Templul Soarelui din India este considerat unul din cele mai magnifice monumente religioase din lume. Acest templu a fost realizat din granit negru de catre Regele Narasimhadeva, in secolul al 13-lea. Templul se afla in districtul Puri din statul Orissa, in India. Initial, Templul Soarelui se afla mai aproape de coasta si era folosit drept punct de navigatie de catre marinari, acestia numindu-l “Pagoda Neagra”. Templul Soarelui din India mai este cunoscut sub numele de Konaditya si Arkakshetra, si si-a capatat aceste nume de la cuvintele “kona”, care inseamna “colt”, si “arka”, care inseamna “soare”. Acest templu a fost dedicat zeului Soare si a fost construit sub forma unei calesti, cu roti pe toate partile structurii. Este unul din primele locuri in care a inceput sa fie venerat zeul Soare. Templul are dimensiunile de 261 metri pe 160 de metri si se afla intr-un mediu natural, in care abunda vegetatia, aici fiind intalnit mahonul, palisandrul, etc.

Templul Konark
Templul Konark

Templul Soarelui din India a fost construit in secolul al 13-lea de catre Regele Narasimhadeva, iar ruinele sale au fost excavate la sfarsitul secolului al 19-lea. Cladirea principala a templului se numeste Templul Konark, si este cunoscuta indeosebi pentru maretia arhitecturala si pentru complexitatea si bogatia sculpturilor ce pot fi vazute aici. Intregul complex a fost proiectat sub forma unei calesti uriase, aflata pe 24 de roti si trasa de 7 cai. Se credea ca aceasta caleasca il transporta pe zeul Soare, numit Surya, care era venerat inca din perioada Vedica.

Fiecare roata are diametrul de 3 metri, iar inauntrul sau se afla spite si cioplituri elaborate. Spitele rotilor au fost aranjate astfel incat acestea sa functioneze ca niste cadrane solare, iar in functie de umbra cazuta pe roti poate fi citita ora exacta. La intrarea in templu se afla 2 lei, fiecare leu strivind un elefant. La randul lor, fiecare elefant sta pe trupul unui om. Scarile de la intrare duc catre o sala de dans. Pe baza si pe peretii templului se pot vedea o serie de sculpturi care infatiseaza aspecte religioase, casnice, politice si militare ale acestei perioade. Multe din aceste sculpturi au o natura usor erotica, lucru pentru care Templul Soarelui din India este faimos.

Templul Mahadevi
Templul Mahadevi

Templul Mahadevi se afla la vest de templul principal si este considerat a fi templul secundar, care era dedicat uneia dintre sotiile zeului Surya. Templul este pozitionat cu fata catre est si este alcatuit dintr-un sanctuar si o veranda, care se afla deasupra unei platforme ridicate. Suprastructurile sanctuarului si ale verandei lipsesc. Interiorul verandei este faimos pentru sculpturile sale, in timp ce in sanctuar lipseste urma vreunei zeitati. Acoperisul verandei este alcatuit din 3 straturi orizontale, pe fiecare strat aflandu-se sculpturi in marime naturala, ce reprezinta niste femei foarte frumoase si fermecatoare.

Citește și:  Orasul Bristol: Obiective turistice Anglia - Bristol

Templul Vaishnava este un templu mic din caramida, considerat a fi templul cu numarul 3. Acesta a fost descoperit in 1956, in timp ce era curatat nisipul din zona. Acesta este alcatuit dintr-un sanctuar si o veranda, si la fel ca in cazul templului secundar ii lipsesc suprastructurile. De asemenea acest templu nu are niciun fel de decoratiuni exterioare. Au fost insa dezgropate niste reprezentari ale lui Balarama sau Krishna, si ale unor zeitati secundare ca Varaha si Trivikrama, care astazi pot fi vazute la Muzeul Arheologic Konark.

Templul Soarelui

Templul Soarelui din India simbolizeaza pasul maiestuos al zeului Soare. In sala de dans de la intrarea in templu erau aduse omagii prin dansuri, de catre cei care veneau sa-l venereze pe zeul Soare. In jurul templului pot fi vazute numeroase sculpturi ce reprezinta motive geometrice si florale, de asemenea oameni, figuri divine si semi-divine, aflate in pozitii derivate din Kama Sutra. Mai sunt reprezentate si animale, frunze, razboinici pe cai si alte modele interesante. La templu vizitatorii pot vedea 3 imagini diferite ale zeului Soare, fiecare pozitionata in asa fel incat sa capteze razele soarelui la rasarit, la amiaza si la apus.

La mica distanta de templu se afla lacul sacru, unde se spune ca Samba, fiul lui Krishna si al lui Jamvavati, s-a vindecat de lepra, miracol care se presupune ca a inspirat constructia templului in cinstea zeului Soare. In fiecare an, in februarie, aici are loc Festivalul Magha Saptami, la care participa mii de pelerini. Acestia fac baie in lac si in apa marii pentru a se purifica, iar apoi urmaresc rasaritul soarelui. De asemenea, la inceputul lunii decembrie, in fiecare an, are loc un alt festival numit Festivalul Dansului. Aici se aduna numerosi dansatori clasici din India care executa dansurile: Odissi, Manipuri, Bharatnatyam, Kathak si Chhow.

Templul Soarelui1

Astazi Templul Soarelui din India se afla partial in ruina, iar o parte din sculpturile sale se afla la Muzeul Arheologic, care este condus de Asociatia Arheologica din India. Desi acest templu si-a pierdut multe din structurile originale, cele care au ramas inca in picioare arata talentul si puterea imaginatiei de care dispuneau artistii care au contribuit la crearea sa. Templul contribuie la cultura Vaisnav, o traditie a hinduimsului, si este o priveliste ce nu trebuie ratata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.