Fosta capitală a Croației, Varazdin este un oraș frumos, cu multe comori culturale și arhitecturale. Orașul are un centru în stil baroc, cu numeroase muzee și galerii. Atracția principală și punctul de reper este castelul Stari Grad din secolul al 16-lea, care găzduiește Muzeul Town. Varazdin este situat la 77 km nord-est de Zagreb, ceea ce o face o posibilă destinație pentru o excursie de o zi. Orașul are o istorie lungă, datând din secolul al 12-lea. Incendiile au devastat de două ori Varazdin, o dată în anul 1446 și din nou în anul 1776, deși clădirile în stil baroc care încă stau în picioare, nu au fost afectate.

Patrimoniul cultural foarte divers și bogat face parte din trecutul zbuciumat al orașului, astfel considerat un oraș cu muzee, un oraș de expoziții, modă, cu mulți elevi și studenți, un oraș modern.

Stari Grad
Stari Grad

Orașul vechi istoric are palate, biserici și mănăstiri ce datează din perioada barocă, art nouveau, precum și perioadele rococo și are una dintre cele mai vechi primării din Europa. Faimosul teatru și cimitir este un monument de arhitectura peisagistică, care a încercuit întregul oraș. Mulți vizitatori folosesc orașul ca un punct de oprire între Zagreb și Ungaria. O scurtă plimbare din centrul orașului duce turiștii la principalele atracții a orașului Varazdin, Castelul și Muzeul Civic (Stari Grad i Gradski Muzej). Castelul datează din secolul al 13-lea, dar a fost reconstruit de arhitectul italian Domenico dell’Allio în anul 1560, oferind castelul aspectul său de azi. Acesta a fost folosit ca o fortăreață pentru apărare împotriva turcilor otomani. Castelul este încercuit de un șanț care este acum uscat.

Varaždinske Toplice
Varaždinske Toplice

Muzeul Civic din Castel afișează o varietate de arme, mobilier de epocă și obiecte din sticlă și alte colecții din anumite epoci. De asemenea, pe sit este amplasată o cafenea în aer liber în timpul lunilor de vară. Varaždinske Toplice sunt izvoarele termale care au fost în uz din secolul 1. Romanii au construit aici o așezare în jurul apelor curative ale acestor izvoare sulfuroase, făcându-o cea mai veche spa din Croația. Apa la o temperatură de 58 grade celsius este canalizată spre piscinele interioare și în aer liber, care formează baza spa-ului care s-a dezvoltat aici. O varietate de programe de fitness și terapii sunt oferite turiștilor. Varaždinske Toplice este într-o zonă parțial izolată de dealuri. Zona din jurul complexului de izvoare termale este un parc arheologic important în Croația.

Orașul are un număr de clădiri interesante, dintre care unele datează din secolul al 16-lea. Multe comori arheologice, referitoare la așezarea romană, se pot încă vizita. Muzeul de Entomologie a orașului Varazdin are o colecție interesantă de fluturi și alte insecte, cu aproape 4.500 de exponate. Aceasta include, de asemenea, cuiburi de insecte și informați cu privire la comportamentul și reproducerea lor.

Citește și:  Palestina : Țări de vizitat

O mare parte dintre aceste colecții aparține fondatorului muzeului, Franjo Koscec, care a donat colecția sa personală. El a avut, de asemenea, un rol esențial în expunerea insectelor, el însuși a proiectat suporturile. Muzeul a fost deschis în anul 1954. Un alt motiv pentru a vizita Muzeul Entomologic este de a vedea Palatul Herzer, care adăpostește aceste colecții, muzeul se află la parter. Palatul Baroc a fost construit la sfârșitul secolului al 19-lea.

Teatrul Național Croat din Varazdin
Teatrul Național Croat din Varazdin

Teatrul Național Croat din Varazdin a fost construit în anul 1873 de către arhitectul vienez Hermann Helmer. Pe lângă faptul ca este principalul loc pentru spectacolele de artă, acest stil de teatru neo-renascentist este, de asemenea, cunoscut pe plan internațional și atrage spectatori din întreaga Europă în timpul sezonului de toamnă și iarnă. Teatrul Național oferă un sezon plin de spectacole muzicale și teatrale. În toamnă, orașul Varazdin găzduiește un eveniment muzical cunoscut sub numele de Serile Baroce Varazdin. Unele dintre concerte au loc în Teatrul Național Croat și oferă o mare oportunitate pentru vizitatori de a trăi emoții romantice medievale.

Biserica Franciscană Sf. Ioan Botezătorul
Biserica Franciscană Sf. Ioan Botezătorul

Biserica Franciscană Sf. Ioan Botezătorul din anul 1650 construită în stil baroc are o ușă în stil renascentist și un turn clopot mare care poate fi văzut din mai multe puncte de observație din jurul orașului. Statui ale Sf. Francisc de Assisi și Sf. Anton de Padue marchează intrarea principală. O replică a operei lui Ivan Mestrovic ,,Monumentul Episcopul Grigorie de Nin” stă în fața bisericii. Biserica Sf. Ioan Botezătorul are unele caracteristici surprinzător de bogate în ornament, inclusiv un amvon aurit. Această fostă biserică iezuită a fost desemnată Catedrala Varazdin Adormirea Maicii Domnului din anul 1997.

Structura datează din secolul al 17-lea. Turiștii pot face un tur, explorând intrarea și interiorul în stil baroc care conține un altar principal aurit cu un tablou ,,Adormirea Maicii Domnului”, în mijloc. Alături de Catedrală se află fosta mănăstire și școală de gramatică, în prezent reședința episcopului. Catedrala, este folosită ca un loc de întâlnire în timpul festivalului de muzică barocă ,,Serile Varazdin”, pentru a găzdui concerte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.