Un loc definitoriu, în care trebuie să mergeți, dacă vizitați Iordania, este deșertul Wadi Rum. Acest deșert a fost făcut celebru de Thomas Edward Lawrence, poreclit „Lawrence of Arabia”. Fiind militar el a participat la luptele Marii Britanii împotriva otomanilor din primul război mondial. Datorită felului în care a descris toate întâmplările la care a participat pe perioada detașării sale în estul mijlociu (rebeliunea arabilor împotriva otomanilor și campaniile din Sinai și Palestina). Pe baza a ceea ce a scris, în 1962, s-a conturat un film în jurul poveștilor lui.

Wadi Rum1

De la începutul secolului XX până în prezent, acest deșert nu și-a pierdut frumusețea de care dispune. Cea mai apreciată formă de frumusețe a acestui deșert fiind apariția nopții sau, mai precis, apariția stelelor care primesc o altă alură, mai ales dacă este prima oară când înnoptezi într-un deșert.

Micul sătuc Rum înconjurat fiind de munți nu are, concret, decât câteva case, o școală, câteva magazine și fortul în stilul „Beau Geste” unde se află sediul general al patrulelor deșertului. Regiunea cunoscută ca fiind Wadi Rum este de fapt o serie de văi cu o lățime de 2 km pe o lungime de 130 de km. De-a lungul văilor se întrezărește un peisaj deșertic format din nisip și roci, unde, mai ies în evidență munții care au fost erodați de-a lungul a 50 de milioane de ani și acum sunt acoperiți în mare parte din piatră de nisip. Valea centrală este dominată de muntele Rum cu o înălțime de 1754.

Citește și:  Pamukkale: Obiective turistice Turcia - Denizli

Wadi Rum11

Tribul care este majoritar în Wadi Rum este Huweitat, care proclamă că sunt descendenți direct din Profetul Mohammed. Toate sufletele care există în această regiune se ridică la un număr aproximativ de 5,000. Beduinii locali sunt foarte mândri dar și foarte ospitalieri, mai ales dacă te aventurezi în deșert, departe de satul Rum.

Acestea fiind spuse, cele mai bune momente de a vizita această parte a Iordaniei sunt primăvara devreme (martie și aprilie) și toamna târziu (octombrie spre noiembrie). Iarna este foarte posibil să plouă, iar munții au văzut destul de des zăpadă. În sezonul cald, din mai până în septembrie, de-a lungul zilei, temperaturile pot ajunge până la 40°C, iar noaptea pot să scadă până la 0°C.

Wadi Rum111

Datorită faptului că ecosistemul din Wadi Rum este unul fragil, aveți nevoie de aprobare din partea autorității competente, Aqaba (Aqaba Special Economic Zone Authority -ASEZA) care se ocupă cu prezervarea ecosistemului. Așadar, fie că mergeți cu mașina, cămila, sau pe jos aveți nevoie de autorizație. Prețurile variază de la 2 dinari iordaniei pe persoană la 5 dinari iordaniei per vehicul, iar pentru copiii sub 12 ani este gratuit. Valoarea unui dinar iordanian este aproximativ 1 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.