Amesbury este un oraș și parohie civilă în Wiltshire din Anglia. Acesta este faimos pentru monumentul preistoric de la Stonehenge, care se regăseşte în parohie sa, și pentru descoperirea în anul 2002 a Arcaşului din Amesbury, numit de presă Regele Stonehenge. Arheologii au confirmat că aceasta este cea mai veche așezare din Marea Britanie, care a fost ocupată continuu din 8820 î.Hr.. Eleanor de Provence, regina Angliei, a murit în Amesbury, la 25 iunie 1291, și a fost îngropată în Amesbury Abbey.

biserica Amesbury
biserica Amesbury

Deși Stonehenge se încadrează în parohia Amesbury, orașul beneficiază în mod direct de faima monumentului neolitic. Orașul este legat de legenda lui regelui Arthur, se crede că Guinevere s-a retras la mănăstirea de la Amesbury după plecarea Arthur. Legenda spune că ea este îngropată la temelia fostei mânăstiri.

Ansamblul Stonehenge
Ansamblul Stonehenge

Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior (cercul Sarsen), de 33 m în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de gresie (megaliți – menhire), așezate vertical.

Citește și:  Slovacia : Țări de vizitat

Astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare. Desupra acestor blocuri de piatră au fost așezate ca niște praguri (buiandrugi) alte blocuri curbate (în formă de arc de cerc). În interiorul acestui lanț exterior se află un alt cerc de blocuri mai mic din piatră vânătă. Acestea împrejmuiesc un aranjament în formă de potcoavă, construit tot din piatră vânătă, în interiorul căreia se află o placă din gresie mecacee, denumită Piatra de Altar.

Stonehenge
Stonehenge

Toată construcția este înconjurată de un lanț circular care măsoară 104 m în diametru. În interior, se ridică un banc de nisip care cuprinde 56 de morminte cunoscute sub numele de „găurile lui Aubrey” (după numele celui care le-a descoperit John Aubrey).

Stonehenge este unul dintre cele mai vizitate locuri din Anglia care a plasat Amesbury pe harta turistică a lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.