În inima comunității din Baia de Aramă, județul Mehedinti, se află un monument discret, dar de o importanță culturală și spirituală semnificativă: Troița de lemn. Acest simbol al credinței și rezistenței spirituale este un punct de referință pentru localnici, dar și pentru vizitatorii care trec prin regiune.

spatiu-verde-cu-troita-de-lemn-din-baia-de-arama-judetul-mehedinti.jpg

Troița, sculptată dintr-o singură bucată de lemn de stejar, a fost ridicată la începutul secolului XX de către meșteri locali. Ea stă mărturie atât pentru arta tradițională în lemn, cât și pentru profundele rădăcini ale credinței ortodoxe în comunitatea locală.

troita-de-lemn-din-baia-de-arama-judetul-mehedinti.jpg

Pe lângă rolul său spiritual, Troița de lemn din Baia de Aramă este și un punct de atracție pentru iubitorii de istorie și artă populară. Detaliile sale sculpturale, de la crucifixul minuțios lucrat, până la scenele biblice și motivele florale, sunt exemple ale meșteșugului rafinat al lemnarilor din regiune.

icoana-de-pe-troita-de-lemn-din-baia-de-arama-judetul-mehedinti.jpg

Fiecare element al Troiței are semnificație spirituală, reprezentând credința, speranța și regenerarea. Localnicii susțin că Troița a fost adesea un loc de rugăciune în timpuri de criză, oferind consolare și speranță comunității.

Citește și:  Biserica Ortodoxă Sf. Treime din Oradea: simbolul renașterii spirituale

creuce-de-pe-troita-de-lemn-din-baia-de-arama-judetul-mehedinti.jpg

Cu toate acestea, Troița nu este doar un obiect de patrimoniu religios, ci și un punct central în numeroase festivaluri și sărbători locale. De-a lungul anului, locul devine scenă pentru manifestări culturale, întărind legătura dintre trecut și prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.