Fie ca uneori cursul vietii si-a spus cuvantul si artistii nu au mai putut sa isi duca la bun sfarsit opera de arta, fie ca au fost obligati sau anumite circumstante i-a impiedicat sa faca acest lucru, sau pur si simplu nu au mai dorit sa isi continue opera de arta din anumite considerente, universul artei cuprinde cateva opere incomplete de exceptie. De aceea, in randurile care urmeaza va vom prezenta un top 10 opere de arta cunoscute si neterminate.

Fie ca este vorba despre o sculptura, o pictura, o opera literara sau chiar o opera cinematografica, operele de arta de mai jos sunt cunoscute in intreaga lume, insa caracteristica lor principala comuna este ca nu sunt complete.

Sculptura ecvestra Leonardo da Vinci, Foto: tjelser.wordpress.com
Sculptura ecvestra Leonardo da Vinci, Foto: tjelser.wordpress.com

1. Sculptura ecvestra inceputa de catre Leonardo da Vinci in anul 1488 reprezinta una dintre cele mai cunoscute opere de arta incepute si neterminate. Sculptura se dorea a fi una memoriala si artistul a lucrat la acest proiect timp de 12 ani, timp in care da Vinci a creat nu doar matrita, ci si un complex sistem de incalzire care sa permita turnarea metalului topit si in acelasi timp racirea uniforma a acestuia. In anul 1943 este realizat modelul din lut, acesta fiind expus in locul in care urma sa fie expusa marea sculptura din metal. Insa acest lucru nu a mai fost posibil din cauza razboiului italian ce avea sa inceapa, metalul alocat sculpturii fiind folosit pentru realizarea armelor. Asa ca, singura sculptura a maretului cal a ramas doar la stadiul initial, iar statuia prezenta astazi in Milano nu este decat un model care imita celebra statuie neterminata a lui Leonardo da Vinci.

Raffaello Sanzio Schimbarea la fata, Foto: missatridentinaemportugal.blogspot.ro
Raffaello Sanzio Schimbarea la fata, Foto: missatridentinaemportugal.blogspot.ro

2. Din categoria picturi celebre incepute si neterminate, una dintre cele mai importante este „Schimbarea la fata” inceputa de catre pictorul renascentist Raffaello Sanzio da Urbino, cunoscut in lumea artei cu numele de Raphael. In spatele picturii se ascunde o simbolistica aparte, criticii considerand ca opera de arta reprezinta legatura dintre Divinitate si artist. Celebrul pictor renascentist a inceput pictura in anul 1516 insa moartea sa prematura in anul 1520 a facut ca opera sa ii ramana neterminata. Se spune ca Raphael a pictat pana in ultima clipa si se mai crede ca fiul sau a fost cel care a continuat intr-o oarecare masura pictura.

Michelangelo Buonarroti Mormantul Papei Iulius al II-lea, Foto: maestrodesociales.blogspot.ro
Michelangelo Buonarroti Mormantul Papei Iulius al II-lea, Foto: maestrodesociales.blogspot.ro

3. Revenind la domeniul sculpturii, una dintre cele mai cunoscute opere de arta neterminate este Mormantul Papei Iulius al II-lea, opera lui Michelangelo Buonarroti. Papa Iulius al II-lea a dorit ca un mare sculptor si arhitect sa ii realizeze mormantul, asa ca Michelangelo a creat doua schite care transpun doua povesti, elementul cheie al mormantului fiind reprezentat de 40 de statui din marumura. Pictorul despre care am amintit anterior, Raphael, considerand ca o astfel de opera de arta i-ar aduce lui Michelangelo faima, a incercat sa il convinga pe Papa Iulius ca a-si pregati mormantul in timpul vietii nu este deloc un lucru prolific, ci din contra, ar atrage cu sine numai lucruri rele. Si pentru ca misiunea sculptorului sa devina de-a dreptul imposibila, lui Michelangelo i s-a propus sa picteze plafonul Capelei Sixtine. Spre uimirea tuturor, sculptorul a reusit sa realizeze o pictura cu adevarat impresionanta. Desi artistul a incercat sa reia lucrarile pentru sculptura caracteristica mormantului Papei Iulius, aceasta nu a fost completa pana la moartea acestuia. Abia dupa 40 de ani de la inceperea impresionantului monument, Michelangelo a reuist sa termine doar cateva dintre sculpturi, monumentul fiind catalogat una dintre cele mai importante opere de arta renascentiste, chiar daca nu este finalizat.

Recviem; Wolfgang Amadeus Mozart, Foto: cristinaradus.wordpress.com
Recviem; Wolfgang Amadeus Mozart, Foto: cristinaradus.wordpress.com

4. Si in domeniul muzical exista opere de arta cu adevarat valoroase si foarte apreciate chiar daca nu sunt complete. Asa este si cazul operei celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart – „Recviem”. Un eveniment interesant are in loc in ultimul an de viata al artistului. Intr-o zi, un strain se apropie de el si ii ofera o suma considerabila pentru compunerea unui recviem, o deosebita opera cu caracter religios, care sa fie cantat la ceremonia funerara a sotiei decedate a acestuia. Mozart era foarte bolnav si a considerat acest lucru un semn care ii prevestea moartea, asa ca nu a stat pe ganduri si a inceput sa lucreze neincetat pentru cea care va deveni una dintre cele mai importante opere de arta neterminate. Dupa cinci luni, Mozart a murit, insa inainte sa moara acesta si-a invatat unul dintre elevi sa continue opera, asa ca dupa ce ucenicul lui Mozart a completat faimoasa opera, aceasta a fost prezentata strainului ca apartinand in intregime lui Mozart.

Citește și:  Arta urbana (street art)
Franz Schubert, Simfonia a VIII-a, Foto: welltempered.wordpress.com
Franz Schubert, Simfonia a VIII-a, Foto: welltempered.wordpress.com

5. Tot din aria muzicala, o alta opera foarte cunoscuta si apreciata dar incompleta este Simfonia a VIII-a a lui Franz Schubert, cunoscuta si sub denumirea de „Simfonia incompleta”. Schubert si-a inceput opera in anul 1822, insa aceasta nu a fost niciodata terminata, chiar daca unii critici sustin ca opera este completa doar ca ultimele parti si finalul sunt foarte asemanatoare din punctul de vedere al ritmului, lucru deloc intalnit in cazul altor simfonii. Cu toate acestea, Simfonia a VIII-a de Schubert ramane una dintre cele mai valoroase opere de arta ramase neterminate.

Catedrala Sagrada Familia, Foto: thetravelingtimes.wordpress.com
Catedrala Sagrada Familia, Foto: thetravelingtimes.wordpress.com

6. Din punct de vedere arhitectural, Catedrala Sagrada Familia din Barcelona este una dintre cele mai faimoase cladiri din intreaga lume. Cu toate acestea, este o opera de arta incompleta, aceasta fiind inceputa in anul 1882 de catre arhitectul Antoni Gaudi. Desi a lucrat timp de 40 de ani pentru realizarea ciudatei opere de arta, dedicandu-si chiar si ultimii ani din viata acesteia, eforturile sale au fost in zadar deoarece arhitectul a murit inainte ca faimoasa catedrala sa fie terminata, adica in anul 1926. Incepand de atunci, catedrala a trecut prin numeroase schimbari, insa una dintre principalele atractii turistice de pe teritoriul Spaniei este o opera de arta neterminata.

Palatul Sovietelor, Foto: ministerievanarchitectuur.wordpress.com
Palatul Sovietelor, Foto: ministerievanarchitectuur.wordpress.com

7. Ramanem tot in aria arhitecturii si un alt proiect nefinalizat este „Palatul Sovietelor”. Acest monument se dorea a fi un omagiu adus lui Lenin. Inainte de inceperea constructiei s-a desfasurat un concurs la care au participat arhitecti din intreaga lume, insa cel care urma sa construiasca faimosul edificiu a fost Boris Iofan. Acesta a inceput lucrarile pentru „Palatul Sovietelor” in anul 1937 insa invazia Germanilor a dat toate planurile peste cap, iar inceperea razboiului a insemnat sfaristul operei de arta care nu a fost niciodata continuata, pentru ca daca ar fi fost completa, opera ar fi fost cea mai inalta de pe tot globul.

Kubla Khan, Coleridge, Foto: nelabligh.com
Kubla Khan, Coleridge, Foto: nelabligh.com

8. Si numeroase opere literare cu adevarat celebre au ramas neterminate din diverse motive. Una dintre acestea apartine lui Samuel Taylor Coleridge si poarta numele „Kubla Khan”. Faimosul poem reprezinta o opera literara de referinta si a fost inceput in anul 1797. Motivul pentru care Coleridge nu a mai putut termina poemul este unul cat se poate de interesant. Acesta a afirmat ca, inainte de a incepe sa scrie, a consumat faimosul drog al celor mai multi dintre artisti – opium si a citit o carte in care era descris Xanadu. In timp ce crea, un prieten l-a vizitat si intrerupt fiind de catre acesta, efectul drogului s-a diminuat, iar Coleridge nu si-a mai putut continua poemul. Acesta a incercat sa il completeze ulterior, insa fara succes.

Scott Fitzgerald, Dragostea ultimului magnat, Foto: npr.org
Scott Fitzgerald, Dragostea ultimului magnat, Foto: npr.org

9. Din categoria celebrelor romane neterminate face parte si „Dragostea ultimului magnat”, celebrul romans scris de catre controversatul Scott Fitzgerald. Desi autorul si-a propus ca romanul sau sa fie alcatuit din 31 de capitole, acesta nu a reusit sa scrie decat 17 pana in anul 1940 cand a murit.

Jocul mortii, Foto: realmadridfans.org
Jocul mortii, Foto: realmadridfans.org

10. Arta cinematografica pare sa contina si ea cateva opere ce nu au putut fi terminate. Unul dintre filmele de exceptie care nu au putut fi terminate din cauza mortii actorului principal este “Jocul mortii”, pelicula in care Bruce Lee a intrat intr-un adevart joc al mortii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.