Zacatecas este un oras municipiu, din partea central-nordica a Mexicului. Reprezinta capitala statului Zacatecas. Din secolul XVI pana astazi, orasul a fost o importanta sursa de argint, aici fiind construite numeroase mine de extragere. Centrul orasului a devenit parte a patrimoniului mondial, datorita constructiilor in stil baroc.

Numele provine de la poporul zacateco din Nahatl si inseamna “oameni ai pajistilor”. In oras traiesc aproximativ 130 000 de oameni; majoritatea populatiei este mestizo sau indigeni amestecati cu europeni.

Zacatecas zona muntoasa

Zona este predominant muntoasa si este traversata de raul Lerma si bazinul raului El Salado. Cele mai inalte varfuri sunt: Cerro El Grillo ( 2 690 m), Cerro Los Alamitos (2 680 m), Cerro La Bufa (2 650 m), Cerro La mesa (2 590 m), Mesas El Rincon Colorado (2 540 m ), Cerro La Mesa (2 440 m).

Aici este un climat semi-arid, cu temperaturi medii anuale de 15 grade Celsius. In acest mediu traiesc animale precum coioti, vulpi, rasi, opossum, iepuri, ratoni, reptile si o varietate de pasari de talie mica.

Catedrala Zacatecas
Catedrala Zacatecas

Locul este denumit “con rostro de cantera rosa y Corazon de plata” ceea ce inseamna “locul cu fata din piatra roz si inima de argint” deoarece cladirile sale au fost construite dintr-o roca roz, numita cuart, iar orasul se afla foarte aproape de minele de extragere a argintului. Totul are un aer imbacsit, pentru ca nu a existat un plan de construire, ci totul s-a format pe parcurs, asa luand nastere drumurile si aleele foarte mici si inguste. Cel mai mult loc este in piata principala din centru, dar nici de aici nu se poate admira foarte bine toata catedrala construita in stil baroc.

Citește și:  Bethlehem și Ierusalim, o călătorie spirituală pe tărâmul profeților (partea întâi)
Cerro de la Bufa
Cerro de la Bufa

Turistii pot vizita nenumarate atractii si situri istorice. Muntele Cerro de la Bufa este unul dintre acestea. Aici este mina El Eden si reprezinta simbolul orasului. Este locul unde s-a tinut Batalia de la Zacatecas (Toma de Zacatecas in spaniola), in urma careia Francisco Villa a castigat, in anul 1914. In varful acestui munte se afla un muzeu si cateva statui ce onoreaza memoria celor implicate in batalie. Tot pe munte se poate gasi un observator, Mausoleul Celor mai Ilustri Oameni, dar si o capela numita Chapel of the Virgen del Patrocinio.

Un alt obiectiv este parcul Alameda Trinidad Garcia de la Cadena, ce a fost construit in secolul XIX. Tot atunci a fost construita o cladire ce face parte din gradina dedicata lui Benito Juarez.
Un mare impact asupra turismului l-a avut festivalul “The Feria Nacional de Zacatecas” ce a luat nastere in 1940 si a devenit una din principalele atractii ale orasului, atragand peste doua milioane de turisti anual. Evenimentul se tine in septembrie la Cerro de la Bufa. Se organizeaza concerte, lupte cu tauri, expozitii culturale, de masini sau de mestesuguri, pe ritmuri de dans folcloric.

Muzica si dansul sunt foarte importante pentru localnici, dovada ca au ales sa le sarbatoreasca printr-un festival numit The Festival Zacatecas del Folclor International. Se desfasoara in luna august si include si sarbatorirea unor sfinti. Include, de asemenea, concerte si lupte cu tauri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.