Alegerea tipului de hartie fotografica pentru imprimanta ta poate fi o adevarata provocare, oarecum echivalenta cu alergatul la triatlon, descifrarea filosofiei kantiene sau a mecanicii cuantice. In momentul in care ai calcat pragul unui magazin de profil, vei fi cu siguranta coplesit de diversitatea tipurilor de hartie – hartie alba simpla, foarte accesibila ca pret, hartie lucioasa – ceva mai scumpa, hartie mata – foarte scumpa, hartie colorata si alte cateva zeci de tipuri, care iti transforma procesul de imprimare a unei fotografii intr-un algoritm de luare a deciziei. Cu siguranta, ai vazut o multime de printuri, absolut superbe, realizate cu ajutorul noilor imprimante inkjet, dar obtinerea aceslor rezultate presupune folosirea tipului potrivit de hartie fotografica.
Calitatea hartiei folosite pentru imprimare va influenta, fara indoiala, calitatea imaginii finale, astfel ca o hartie de xerox simpla poate fi folosita pentru imprimantele inkjet, dar imaginea rezultata va fi una de o calitate foate slaba.
Factorii principali care influenteaza calitatea imaginii finale sunt:
Luminozitatea
Gradul de absorbtie al hartiei
Greutatea hartiei
Opacitatea
Luminozitatea este data de gradul de rugozitate a suprafetei hartiei. Cu cat aceasta este mai rugoasa, va imprastia lumina in diferite directii, spre deosebire de hartia fotografica foarte fina care va reflecta foarte multa lumina in aceeasi directie, facand ca hartia sa para mai luminoasa, fenomen care, pe mai departe, se va concretiza intr-o imagine mai luminoasa. Poti testa singur acest lucru, prin compararea unei fotografii dintr-un ziar, cu o fotografie dintr-o revista.
Diferenta este uriasa, nu? Orice tip de hartie care este catacterizat ca fiind foarte luminos este, in general, un tip mai fin decat hartia obisnuita. Aceasta luminozitate este exprimata, in mod curent, pe o scala de la 1 la 100, la cifra 100 fiind gradul cel mai mare de luminozitate si influenteaza perceptia culorilor, a contrastului dintre nuantele mai inchise si cele mai deschise, dar si gradul de vizibilitate al scrisului. Marea majoritate a hartiilor speciale reflecta in jur de 60 – 90 % din lumina.
Un alt factor foarte important in stabilirea calitatii hartiei fotografice este reprezentat de gradul de absorbtie a luminii. In momentul in care cerneala este pulverizata la nivelul hartiei, aceasta ar trebui sa formeze un cerc perfect simetric. Cerneala nu trebuie sa fie complet absorbita in hartie, pentru ca, in aceasta maniera, se va imprastia intr-o forma neregulata care va acoperi mai mult decat este necesar sa se intample. Rezultatul este o imagine care va arata dezordonat si neregulat, in special la nivelul muchiilor obiectelor si in zona textului.
Greutatea hartiei se refera, de regula, la grosimea acesteia si se masoara in grame pe metru patrat. Pentru a putea face o comparatie, hartia de xerox are o greutate de 80 g/mp, ceea ce presupune ca, pentru a obtine o imagine de o calitate superioara, va trebui sa folosesti o hartie cu o greutate mai mare. Cu cat acest numar este mai crescut, cu atat grosimea acelui tip de hartie fotografica va fi mai mare.Opacitatea hartiei este determinata de greutatea pe care o are, de capacitate de absorbtie a luminii si de compusii din care este alcatuita. Acest grad de opacitate determina cat de mult din imagine va fi perceput pe partea neprintabila a hartiei si este exprimat in procente – opacitate completa este 100%, iar transparenta completa este 0%.
In momentul de fata, pe piata de profil, exista doua categorii mari de hartie folosita in printing: hartia de tip “coated” si hartia “uncoated”.
Hartia fotografica de tip “coated” are, pe suprafata sa, un strat protector care impiedica absorbtia completa a culorilor in hartie. Acest fel de strat protector este folosit, mai ales, in cazul hartiilor pe care se imprima imagini cu foarte multe detalii, cu gradiente. Hartia de tip “coated” se poate gasi in variantele de hartie “coated” mata, lucioasa si satin. Hartia “coated” lucioasa este asemenatoare cu hartia folosita, de obicei, de reviste, fiind mai putin opaca si mult mai ieftina decat hartia mata de aceeasi grosime. Mai exista pe piata un tip de hartie care poarta denumirea de hartie “dull”, care este situata undeva intre hartia lucioasa si hartia mata. Hartia fotografica “coated” mata este o hartie cu un grad de luciu foarte redus, fiind foarte opaca, mult mai densa, dar si mult mai costisitoare.
Hartia de tip “uncoated” nu prezinta pe suprafata acel strat protector, motiv pentru care cernelurile se usuca prin absorbirea lor de catre hartie. Acest tip de hartie contine, la randul sau, o varietate foarte mare de categorii care pot fi texturizate sau simple – ca, de exemplu, hartia de tip “laid” si hartia de tip “linen”.
Alegerea tipului potrivit de hartie pentru imprimanta inkjet pe care o detii poate fi un proces destul de dificil, daca nu cunosti aceste aspecte de baza care te pot scuti de eventuale neplaceri. De altfel, este foarte important sa stii cum vrei sa arate produsul printat final, pentru a putea alege in perfecta cunostinta de cauza hartia fotografica de care ai nevoie.