Al Capone este unul dintre cele mai infame personaje din istoria Statelor Unite ale Americii, fiind cel mai cunoscut mafiot din perioada prohibiţiei. Chiar dacă în mare parte viaţa sa a avut un curs cât se poate de obişnuit (nu provenea din rândurile celor săraci ca majoritatea celorlalţi gangsteri), odată intrat în rândurile mafiei din Chicago lucrurile iau o turnură foarte diferită. Prin înşelătorie, şantaj şi crimă îşi creează un renume în rândurile crimei organizate, iar în până la momentul arestării averea sa ajunsese undeva la mai mult de 100 de milioane de dolari.

  • Omul corect

Al Capone1

Capone nu şi-a început viaţa implicându-se în ilegalităţi. Chiar dacă fusese membru într-o gaşcă din Brooklyn, nu a avut probleme mari cu legea. În tinereţe a avut slujbe legale, lucrând într-o fabrică de muniţie, într-un magazin de dulciuri şi într-o sală de bowling. Mai mult decât atât, după ce se căsătoreşte, se mută în Baltimore, departe de vechile sale legături mafiote şi se angajează drept contabil la o firmă de construcţii. După moartea tatălui său, este atras de vechiul său prieten Johnny Torrio în afacerile sale ilegale din Chicago.

  • Contabilul mafiei

În timp ce Capone ducea o viaţă legală, prietenul său Torrio avea un imperiu ilicit în Chicago, conducând cu succes jocuri de noroc şi bordeluri, iar în timpul prohibiţiei şi-a îndreptat atenţia spre contrabanda cu alcool. Iar odată cu alăturarea lui Capone, afacerea prosperă de pe urma cunoştinţelor sale de contabilitate şi de pe urma afacerilor legale pe care acesta le avusese până atunci. Nu a durat mult şi Capone a devenit asociat în afacerile lui Torrio. Iar în puţin timp acesta dovedeşte că este un mai bun om de afaceri decât vechiul său prieten. În orice făcea, se gândea în primul rând la afaceri. Chiar şi când ordona asasinarea rivalilor ţinea cont de interesele sale. Pentru el violenţa şi corupţia erau doar parte a slujbei.

  • Capone sau Scarface

Al Capone era cunoscut pentru faptul că întotdeauna cerea să fie fotografiat din partea dreaptă. Acest lucru era necesar deoarece pe partea stângă avea cicatrici puternice. Aceste cicatrici i-au adus porecla “Scarface”. Originile acestor semne vin din perioada tinereţii când lucra ca barman şi paznic. Într-o seară a făcut un comentariu nepoliticos unei tinere, iar fratele acesteia, sărind în apărarea ei, îl loveşte şi îl taie pe faţă pe Capone. Toată viaţa el a urât porecla “Scarface” deoarece credea că nu se potriveşte cu imaginea pe care dorea să şi-o creeze, iar prietenii săi obişnuiau să-i spună “Snorky” (un termen ce denota eleganţa sa).

  • Filantropul
Citește și:  Istoricul, enciclopedistul, academicianul şi omul politic român Nicolae Iorga și sfârșitul tragic al acestuia

Spre marea surprindere a tuturor, Capone nu a fost doar un criminal, el remarcându-se şi ca filantrop. Când marea depresiune a lovit America, el a fost primul care a întins o mână de ajutor celor aflaţi în nevoie; a deschis o cantină şi a ordonat vânzătorilor să-i îmbrace şi să-i hrănească pe nevoiaşi, el urmând să plătească totul. În ciuda tuturor violenţelor, era cunoscut şi ca un om drept şi generos cu cei care îi erau loiali iar la rândul său rămânea devotat prietenilor şi partenerilor de afaceri care erau corecţi.

  • Rivalităţile erau disputate în mod civilizat

Al Capone11

Chiar dacă acea perioadă era cunoscută pentru nivelul ridicat de violenţă, foarte puţini oameni nevinovaţi cădeau victime luptelor, în principal erau ţintiţi membrii celorlalte grupuri mafiote. În timpul “Masacrului de ziua Sfântului Valentin” doar celelalte grupuri mafiote au fost lovite iar numărul mare de victime a fost limitat la cei ce făceau parte din mafie. În acea perioadă nu poliţia a fost cea care a pus capăt erei gangsterilor, ci oamenii de afaceri cinstiţi, pentru că se săturaseră de reputaţia pe care o avea oraşul.

  • Închisoare obişnuită, deţinut neobişnuit

Al Capone a fost cel care a făcut cunoscută închisoarea Alcatraz, dar el nu şi-a început sentinţa aici. După arestarea sa pentru evaziune fiscală, acesta a fost închis în cea mai strictă închisoare de la acel moment, cea din Atlanta. După ce s-a folosit de relaţiile pe care şi le crease pe vremea când era capul mafiei din Chicago, a fost capabil să-şi transforme celula în care era închis într-o adevărată cameră de hotel. Îşi adusese covoare, oglinzi, un fotoliu şi un birou, o maşină de scris şi o colecţie de enciclopedii. Dar nu după mult timp vestea despre stilul său de viaţă s-a răspândit în toată ţara, iar pentru a demonstra că încearcă cu adevărat să oprească crima rezultată în urma prohibiţiei, guvernul Statelor Unite îl mută în proaspăt deschisa închisoare Alcatraz. Scopul principal al Alcatrazului era să găzduiască acei prizonieri pe care nu-i dorea nici o altă închisoare, astfel că acolo s-au adunat cei mai răi gangsteri, foşti parteneri de afaceri, dar şi mulţi rivali. La Alcatraz, Capone nu a mai putut beneficia de privilegii iar în cele din urmă a devenit un prizonier model în încercarea de a-şi reduce sentinţa pentru bună purtare; a murit înainte ca aceasta să se întâmple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.