Valparaiso este un oraș din Chile cu 270.242 de locuitori din regiunea care care poartă acelați nume.

Valparaiso este cel mai vechi și mai mare port al statului Chile, dar este cunoscut și drept capitala culturală a țării și un important centru turistic. O vizită în Valparaiso trebuie să înceapă cu partea veche a orașului, bine păstrată și îngrijită, cu numeroase vile, clădiri coloniale, biserici, muzee, monumente istorice, spații de promenadă, deși contrastul cu zona modernă, futuristă, este frapant.

Valparaiso beach

Unele cartiere din partea veche a orașului sunt un veritabil labirint de străduțe, cu magazine, baruri, cafenele, mici restaurante, locuințe, multe dintre ele vechi de mai bine de un secol. Orașul Valparaiso s-a dezvoltat rapid mai ales de la jumătatea secolului XIX și până la începutul secolului XX, când numeroși imigranți europeni s-au stabilit aici, influențând și diversificând arhitectură, viața culturală, arta, tradițiile, economia.

Valparaiso funicular

O altă atracție a orașului sunt ascensoarele funiculare, de peste un secol, o invenție ingenioasă și necesară pentru un oraș construit practic pe dealuri. Un oraș cu o identitate bine conturată, jucând un rol-cheie în economia și viața culturală a țării, este și capitala Regiunii Valparaiso, locul unde se găsește Congresul Național și, nu în ultimul rând, Valparaiso a fost inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial.

Obiective turistice Valparaiso

Muzeul Naval și Maritim prezintă istoria Marinei chiliene între 1818 – 1880, sediul fiind fostă Școală de Marină, o clădire de dimensiuni generoase, devenită muzeu în 1967.

Biserica La Matriz
Biserica La Matriz

Biserica La Matriz ,poate cea mai cunoscută și cu siguranță una dintre cele mai frumoase din oraș, este și un atrăgător obiectiv turistic, foarte popular. Merită vizitată pentru arhitectură și pentru decorațiunile și obiectele de cult expuse în interior. Școala din Valparaiso sau Facultatea de Arhitectură și Urbanism este una dintre cele mai apreciate, dar și una dintre cele mai avangardiste și experimentale din lume, multe dintre proiectele propuse aici șocând de-a dreptul publicul conservator.

Citește și:  Chawton - Anglia: Orașe de vizitat

Muzeul de Istorie Naturală cu o expoziție permanență de antropologie și științe naturale, are și o bogată bibliotecă. Sediul muzeului este vechiul Palat Lyon, una dintre cele mai frumoase clădiri din Valparaiso.

În colecțiile Muzeului Municipal de Arte se găsesc lucrări de Rousseau și Boudin, dar și pânze ale artiștilor din Chile, precum Valenzuela Puelma, Camilo Mori, Pachecho Altamirano, Juan Francisco Gonzalez și Pedro Lira. Galeria Municipală de Artă găzduiește expoziții temporare și permanente. Poate fi găsit la subsolul Palatului Lyon, dar este în permanență aglomerată, fiind unul dintre cele mai populare muzee.

La Sebastiana
La Sebastiana

Muzeul La Sebastiana este casa memorială Pablo Neruda. Poetul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură s-a mutat aici în 1961, după ce casa fusese practic abandonată de foștii proprietari. Refăcută și remobilată integral, a fost locul preferat al scriitorului, iar astăzi este un excelent muzeu, cu obiecte personale, fotografii, manuscrise, cărți, documente și multe alte obiecte. Este unul dintre cele mai apreciate muzee din America de Sud. Casa Mirador de Lukas, centrul cultural modern, prezintă pe toată perioadă anului simpozioane, mese rotunde, expoziții, filme, aici găsindu-se și un atelier pentru restaurarea picturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.