Înfiinţată în anul 1983, rezervaţia de zimbri Neagra, situată la o altitudine de 248 m, în comuna Bucşani, judeţul Dâmboviţa, are o suprafaţă de 162 ha, fiind cea mai mare zimbrărie din România.

Comuna Bucşani, formată din satele Racoviţa, Habeni, Bucşani şi Rătoaia se află la aproximativ 20 kilometri de oraşul Târgovişte şi la circa 80 kilometri de Bucureşti, în timp ce rezervaţia de zimbri Neagra este situată la mai puţin de 70 kilometri de Bucureşti, pentru a ajunge aici fiind nevoie să trecem de satul Rătoaia, iar apoi, de la biserică, să facem la stânga.

Locul este de-a dreptul splendid, zimbrăria din cadrul Ocolului silvic Bucşani aflându-se în inima pădurii. Aici trăiesc 35 de zimbri, exemplare aduse acum mai bine de trei decenii atât din ţară, cât şi din Polonia sau Bulgaria. Acum câţiva ani, de pildă, aici, trăiau mai mulţi zimbri, numărul acestor animale măreţe fiind diferit de la o perioadă la alta.

fotografie0301.jpg

Iar ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că aceste exemplare poartă nume care încep cu „RO”, cum ar fi Romulus, Roma, Roberta, Rovana, Rococo, Rogojan, Roman, Roivan etc. Şi, cu puţin noroc, poate vom avea şansa să-l vedem şi pe zimbrul numit Robokap.

Însă la fel de fascinante sunt şi istorisirile îngrijitorului care se arată dispus oricând să ne împărtăşească din experienţele sale în acest loc. Până vom ajunge, în sfârşit, la zimbrăria Neagra, ne va aştepta un drum plin cu aventuri, drept pentru care ar fi bine să ne înarmăm cu răbdare şi nervi de fier.

În primul rând, dacă nu cunoaştem foarte bine zona, cu siguranţă vom întâmpina câteva până să descoperim drumul care duce spre rezervaţie; trebuie să ajungem în satul Bucşani şi apoi să ne îndreptăm spre Rătoaia. În cazul în care nu ştim încotro este Rătoaia, îi putem întreba pe localnicii din Bucşani.

Odată ce ajungem în Rătoaia, vom constata, ce-i drept, fără să ne mirăm prea tare, că nu există indicatoare (există doar un indicator la intrarea în satul Bucşani, însă este irelevant, dată fiind distanţa); vom încerca, desigur, să obţinem câteva informaţii de la localnicii din Rătoaia.

Dar odiseea nu se opreşte aici: drumul forestier care duce spre rezervaţia Neagra este plin cu aventuri — îngust şi uneori periculos, cu poduri ascunse (trei sau patru la număr), drumul se va dovedi, în special pentru cei care nu au experienţă, extrem de riscant.

Mai mult decât atât, ni se va părea că ține o eternitate până vom ajunge la zimbrărie, chiar dacă drumul de la ieşirea din satul Rătoaia nu are mai mult de 6 kilometri. În cele din urmă, după aproximativ 10 minute de mers pe drumul forestier, vom ajunge să vedem ţarcul; nu ne vom opri aici, ci vom merge mai departe, mai cu seamă până la o căsuţă, aici aflându-se şi cabana Zimbrăria Neagra. Intrarea în zimbrărie ne va costa 5 lei.

Ideal ar fi să ne planificăm o vacanţă de cel puţin o zi în această zonă superbă. Ne vom putea caza, cu numai 500 RON/ noapte, la cabana Zimbrăria Neagra. De menţionat este că vom închiria toată cabana, deci ar trebui să venim cu mai mulţi prieteni, mai ales că sunt 12 locuri de cazare.

Condiţiile de cazare sunt excelente pentru o cabană: două băi spaţioase, una la parter şi alta la etaj, o sufragerie, de asemenea, spaţioasă şi baie în fiecare cameră. Cabana are şi o bucătărie utilată cu absolut tot ce vom avea nevoie.

fotografie0304.jpg

În aceeaşi curte cu cabana, se află şi un foişor, unde ne vom putea bea cafeaua de dimineaţă şi din care, dacă vom fi norocoşi, vom putea admira unul dintre cei doi zimbri ce mai vin lângă gard.

De fapt, curtea în care se află cabana este situată chiar lângă rezervaţia de zimbri. Şi nu trebuie să ne speriem dacă vom vedea că vreun zimbru s-a apropiat de gard, cu atât mai mult cu cât nu s-a înregistrat niciodată niciun incident în acest sens. În fine, în spatele foişorului, se află un loc special amenajat pentru foc de tabără.

Rezervaţia de zimbri Neagra din Bucşani este mai mult de atât — este un loc plin de viaţă şi deopotrivă tihnit, care ne arată, chiar din sânul naturii, că deşi miracolul sălbăticiei e din ce în ce mai rar, acesta încă există printre prăzi şi prădători. Este, în definitiv, un paradis natural, cuibărit şi ascuns în inima pădurii.

Localizarea strategică a zimbrăriei, la mai puțin de 70 de kilometri de București și aproape de orașul Târgoviște, face din aceasta o destinație accesibilă pentru excursii de o zi, atrăgând vizitatori din întreaga țară. Accesul se face ușor de la biserică, cu un drum spre stânga care duce direct la rezervație.

Pentru cei interesați de istoria și cultura locală, comuna Bucșani și satele înconjurătoare oferă o incursiune în tradițiile și viața rurală din zona Dâmbovița. De la arhitectura tradițională la gastronomia locală, zona oferă o gamă variată de activități culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.