Abatia Cluny din Franta a fost construita in anul 910, pe un teritoriu de vanatoare ce ii apartinea lui William I the Pious, duce de Aquitania si conte de Auvergne. Dupa ce le-a donat pamantul calugarilor, acesta i-a eliberat de orice obligatii, cerandu-le doar sa se roage pentru sufletul lui. In acele vremuri, era ceva normal ca protectorii unei manastiri sa-si pastreze drepturile asupra proprietatii, acestia avand obiceiul sa-si puna una din rude in functia de staret. Abatia Cluny din Franta a fost fondata de calugari benedictini, a caror activitate consta in rugaciuni in mare parte din timp, acestia punand pe primul loc spiritualitatea, in detrimentul unor activitati ca munca in gradina sau alte lucruri obisnuite.

Abatia Cluny1

Cand manastirile au fost fondate in traditia Cluniaca, acestea erau desemnate priorii, nu abatii, si erau conduse de un prior care raporta staretului din Cluny. Acestea se intamplau inainte ca manastirile sa capete autonomie si erau asociate cu altele doar in mod informal. Acest sistem functiona, de aceea in 1016, Papa a ordonat ca privilegiile detinute de Abatia Cluny din Franta sa fie extinse si asupra caselor aflate in subordinea sa. In 1088, a inceput constructia celei de-a treia abatii, aceasta fiind cea care se poate vedea astazi. Timp de secole la rand Abatia Cluny din Franta a fost cea mai mare biserica crestina.

In secolul 12, pe cand abatia avea cea mai mare influenta, aceasta a devenit liderul unui Imperiu monahal, cu 10 000 de calugari. De aceea a fost nevoie sa fie construite cladiri mari care sa gazduiasca toti calugarii, de asemenea au fost create 40 de ferme care sa hraneasca pe toata lumea. Patru papi au fost stareti ai Abatiei Cluny, iar Papa Urban al 2-lea a spus despre Cluny ca este “lumina lumii”. Succesul abatiei s-a datorat faptului ca staretii sai proveneau din cele mai elevate cercuri aristocratice si avusesera parte de o educatie foarte buna. Odo de Cluny, cel de-al doilea staret, si Hugh de Cluny, au fost doi dintre staretii abatiei care au fost canonizati.

Abatia Cluny11

Un alt staret considerat un foarte bun lider a fost Odilo de Cluny, cel de-al treilea staret, care a murit in 1049. A existat o perioada cand abatia si-a pierdut din stralucire datorita unor lideri nepriceputi, insa sub conducerea staretului Petru cel Venerabil, abatia si-a revenit. In timpul acestui staret, calugarii abatiei au devenit episcopi, nunti papali si cardinali in Franta si Imperiul Roman. Curand au avut loc noi reforme datorita unor ordine austere ca cel al Cistercienilor. In acelasi timp, datorita cresterii nationalismului in Anglia si Franta, conditiile au devenit nefavorabile pentru existenta unor manastiri autonome, conduse de un lider din Burgundia.

Citește și:  Templul Dakshineswar Kali: Obiective turistice India - Kolkata

Schisma papala din anii 1378 si 1409, n-a facut decat sa inrautateasca lucrurile. Franta il recunostea drept Papa pe cel de la Avignon, iar Anglia pe cel de la Roma. Aceasta a stricat relatiile dintre Abatia Cluny din Franta si casele aflate in subordinea sa din Anglia. Datorita presiunii, unele case din Anglia ca Prioria Lenton si Nottingham au devenit oficial britanice, ceea ce a slabit stuctura Abatiei Cluny. Cand a inceput Revolutia Franceza, calugarii de la Cluny au fost identificati cu Regimul Vechi, iar ordinul a fost suprimat in Franta, in timp ce Abatia de la Cluny a fost partial distrusa.

Abatia Cluny111

Atunci abatia a fost vanduta, iar materialele din care fusese construita au fost folosite la alte cladiri, pana in 1823 abatia fiind desfiintata complet. In 1806 Napoleon a fondat un centru de crestere al cailor, pentru care au fost folosite materiale de constructie luate de la cladirea abatiei demolate. In 1750 cladirile abatiei au fost reconstruite, iar acum aici se afla si o scoala tehnica. Palatul abatiei acum serveste drept hotel, biblioteca si muzeu.

Mare parte din Abatia Cluny din Franta se afla in ruina, dar inca se mai pot vedea marimea si gloria de care a avut parte. Intrarea in ceea ce a fost odata Abatia Cluny se face prin Porte d’Honneur. Stalpii si coloanele Corintiene clopotnitei reflecta arhitectura clasica a abatiei. Demult, in gradinia ce apartinea Abatiei Cluny, se gasea un tei foarte batran, care a fost distrus de o furtuna in 1982. Acest tei se numea Abelard, in cinstea filosofului francez Abelard, care se adapostise in abatie in 1142. Sunt pastrate atat ramasite ale abatiei cat si ale satului ce o inconjoara, si ramasite ale bibliotecii calugarilor, la Muzeul Ochier.

Abatia Cluny1111

Abatia Cluny din Franta a fost centrul unor evenimente monahale importante in Epoca Medievala. Biserica abatiei a fost cea mai mare cladire religioasa crestina pana cand a fost reconstruita bazilica Sfantului Petru din Roma, Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.