Dinozaurii carnivori reprezintă una dintre cele mai fascinante categorii de animale preistorice, fiind cei care dominau vârful lanțului trofic în era mezozoică.

Dinozaurii au trait pe planeta noastra cu milioane de ani inainte de aparitia omului. Din categoria acestor animale preistorice faceau parte numeroase specii de dinozauri carnivori care dominau uscatul in acele vremuri indepartate. Pentru a intelege mai bine viata acestor uriasi pradatori vom prezenta un Top 10 dinozauri carnivori:

Tyrannosaurus Rex1

1. Tyrannosaurus – A fost considerat ,,regele fioros al dinozaurilor” si cel mai mare dinozaur carnivor al tuturor timpurilor. Avand in vedere marimea exagerata a dintilor, abdomenului si falcilor, acest pradator putea consuma 120 kg de carne doar la o masa.

Cu o cantitate atat de mare de hrana putea sta linistit doar o perioada scurta de timp, de cateva zile. In cele din urma simtea o foame teribila care il mana, iar spre turmele de dinozauri erbivori, din care alegea cu lacomie o noua victima pe care incerca sa o atace cu sange rece. Avea simtul olfactiv iesit din comun, stomacul urias, creierul destul de mic pentru o creatura de asemenea dimensiuni.

Troodon
Troodon

2. Troodon – Comparativ cu alte exemplare de pe aceasta lista Troodonul a fost un dinozaur carnivor mic, fara musculatura puternica. Totusi anumite caracteristici il faceau unic fata de alti dinozauri, avea creierul dezvoltat, ochii mari, reusea sa vada perfect chiar si in amurg, cu degetele de la membrele anterioare putea sa apuce si sa manipuleze anumite obiecte de dimensiuni mici si sa interactioneze foarte bine cu mediul in care traia.

Conform expertilor, acest dinozaur cu siguranta ar fi evoluat spre forme de viata mai inteligente daca nu ar fi disparut ca specie de pe aceasta planeta.

Allosaurus
Allosaurus

3. Allosaurus – Era un carnivor redutabil care a trait in Australia si America de Nord, cu 156 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului superior. Fiind un carnozaur enorm, cel mai mare pradator din vremurile sale, a primit denumirea de ,,Leul din Jurasic”. Cu siguranta era un dinozaur vorace care se napustea asupra prazii cu corpul sau masiv de 1-4 tone, distrugand orice vietate ii statea in cale.

In inaltime putea ajunge la 7-12 m fiind pe masura uriasilor dinozauri erbivori contemporani cu el. Experii au ajuns la concluzia ca era prea mare si greoi pentru a pleca singur la vanatoare. Se banuieste ca ataca in grupuri marii dinozauri erbivori cu gatul lung ca Diplodocus, Apatosaurus, Camarasaurus si Brontosaurus.

Deinonychus

4. Deinonychus– Acest pradator si-a facut aparitia pe teritoriul jurasic al Americii de Nord alaturi de un alt carnivor fioros care venea din Jurasic, numit Allosaurus. Ramasitele sale fosile foarte bine conservate au aratat ca acest dinozaur avea o conformatie facuta pentru vanatoare si ucidere.

Mai mult decat atat era un animal agil, rapid si inteligent. Intotdeauna pentru a speria prada isi etala o gura imensa cu numerosi dinti ascutiti si curbati, perfecti sa sfasie si sa rupa bucati mari de carne din corpul victimei.

Forma speciala a ghearei de la al doilea deget de la picioare i-a adus numele de ,,Gheara inspaimantatoare” si ii oferea posibilitatea de a avea o arma letala lunga de 13 cm cu care spinteca prada in timp ce o imobiliza cu celalalt picior. Coada bine intinsa il ajuta sa-si echilibreze corpul atunci cand statea intr-un singur picior, iar sistemul nervos foarte bine dezvoltat ii permitea sa aiba o mare precizie a miscarilor corpului.

Carnotaurus
Carnotaurus

5. Carnotaurus – Este cunoscut drept ,,Mancatorul de carne” si face parte din grupul teropodelor, a marilor pradatori terestri. Avea corpul acoperit cu piele groasa, aspra si solzi ososi, ca de crocodil, craniul imens, botul masiv, acuitatea vizuala dezvoltata si simtul mirosului fin.

Avand maxilarele prevazute cu muschi puternici si numerosi dinti ascutiti si curbati, Carnotaurusul putea smulge si inghiti bucati mari de carne cu o forta impresionanta. Particularitatea acestei specii consta in faptul ca pe cap in dreptul ochilor avea doua coarne mari, ascutie, similare celor de tauri.

Spinosaurus
Spinosaurus

6. Spinosaurus – Acest dinozaur carnivor identificat pe teritoriul Africii este cel mai impresionant reprezentant din grupul carnivorelor de la sfarsitul Cretacicului. In primul rand era un animal preistoric enorm, unul dintre cei mai mari carnivori ai tuturor timpurilor, iar in al doilea rand se remarca si prin creasta de pe spate ca o panza de corabie de inaltimea unui om, cu rol in mentinerea temperaturii corpului.

Cu ajutorul ei in primele ore ale diminetii dinozaurul se incalzea absorbind rapid caldura soarelui si astfel avea energia necesara sa atace si sa doboare alte reptile cu sange rece. De asemenea, creasta avea si rol de atragere a femelelor in perioada de imperechere sau de impunere si castigare a suprematiei in cadrul turmei.

Acrocanthosaurus

7. Acrocanthosaurus – A fost un reprezentant carnivor al Cretacicului inferior american. Numele sau inseamna ,,Soparla cu spini pe spate” si face referire la tepii de 30 cm care alcatuiau o excrescenta pe coloana sa vertebrala. Spinii erau acoperiti cu piele groasa si rezistenta formand o creasta impresionanta pe partea dorsala a corpului.

Giganotosaurus
Giganotosaurus

8. Giganotosaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait cu 104 milioane de ani in urma, pe teritoriul cretacic al Americii de Sud. Avea craniul lung de 1,95 m, lungimea corpului de 14 m si greutatea de 8 tone.

Simtul sau olfactiv era foarte bine dezvoltat, dintii lungi si lati erau perfecti adaptati pentru a spinteca si taia carnea si pielea victimelor, iar acuitatea vizuala era foarte buna. Acest pradator se asemana foarte mult cu fiorosii Tyrannosaurus si Spinosaurus.

Utahraptor
Utahraptor

9. Utahraptor – A fost un teropod de talie medie, foarte abil, care atunci cand vana se folosea de ghearele uriase de la membrele din spate, ascutite si lungi de 35 cm. Ghearele erau adevarate arme letale cu care provoca rani foarte grave victimelor sale.

Isi sfasia prada cu ghearele ascutite si o musca cu dintii fiorosi, mari si ascutiti, iar deschiderea larga a gurii ii permitea sa smulga si sa inghita bucati mari de carne uneori intregi fara a le mesteca.

Coada lunga si puternica il ajuta in mentinerea echilibrului dar si in lovirea animalelor in timpul luptelor. Membrele posterioare lungi si musculoase arata ca Utahraptorul era un alergator excelent si un pradator periculos in acea perioada a Jurasicului superior.

Herrerasaurus
Herrerasaurus

10. Herrerasaurus – A fost un carnivor foarte lacom care a trait in perioada Triasicului superior, cu aproximativ 228 milioane de ani in urma, ce se hranea in special cu animale mici si mijlocii.

A trait pe teritoriul unde azi se afla Argentina, avea dimensiuni medii, lungimea de 3-5 m si greutatea de 200-350 kg. Craniul era lung si ingust, maxilarele puternice dotate cu dinti ascutiti si incovoiati, specifici carnivorelor.

Dinozaurii carnivori și impactul lor asupra descoperirilor paleontologice

Descoperirea fosilelor de dinozauri carnivori a oferit cercetătorilor perspective valoroase asupra evoluției prădătorilor preistorici. De exemplu, studierea craniului lui Tyrannosaurus Rex a dezvăluit o mușcătură cu o forță de peste 35.000 de newtoni, iar structurile osoase ale Spinosaurus au arătat că acesta era probabil un prădător semiacvatic. Aceste descoperiri nu doar că dezvăluie detalii despre viața lor, ci și despre cum ecosistemele preistorice se adaptau la prezența unor prădători de temut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.