Japonia, dupa cum bine stim, nu este o simpla tara cu un potential turistic urias, ci mai degraba o stare de spirit, imaginea uneia dintre cele mai vechi culturi ale umanitatii si, totodata, un real exemplu al supravietuirii artei, in toate formele sale. Nu e de mirare ca au existat atat de multe ansambluri arhitecturale care mentin aceasta idee a supravietuirii artei de-a lungul timpului. Unul dintre multe ansambluri arhitecturale de acest fel ar fi Tsurugaoka Hachiman-gu, cunoscut drept sanctuarul tutelar al shogunatului Kamakura (1185-1333), ce a fost fondat de insusi Minamoto Yoritomo.

Tsurugaoka Hachiman-gu1

Superba constructie este dedicata, din cate se pare, lui Hachiman, o divinitate shintoista care apara razboinicii, precum si imparatului Ojin, mamei sale, imparateasa Jingu, dar si zeitei Himegami. Aflam ca impresionantul sanctuar ar fi fost construit in anul 1063, de catre Minamoto no Yoriyoshi, acesta hotarand sa ridice constructia chiar in imediata apropiere a coastei Yuigahama, ca parte a sanctuarului Iwashymizu Hachiman-gu din Kyoto, pentru Hachiman, zeitatea protectoare a familiei Minamoto. Mai tarziu insa, sanctuarul avea sa fie mutat in locatia sa prezenta de primul shogun Kamakura, Yorimoto, in anul 1180.

Tsurugaoka Hachiman-gu11

Din nefericire, ca multe alte constructii din Japonia, si Tsurugaoka Hachiman-gu a fost distrus de un incendiu, acesta izbucnind in anul 1191. Cu toate acestea, s-a decis reconstruirea sa imediata, iar complexul de sanctuare a fost ulterior supus mai multor lucrari de extindere, ce trebuiau sa raspunda noilor nevoi imperiale.

De pilda, sala principala, care a fost reconstruita destul de recent, si anume in anul 1828, de catre al unsprezecelea shogun Tokugawa, lenari; arhitectura acestei incaperi de-a dreptul splendide este reprezentativa pentru epoca Edo si nu numai. In pofida faptului ca Tsurugaoka Hachiman-gu este un sanctuar shintoist, complexul arhitectural dispunea de cateva constructii ridicate in timpul shogunatului Tokugawa.

Citește și:  Amarula Lapa: Obiective turistice Africa de Sud - Phalaborwa

Potrivit specialistilor, aceste doua elemente religioase erau strans conectate, anumite zeitati shintoiste fiind considerate manifestari ale zeitatilor apartinand religiei budiste. Ba, mai mult decat atat, Tsurugaoka Hachiman-gu se putea mandri cu un amestec de cladiri shintoiste si budiste pana la reconstructia realizata de Meiji, din anul 1868, cand guvernul a decis sa separe cele doua religii – odata cu aceasta hotarare, shintoismul avea sa devina, bineinteles, religie de stat. Din pacate, multe dintre constructiile budiste aveau sa fie puse la pamant in timpul persecutiilor violente, in definitiv antibudiste, rezultat al unei politici de asemenea violente din parte autoritatilor.

Tsurugaoka Hachiman-gu111

In sfarsit, astazi, fiind cel mai important sanctuar din Kamakura, Tsurugaoka Hachiman-gu este gazda mai multor evenimente ce au loc de-a lungul anului. Nu mai putin de doua milioane de oameni sosesc aici, la Kamakura, in timpul sarbatorilor de Anul Nou, facandu-l unui dintre cele mai vizitate sanctuare din Japonia. Unul dintre cele mai importante evenimente tinute aici se numeste Yabusame, adica tir cu arcul in galopul calului, si se organizeaza de doua ori pe an, chiar pe drumul catre splendidul sanctuar Tsurugaoka Hachiman-gu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.