Cu toate că România nu este una dintre țările cele mai dezvoltate din punct de vedere al turismului internațional, ea dispune de câteva locuri absolut faimoase în lume. Atunci când un străin se gândește la România, primele lucruri care îi vin în minte sunt:

Săpânţa

sapanta

Săpânţa, cu al ei cimitir vesel. Este locul unde se adună turiști din toate colțurile lumii, atrași fiind de singurul loc în care moartea este luată în derâdere. Există în jur de 800 de cruci de stejar, superb pictate în celebra culoare senină „albastrul de Săpânța” și având pe margini tricolorul românesc, redat sub forma ghirlandelor de flori sau motive geometrice.

Detaliile care au făcut însă înconjurul lumii sunt epitafurile scrise pe cruci și care au menirea de a reda în doar câteva cuvinte șugubețe viața celui dispărut.

Cel mai adesea, tonul este de autoironie, cuvintele fiind rostite la persoana întâi. Cimitirul Vesel din Săpânța atrage pe toți cei dornici să dezlege misterul veșniciei, să devină puternici în fața sfârșitului inevitabil. Tot legat de cimitirul vesel din Săpânța, cei mai mulți dintre turiștii străini au învățat deja cuvântul care face legea în această zonă – țuică.

Delta Dunării

delta dunarii

Delta Dunării se află la capătul opus al țării și, de această dată, e vorba, în primul rând, de o atracție turistică de ordin natural. Delta Dunării este considerată un adevărat paradis exotic, al speciilor de plante și animale pe cale de dispariție, drept pentru care turiștii străini se înghesuie să vadă ceea ce nu prea mai pot vedea în alte colțuri ale lumii.

În anul 2013, s-a înregistrat un număr record de turiști în Delta Dunării – circa 100.000 anual. O mare parte a turiștilor străini provin din Ucraina. În rest, ei sunt francezi și germani.

Principalele atracții ale Deltei Dunării sunt Pădurea Letea, plajele sălbatice ale Sulinei, satele tradiționale ce oferă cazare și mâncare la prețuri avantajoase, canalele și lacurile naturale precum Magiaru, Fortuna sau Lumina.

Castelul Bran

castelul Bran

Castelul Bran atrage anual din ce în ce mai mulți turiști străini, veniți pe urmele lui Dracula. Legenda pare nepieritoare, astfel că interesul străinilor se menține mereu viu. De regulă, castelul Bran este vizitat anual de 500.000 de turiști, cei mai numeroși fiind cei din afara României.

În weekendurile cele mai prolifice, pe porțile Castelului Bran se perindă circa 5000 de vizitatori. Majoritatea provin din statele Uniunii Europene, dar sunt prezenți și turiști străini din SUA, Israel, Asia.

Castelul Bran a fost plasat întâmplător într-o poveste fantastică despre vampiri, romanul Dracula, de Bram Stocker; ficțiunea și realitatea istorică și-au dat, ulterior, mâna într-un mod ciudat, reușind să păstreze o aură de mister în încăperile folosite cândva de aprigul Vlad Ţepeș.

Chiar dacă el nu a fost cu adevărat vampir, zgomotele și uneori miresmele din interiorul încăperilor castelului întrețin o atmosferă a lumii fantomelor.

Mănăstirile pictate ale Bucovinei

manastiri din bucovina

Mănăstirile pictate ale Bucovinei reprezintă cele mai prestigioase și căutate atracții din cadrul turismului religios practicat în România. Este vorba despre mănăstirile ale căror culori din picturile murale nu au mai putut fi reproduse nicăieri în lume: Voroneț, Arbore, Humor, Sucevița și Moldovița.

Sunt mănăstiri extrem de vechi, de circa 500 de ani fiecare și înălțarea lor e legată de numele unor personaje foarte importante ale istoriei noastre: Ştefan cel Mare, familia Movileștilor, Petru Rareș. Tocmai datorită valorii inestimabile a picturii exterioare, cele cinci mănăstiri bucovinene au fost incluse pe lista patrimoniului UNESCO.

În anul 2008, au fost vizitate de un număr record (pe atunci) de circa 230.000 de turiști români și străini laolaltă; cei mai mulți turiști străini provin din Uniunea Europeană – Germania, Franța, Italia, Canada. Faima mănăstirilor a crescut într-un ritm amețitor, astfel că în anul 2012, dintr-un număr de 2 milioane de vizitatori, circa 400.000 au fost străini.

Casa Poporului

casa poporului

Casa Poporului din București se numără printre simbolurile de marcă ale turismului în România. De altfel, capitala se bucură de un număr foarte mare de turiști străini, apreciindu-se că numărul lor se ridică la circa 700.000 pe an; aceștia vin din toate statele lumii: Spania, Japonia, SUA, Israel, Polonia, China și Portugalia.

Deși unii o consideră drept cea mai urâtă clădire posibilă, Casa Poporului își șochează vizitatorii prin dimensiunile enorme, ieșite din comun; numai înălțimea de 86 de metri, cu o continuare de 92 de metri sub pământ, este în măsură să uimească pe toți cei care o văd. Înălțarea acestei clădiri a presupus demolarea caselor private ale peste 40.000 de români, în timpul comunismului.

Citește și:  Piatra Albă, lumea de deasupra lumii

Pentru că vizitarea se face contra cost, Casa Poporului a devenit și una dintre cele mai profitabile atracții turistice din București; anual, se încasează circa 500.000 de euro din vânzarea biletelor. În medie, cam 1000 de turiști trec zilnic pragul acestui loc colosal.

Transfăgărăşean

transfagarasan

Transfăgărăşean, șoseaua care şerpuieşte amețitor în munți, reprezintă unul dintre locurile ce fascinează turiștii străini din întreaga lume. Cei mai mulți provin din Polonia, Marea Britanie, Franța, SUA, Asia și Germania.

Transfăgărăşeanul este o adevărată provocare fizică, iar principalele sale obiective de neratat sunt Lacul Bâlea și Hotelul de Gheață.

Se înregistrează circa 1000 de turiști săptămânal, cei mai mulți dintre ei fiind străini care doresc cu orice preț să se bucure de priveliștea rece a lacului Bâlea și să se cazeze la hotelul de Gheață. Natura crudă, aerul aspru și măreția muntelui impresionează turiștii străini în mod deosebit, oferindu-le o experiență unică.

Valea Vaserului

valea vaserului

Valea Vaserului, văzută de la bordul trenului cu aburi, Mocănița, se află pe lista celor mai vizitate destinații turistice ale României. Turiștii din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii vin să se plimbe ca pe vremuri, cu trenul cu aburi, într-un decor natural ce taie respirația.

Întreaga vale a Vaserului este presărată cu urmele trecutului – mici baraje folosite în timpul transporturilor de lemn, șine de cale ferată extrem de înguste, unele adăposturi militare, rămase de pe vremea Războaielor Mondiale, cătune rupte parcă de restul lumii.

Pe Valea Vaserului, vin să se plimbe turiști din Coreea, Ucraina, Marea Britanie, SUA, Grecia, Israel, Polonia, Ungaria, Germania și Franța. În medie, pe Valea Vaserului se plimbă cu Mocănița circa 250 de turiști români și străini, în fiecare zi. În anul 2011, s-a înregistrat un număr de 16.000 de vizitatori.

Mărginimea Sibiului

marginimea sibiului

 

Mărginimea Sibiului se află în topul celor mai populare destinații turistice pentru străini, de foarte mulți ani. Reprezintă un tărâm al stilului de viață rural, pur mioritic, fiind compusă din 18 sate românești unde se practică agroturismul cu un succes nebun.

În anul 2012, în jur de 350.000 turiști străini au poposit la Mărginimea Sibiului, cei mai mulți dintre ei fiind sași sau urmași ai sașilor plecați din România. Există însă interes și din partea turiștilor din Uniunea Europeană, Olanda, Belgia, din Israel și Asia. În Mărginimea Sibiului, turismul e învăluit în gustul desăvârșit al brânzei și al preparatelor din carne de capră, după rețete așa zis mioritice.

Foarte multe dintre case sunt de vânzare, sub forma caselor de vacanță pentru turiști, drept pentru care și prețurile par destul de piperate. Obiceiurile strămoșești, păstrate aici cu sfințenie, fascinează pe tot străinul ce are ocazia să vadă oameni îmbrăcați în costume populare, să cumpere icoane pictate pe sticlă sau să admire arhitectura caselor impunătoare.

Biserica Neagră din Brașov

biserica neagra brasov

Biserica Neagră din Brașov reprezintă unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii străini în ultimii ani. Monumentul religios reprezintă cel mai mare edificiu construit în stil gotic din Europa de Sud Est.

Datorită vârstei, dimensiunilor și frumuseții detaliilor interioare, Biserica Neagră atrage un număr din ce în ce mai mare de turiști străini.

Cei mai mulți provin din Germania, Franța și Italia, dar și din Israel și Ungaria. În primele șapte luni ale anului 2014, Biserica Neagră a fost vizitată de un număr de circa 200.000 de turiști dintre care 50.000 erau din afara țării.

Cetatea Sighișoarei

cetatea sighisoara

Cetatea Sighișoarei se găsește în topul celor mai renumite locații din România, o destinație cu faimă internațională. Are aspectul unui micuț târg medieval, unde atmosfera este ieșită din comun; indiferent de anotimp, pe străzile cetății se găsesc actori îmbrăcați în costume medievale fie interpretând scene de teatru pentru turiști, fie turnând filme, fie participând la diverse festivaluri și evenimente cu iz istoric.

Restaurantele păstrează și ele atmosfera medievală, servind mâncăruri tradiționale după rețete strămoșești, în decoruri marcate de prezența spadelor, coifurilor de luptă, blazoanelor. Pe perioada desfășurării Festivalului Medieval, Sighișoara este luată cu asalt de 30.000 de turiști în numai 3 zile.

Sunt de vizitat o serie impresionantă de monumente istorice în cadrul cetății Sighișoara: Casa lui Vlad Dracul, Biserica din Deal, Casa Venețiană, Scara Acoperită.

Cei mai mulți dintre turiștii străini ce vizitează România sunt europeni din state precum Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania. Din afara continentului european, cei mai numeroși sunt turiștii asiatici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.