Oamenii recurg extrem de des la utilizarea simbolurilor în exprimarea self-ului și fiecare experiență cu care aceștia se confruntă se află „pitită” în spatele acestor simboluri care condensează o întreagă aventură în goana după cunoaștere și solidificare a propriului sine.
Călătoriile sunt printre cele mai frumoase și trainice experiențe care conduc la delimitarea a ceea ce este omul în momentul în care acesta optează pentru o anumită destinație turistică și ceea ce va fi el la reîntoarcerea acasă. Călătoriile sunt momente neprețuite care aprind flacăra de veghe a exploratorului din fiecare om și care nu pot fi găzduite de nici un jurnal parfumat, deoarece cuvintele, de cele mai multe ori, când vine vorba de o experiență sacră, de o călătorie a cunoașterii, nu au puterea să surprindă bucuria exploratorului de a fi existat într-un alt timp, într-un alt decor.
Experiențele călătoriilor sunt un continuum „eu – celălalt” de scurtă durată, atunci când exploratorul conștientizează faptul că el și ceilalți nu sunt despărțiți decât de norme contextuale și culturi diferite. În schimb, sufletul este același, plin de pasiuni și alertat de dorința de cunoaștere. Astfel de experiențe merită gravate pe piele.
În continuare, o serie de tatuaje care marchează o distincție dintre omul prezent și omul viitor, pe măsură ce se aventurează în necunoscutul destinațiilor turistice pe care și le alege:
Tatuajul de tip „busolă”
Desenul busolei este de origine maritim și este extrem de popular, reflectând istoria întrepătrunsă a artei corporale și a marinarilor . În vremuri trecute, marinarii navigau prin apele necunoscute, înarmați numai cu cele câteva informații despre stele și cu o busolă care indica nordul. Tatuajul busolei simbolizează nu numai abilitatea de a naviga pe ocean, ci și darul individului de a se orienta în viață. Unele dintre cele mai populare tatuaje reprezentând busola sunt modele copiate direct de pe vechile hărți de navigație.
Tatuajul de tip „globul și geanta”
Conceptul „călătoriei” este vizibil prin declinările tatuajului: valizele care sunt simbol al cumului experiențial pe care omul îl deține, ce precedă globul pământesc, iar globul pământesc condensează un alt tip de cunoaștere, ce poate fi accesată prin intermediul călătoriei și resurselor din valizele exploratorului.
Tatuajul de tip „fill-it-in-as-you-go”; se completează pe măsură ce vizitezi
Tatuajul este completat pe măsură ce turistul vizitează țările pentru care optează la un moment dat. În cazul acesta, tatuajul marchează o experiență continuă și poate fi dus la bun sfârșit doar după ce exploratorul a deschis un nou capitol cu a cărui experiență se confruntă: o nouă cultură, același tip de cunoaștere, cunoașterea lui.
Este un tip de tatuaj care deschide oficial „maratonul” călătoriilor, dar care nu dispune de un timp precis în care acesta trebuie finalizat, mai degrabă un fel de reminder că, în alt colț al lumii, se află peticul lui de cunoaștere.
Tatuajul de tip „coordonate”
Simbolicul coordonatelor este un alt tip de tatuaj luat în considerare de către pasionații tatuajelor. Minimizat pe piele, dar maximizat în sufletul și mintea individului, acel loc special, este identificabil cu purtătorul său. Fie că este vorba de „acasă”, fie că este vorba de o destinație turistică marcantă, locul special este purtat cu mândrie, vizibil pe pielea purtătorului.
Tatuajul de tip „maritim”
Tatuajul ancorei face parte din galeria de tatuaje occidentale de peste două secole, având, totodată, origini străvechi, antice. Mulți marinari tineri, în trecut, își tatuau ancora pe corp cu ocazia primei experiențe de traversare a Atlanticului. Simbolul ancorei este, deseori, încorporat în alte elemente grafice, fiind amplasat în mod obișnuit în centru. Alte reprezentări grafice, asociate cu ancorele, sunt corăbiile cu pânze, sirenele , busolele.
În vremurile străvechi, ancora, asemenea peștilor, era un simbol legat de biserica creștină timpurie. În prezent, amestecată cu alte elemente grafice, asemenea celor din imaginile de mai sus, ancora poate marca o aserțiune a dorinței de călătorie.
Tatuajul de tip „hartă”
Fie că tatuajul acoperă părți ale corpului, precum umerii, întregul spate, palmele, picioarele acesta mărturisește implicarea purtătorului în dobândirea libertății de cunoaștere prin călătorie. „Wanderlust” exprimă dorința inerentă și nejustificabilă de a hoinări în lumea întreagă.
Tatuajul de tip „păsări călătoare”
Păsările pot simboliza dorința de evadare, dar, în același timp, sugerează fenomenul regenerării. De exemplu, în Evul Mediu rândunicile erau simboluri ale primăverii și renașterii.
Simbolistica acestora, cu origini străvechi, enunță o poveste ce aparține anului 1432. O bătrână din Marema a fost denunțată a fi vrăjitoare. Era acuzată că pregătea poțiuni de dragoste din rândunele moarte ce fuseseră mai întâi sedate cu alcool. Soarta sa a fost osândită, după ce vecinii ei au declarat că o văzuseră dând de mâncare rândunelelor ce își făcuseră cuib în peștera ei.
Se spune că Sfântul Francisc de Assisi îndrăgea din cale afară rândunelele. Într-o zi, în vreme ce predica în orășelul Alviano, ciripitul acestor păsărele i-a întrerupt discursul îndreptat către mulțimea de credincioși, așa că le-a rugat să amuțească până ce termină de vorbit, lucru pe care ele l-au îndeplinit de îndată.
În epoca victoriană, rândunica era considerată a fi un simbol al dragostei făgăduite. Marinarii își tatuau pe brațe imaginea ei pentru a le demonstra iubitelor lor că se vor întoarce negreșit acasă. Departe de semnificațiile uzuale și clasice, tatuajul prinde o semnificație proprie atunci când ajunge să fie gravat pe pielea purtătorului. Însă ceea ce se păstrează este inevitabila exprimare a dorinței că, odată ajuns pe piele, are un loc special în mintea și sufletul celui ce îl poartă.