Uganda este o țară mică, situată la ecuator, între Kenya și Republica Democrată Congo în Africa de est. Uganda este una dintre cele mai frumoase de pe continentul negru, oferind o largă varietate de peisaje, cultură și peisaje ale vieții sălbatice, în ciuda dimensiunilor reduse.
Popoarele vorbitoare de limba Bantu au migrat în zona de astăzi a Ugandei în 500 î.Hr. Până în secolul al XIV – lea dominau trei imperii – Buganda, Bunyoro și Ankole. Uganda a fost explorată de comercianții europeni și arabi în anul 1844. Un acord anglo-german din 1890 pune Uganda sub sfera influenței britanice. Puțini europeni s-au stabilit permanent în Uganda, însă preponderența populației indiene care s-a stabilit aici a jucat un rol important în comerț.
Uganda a devenit independenta în anul 1962. Sir Edward Mutesa a devenit președinte, iar Milton Obote prim ministru. Cu ajutorul Col. Idi Amin, Obote a pus stăpânire pe guvern, timp de patru ani. În anul 1971, Amin l-a deposedat pe Obote, care a fugit în exil, în Tanzania. Amin i-a alungat pe locuitorii asiatici și a lansat o domnie a terorii împotriva opozanților. În 1976 s-a autoproclamat „președinte pe viață”. În anul 1977 Amnesty International a estimat că 300.000 de persoane au murit sub conducerea sa.
Cele 10 parcuri naționale pe care le găzduiește și introducerea proiectelor de eco-turism ce oferă oportunități de observare a gorilelor au readus țara în circuitul turistic mondial. După ani întregi de conducere brutală, războaiele și dictatura din timpul lui Idi Amin, Uganda primește semnale pozitive și înregistrează un interes care crește datorate politicilor de perspectivă și bogației de atracții turistice.
Varietatea de peisaje naturale este uluitoare, la fel cum este și biodiversitatea. Lacurile apărute în craterele din Valea Marelui Rift inundă cu apele lor regiunea, ajutând la dezvoltarea unei păduri tropicale sănătoase, precum și o savană tipca est-africană. Vârfurile glaciale ale celui mai înalt sistem montan al Africii, „Munții Lunii” sau Rwenzori, ce marchează granița de vest a țării, precum și un număr mare de vulcani stinși transformă zona alpină a Ugandei într-un paradis propice alpinismului și drumețiilor.
Există câteva suprafețe importante de apă, precum masivul Lac Victoria, pe care-l împarte cu Tanzania și Kenya, iar mulțimea de insule ce împânzesc Lacul Victoria și Lacul Bunyoni atrage un numar mare de ornitologi. Lacul Victoria este și sursa principală a Nilului, cel mai lung fluviu din lume, ce traversează impresionantele cascade Murchinson și creează câteva trasee de rafting, renumite în întreaga lume.
Uganda este, de asemenea, o destinație de safari remarcabilă prin concentrarea unui număr foarte mare de primate,fiind cea mai mare din lume. Turiștii sunt atrași aici pentru a observa comunitățile de cimpanzei și pentru a experimenta direct, nemediat întâlnirile cu masivele gorile de munte. Turiștii pot urmări gorile și alte specii de maimuțe în pădurea Bwindi din parcurile naționale „Bwindi” și „Mgahinga”.
Parcul Național „Kibale” conține 12 specii diferite de primate. În Uganda se află 10 dintre cele mai bune parcuri naționale ale Africii, 10 rezervații naturale și 7 sanctuare de animale sălbatice. Parcul Național „Ruwenzori” este considerat a fi cel mai spectaculos.
Diversitatea activităților în natură este „alarmantă” turiștii bucurându-se de o paletă largă de opțiuni.