Turkmenistan este o țară din partea centrala a Asiei și este maăginită de Iran, Afganistan, Uzbekistan, Kazahstan și Marea Caspică. Teritoriul Turkmenistanului de astăzi a stat la temelia multor imperii puternice. Parții, selgiucizii și hanii din Khoresm au avut baza imperiilor în diverse puncte de pe marginea deșertului Kara-Kum, iar Alexandru cel Mare a cucerit regiunea în campania sa din secolul al IV – lea î.Hr.

Turkmenistanul și-a câștigat independența de Uniunea Sovietică în anul 1991, sub comanda președintelui Saparmurat Niiazov, un dictator ce a dominat scena politică locala timp de mai bine de 20 de ani. Autocrația impusă de Niiazov rivalizează chiar și cu regimul lui Kim Jung al II – lea din Coreea de Nord. El redenumește ziua de luni după propriul nume și decretează ca pâinea sa fie numită după numele mamei sale. Insistă să fie supranumit Turkmenbashi „tatăl tuturor turkmenilor” și a ridicat în capitala țării o statuie de aur, de 15 metri înălțime, care se rotește după soare.

steag Turkmenistan

Țara formează impresia unei țări aflate la întâlnirea dintre epoci, țară ce îmbină trecutul cu prezentul. Numele capitalei Ashgabat înseamnă „Orașul Iubirii” fiind populat cu parcuri verzi, capodopere arhitecturale, sculpturi, fântâni arteziene, muzee și monumente antice.

Chiar dacă este un stat nou pe harta lumii, aceasta este una dintre cele mai vechi regiuni locuite de către om. Dekhistan este considerat orașul pierdut al drumului mătăsii. Astăzi, ruinele din secolul al X-lea reprezintă atracția principală a deșertului. În apropiere zac ruinele altei localități străvechi faimoase, orașul antic Merv, dispuse în vecinătatea orașului modern Mary. Cu mai mult de 4.000 de ani de istorie, acesta este cel mai vechi și mai bine conservat oraș de pe drumul mătăsii.

Citește și:  Sozopol, tărâmul smochinelor
Ashgabat

Turiștii care doresc să călătorească în Turkmenistan nu trebuie să rateze capitala Ashgabat, aflată în marginea de sud a deșertului Kara-Kum. Printe noile achiziții ale capitalei se numără „Arcul Neutralității”, un monument de 75 de metri înălțime cu o statuie rotativa înaltă de 12 metri, aurie, a fostului președinte Niyazov. La baza monumentului se află o cafenea și lifturi ce duc spre platforma de sus. În apropiere se află palatul de marmură albă „Turkmenbashi”, decorat cu un dom islamic. Există și câteva muzee interesante, inclusiv muzeul de covoare de lângă fabrica de covoare din Ulitsa Kuragli, fosta Piervomaiskaya, care adăpostește cel mai mare covor țesut manual. Cel mai bun loc din care oaspeții pot cumpăra covoare turkmene este bazarul Tolkuchka sin Ashgabat.

Mary
Mary

Al doilea oraș al Turkmenistanului este Mary, un mare centru industrial care se află lângă rămășițele orașului Merv, care a fost odată al doilea oraș islamic, numit „Regina orașelor„, până când fiul lui Ghengis Khan, Toloi, a decimat așezarea și a ucis un milion de locuitori. Astăzi s-au păstrat mausolee ale unor conducători și sfinți.

De asemenea, nici ruinele vechii Nisa nu trebuie ratate, capitala regilor parți care au condus din secolul al III – lea î. Hr. până în secolul al III – lea e.n., un imperiu ce includea Irakul și se întindea până la Republica Arabă Siriană.

În orașul modern Anau pot fi vizitate ruinele faimoasei moschee pentru plăcuțele superbe de mozaic și dragonii de 8 metri lungime. Iar la Ferma Națională de Armăsari Turkmenbashi pot fi admirați caii Akhal-Teke de rasă pură la 10 kilometri de Ashgabat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.