Broasca zburătoare (Rhacophorus nigropalmatus), un amfibian originar din pădurile tropicale ale Asiei de Sud-Est, impresionează prin capacitatea sa unică de a plana pe distanțe lungi între copaci. Datorită unor membrane interdigitale care funcționează ca o parașută, acest amfibian poate „zbura” până la 15 metri, adaptându-se perfect la viața arboricolă. Coloritul viu și tehnicile sale de planare o fac una dintre cele mai fascinante specii de broaște din lume.

Broasca zburatoare (Rhacophorus nigropalmatus) populeaza regiunile din sud-estul Asiei, in special Thailanda, Malaezia, Indonezia, Insula Sumatra, Insula Borneo si face parte din cele 50 de specii de broaste Rhacophorus. Unele specii prefera padurile dese mlastinoase si umede din regiunile muntoase.

Caracteristicile broaștei zburătoare

Aceasta specie de broasca zburatoare traieste mai ales pe malul raului Abah si se remarca prin faptul ca isi foloseste picioarele pentru a plana dintr-un copac in altul. Picioarele din fata sunt mai scurte, iar cele din spate mai lungi.

Degetele de la picioare sunt prevazute cu membrane interdigitale care functioneaza ca o parasuta mica si care ii da posibilitatea sa zboare pe distante lungi de aproximativ 15 m si chiar sa-si schimbe directia de zbor in aer.

Metoda de planare a broaștei zburătoare

De asemenea, picioarele acestor broaste prezinta discuri adezive foarte mari care ajuta la catarat. Deseori pot fi observate zburand sau sarind de pe o ramura pe alta in coroanele mari si rotunde a copacilor. La fel ca si celelalte specii din aceasta familie, broasca zburatoare cand intra in apa mai mult pluteste si mai rar inoata.

Broasca zburătoare

Coloritul corpului pe partea dorsala este de un verde stralucitor cu multe pete albe, iar pe abdomen este alb sau galben-pai, cu pete galbene, negre si albastre. Capul este foarte turtit, cu ochi foarte mari, proeminenti, cu pupile orizontale si timpane vizibile. Un exemplar adult poate ajunge la o lungime a corpului de 7-10 cm, femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul.

Hrana și reproducerea broaștei zburătoare

Aceasta broasca traieste in apropierea asezarilor omenesti, sau in paduri foarte verzi, cu mlastini, in zone cu arboret si este activa mai ales noaptea. Nu hiberneaza si se hraneste cu tot felul de insecte, diferite mamifere si broaste de dimensiuni mai mici. In perioada de imperechere, cand incep ploile, femela depune aproximativ 800 de oua pe care le inveleste intr-o masa spumoasa si le lasa in frunzisul de deasupra apei.

Dupa un timp, ouale eclozeaza cand mormolocii au o lungime de 5 mm, iar in momentul cand ajung la lungimea de 2 cm ies din cuib si cad in apa, sub frunze. Dupa trei saptamani, mormolocii se metamorfozeaza in broaste si ies pe uscat. Dupa aproximativ doi ani, broastele tinere ajung la maturitate.

Broasca zburatoare face parte din ordinul Anura, familia Rhacophoridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Adaptări speciale pentru viața arboricolă

Broasca zburătoare a dezvoltat o serie de adaptări unice pentru a trăi în copacii înalți din pădurile tropicale. Picioarele lungi și puternice, dotate cu discuri adezive, îi permit să se prindă de ramuri și trunchiuri. Aceste discuri adezive sunt esențiale pentru stabilitate, permițându-i să aterizeze cu precizie pe suprafețe verticale, cum ar fi trunchiurile copacilor.

În plus, coloritul său verde intens cu nuanțe de galben îi conferă un camuflaj natural, făcând-o dificil de observat printre frunzișul dens. Această combinație de caracteristici o transformă într-o specie bine adaptată la un mediu plin de provocări, oferindu-i astfel o șansă mare de supraviețuire în fața prădătorilor.

Video – Broasca zburatoare (Rhacophorus nigropalmatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.