon, a descries complexul de la Karnak mai detaliat.

Citește și:  Orasul Detroit: Obiective turistice SUA - Detroit

Complexul de la Karnak este alcatuit din 4 parti. Cel mai mare si mai faimos din acestea este Templul lui Amun-Ra, acesta fiind singurul accesibil turistilor. Celelalte 3 parti sunt: Templul lui Mut, Templul lui Montu si Templul lui Amenhotep. Principalul zeu venerat la Karnak era Amun, al carei templu este situat in centrul complexului. Templul lui Montu se afla in partea de nord, iar Templul lui Mut se afla in partea de sud. In afara de templele cele mari, complexul mai cuprinde si cateva temple mai mici si capele, cum ar fi: Templul lui Khonsu, Templul lui Osiris Hek-Djet sau Templu lui Opet. In complex se afla o alee marginita de sfincsi cu capete de berbeci, care ajunge pana in fata primului pilon urias, unde se afla o statuie imensa a lui Ramses al 2-lea. Primul pilon nu a fost niciodata terminat, iar langa acesta se gasesc ramasitele unei rampe din caramida, care arata cum a fost construit pilonul in acea vreme.

Templul de la Karnak111

Una din cele mai impresionante zone ale complexului este Sala Hypostyle. Aceasta sala este considerata una din cele mai importante lucrari arhitecturale din lume. Constructia acestei sali deosebite a inceput in timpul domniei lui Amenhotep al 3-lea si a fost terminata de catre nepotul sau Ramses al 2-lea. Toti peretii, toate tavanele si coloanele sunt pictate cu vopsele naturale. Acoperisul salii are 25 de metri inaltime si este sustinut de 12 coloane facute din gresie, impartite in 2 randuri de cate 6.

Langa fiecare sir de coloane se mai gasesc 7 randuri a cate 9 coloane, fiecare masurand 12,8 metri inaltime. In total se gasesc 134 de coloane in aceasta sala magnifica. Sala este decorata cu reliefuri ce infatiseaza scene din mitologia egipteana, care se refera la creatie. Peretii exteriori ai salii sunt decorati cu scene de batalie din timpul domniilor lui Seti I si Ramses al 2-lea. Cel de-al treilea pilon a fost construit de catre Amenhotep al 3-lea, iar pilonii cu numerele 4 si 5 au fost construiti de Thutmos I, acestia fiind mai mici decat cel de-al treilea.

Templul de la Karnak1111

Astazi, Templul de la Karnak, Egipt, este una din cele mai vizitate locatii din zona, dupa piramide. Acest templu reprezinta un exemplu minunat al maretiei Egiptului in Antichitate si, de asemenea, reprezinta o sursa de informatii pentru arheologii din toata lumea, care si astazi cauta raspunsuri in legatura cu istoria misterioasa a civilizatiei egiptene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.