Alep este un oraș din Siria. Acesta este cel mai mare oraș din această țară. Este situat la 48 km de granița turcă. Alep era cunoscut în antichitate sub denumirea Khalpe, Khalibon, iar grecii și romanii îl numeau Beroea. Așezat la intersecția unor importante rute comerciale, Alep este locuit de mult timp (este unul din cele mai vechi orașe locuite din lume) și a fost menționat pentru prima dată la sfârșitul mileniului III î.Hr.

Citadela Alep
Citadela Alep

Ulterior, s-a aflat sub stăpânirea multor regate, inclusiv cel hitit (sec. XVI-XIV î.Hr.). Stăpânit de dinastia Ahemenizilor din Persia, între sec. VI și IV î.Hr., a intrat apoi sub controlul grecesc al dinastiei Seleucizilor, care i-au schimbat numele în Beroea. Inclus în Imperiul Roman în sec. I î.Hr., oraşul a prosperat timp de mai multe secole.

În 637 d.Hr. a fost cucerit de arabi, sub stăpânirea cărora a revenit la vechiul său nume, Halab. Orașul s-a apărat cu succes împotriva cruciaților, apoi a fost cucerit de mongoli (1260) și, în final, a fost încorporat în Imperiul Otoman (1516). Orașul Alep de astăzi este un centru industrial și cultural care rivalizează cu Damascul.

Citește și:  Cele mai frumoase castele din lume
Alep centrul vechi
Alep centrul vechi

Centrul vechi istoric a fost înscris în anul 1986 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Aici se regăsesc mai multe clădiri istorice valoroase ce pot fi vizitate: Poarta de la Antioh, Souqd Al Madina, fortăreaţa, Biserica Al Shibani, Turnul cu ceas Bab Al-Faraj, Palatul Junblatt şi multe altele.

moschee Alep
moschee Alep

În anul 2013 s-a prăbușit minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep, construite în secolul al VIII-lea și reconstruită în cel de-al XVIII-lea. Rebelii și regimul acuzându-se reciproc de distrugerea acestui monument. Moscheia deţinea trei șuvițe de păr și un fragment de dinte, relicve care, potrivit tradiției, aparțineau profetului Mahomed.

Oraşul nu este unul sigur pentru vizite turistice pentru că aici se desfăşoară un război civil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.