- Din categoria animalelor marsupiale fac parte cangurul, cartita marsupiala, lupul marsupial, ursuletul marsupial, koala si multe altele, iar acestea traiesc in zonele din America de Nord, Australia si America de Sud.
- Oricat ni s-ar parea de cidat, aceste animale, asa numite marsupiale, isi poarta puii intr-un fel de punga, proprie corpului, din zona tegmentara, care poarta denumirea de marsupiu. In aceasta au si mamelele, un loc perfect pentru pui inca din momentul nasterii, unde se pot hrani si pot fi la adapost de eventuale pericole.
- Marsupiul in care stau puii este practic sustinut de oasele de la nivelul bazinului. Temperatura din aceasta zona va fi in functie de mediul in care se afla animalul, cu mici variatii.
- Cangurul este unul dintre animalele marsupiale care nu merge ci sare, el folosindu-si picioarele din fata in momentul in care se apleaca catre sol, eventual pentru a-si lua hrana. Cangurul sare in lungime de peste 8 metri, atunci cand alearga, saritura sa avand o inaltime de aproape 3 metri. Tot cangurii sunt cei mai buni inotatori dintre aceste animale marsupiale, ei se scufunda foarte bine in apa.
- Se spune ca animalele marsupiale sunt foarte antice, ele existand inca de pe vremea dinozaurilor.
- Cangurii sunt printre animalele marsupiale vanate pentru blana lor cat si pentru carne, chiar daca este protejat prin lege in unele zone ale globului. Un alt exemplar este si ursuletul coala, vanat pentru blana sa moale.
- Animalele marsupiale au avut o evolutie diferita fata de animalele mamifere placentare, in epoca carora de altfel au si luat fiinta. Totusi la inceput acestea au avut o genetica identica si se asemanau foarte mult in felul in care isi duceau traiul. Insa din evolutia lor au rezultat mai multe specii si subspecii.
- Dintre animalele marsupiale mai amintim si cainii marsupiali, pisicile, veveritele sau soarecii marsupiali, sobolanii, cartitele, bursucii, furnicarii, iar acestea au evoluat intr-un mod destul de independent fata de corespondetii lor placentari in lumea animalelor.
- Femelele din acest tip de animale, numite simplu femele marsupiale au un vagin dublu, cat si un dublu uter, zona in care ovulele se ascund foarte bine. Desigur in unele specii de animale marsupiale si masculul are penisul format din doi lobi, care poate sa ajute la o fecundare dubla, deci a ovulelor din fiecare uter.
- Cangurii fac parte din categoria marsupialelor active, pentru ca ei se deplaseaza foarte mult, care au de regula un singur pui si care il tin la adapost intr-un marsupiu foarte adanc. Insa exista animale marsupiale care fac pana la opt sau noua pui, poate chiar si mai multi, acestea fiind intalnite cu precadere in Asutralia.
- Animalele marsupiale isi trateaza puii in mod diferit chiar daca la baza par sa aiba aceeasi modalitate. De exemplu unii pui stau in marsupiul mamei pana in momentul in care se pot deplasa in acelasi timp cu mama lor, tinand pasul, iar altii sunt purtati destul de mult pe spatele mamei.
- Cangurii, animale marsupiale formidabile, isi tin echilibrul in nimic altceva decat coada. Aceasta este foarte grea si a primit chiar denumirea de organ de echilibru care il ajuta pe animal sa se hraneasca.
- De regula masculii marsupiali sunt mai mari decat femelele, iar in cazul cangurilor diferenta este dubla, mai ales atunci cand vorbim despre cangurii rosii sau cenusii. Un alt fapt foarte important de mentionat este ca doar cangurii cei mai mari si cei mai puternici se vor imperechea cu femelele din zona lor de habitat, astfel ca vor fi in cele din urma tatii tuturor puilor rezultati in grupul respectiv. De exemplu daca sunt 30 de femele si 10 masculi, numai doi sau trei dintre ei vor fi tatii puilor restul ramanand burlaci pana la noi ordine.
- Animalele marsupiale traiesc mai mult in grupuri, insa sunt cunoscute si tipuri din aceasta categorie care traiesc individual, iar un exemplu elocvent avem in cadrul cangurilor sobolan. Cangurii de dimensiuni mari traiesc in grupuri de pana la zece reprezentanti.
- Animalele marsupiale precum ursii coala isi duc viata mai ales pe timp de noapte si ei traiesc cu precadere in zonele unde se gasesc frunze de eucalipt, un motiv pentru care nu sunt prea extinsi ca si specie pe glob. Chiar daca fata lor si intregul corp este dragalas, atitudinea lor nu este deloc simpatica.
- In ciuda faptului ca majoritatea animalelor marsupiale au reprezentantii de sex masculin de aproape doua ori mai mari fata de reprezentantele feminine, se pare ca la ursii coala este exact invers.
- Nu tocmai populari sunt si vombatii, care fac parte tot din categoria animalelor marsupiale, acestia fiind tot un fel de ursi, cu corpul micut, si capul oarecum plat, cu un aspect turtit. Acestia traiesc mai mult in viziuni, pe care le sapa cu ajutorul ghearelor puternice.
- Un alt tip de animal marsupial, un vombat care are nasul paros, pe de alta parte, traieste in special in tinuturile cu sol semiarid. Acestia sunt pe cale de disparitie, fiind cunoscute cel mult 20 de exemplare in viata.
- Dintre animalele marsupiale mai amintim si vulpile marsupiale, oposumii pigmei, funicarul marsupial, diavolul marsupial, insa nu trebuie sa ignoram nici speciile din aceasta categorie care sunt zburatoare. In total exista noua specii de animale marsupiale zburatoare, care din cauza timiditatii pot fi foarte rar observate, mai ales pentru ca ele traiesc pe timp de noapte.
- Si ca sa incheiem, pentru o ultima mentiune aducem la cunostinta faptul ca, desi poate ne-am format o parere generala, marsupialele sunt animale ierbivore, nu este deloc asa, deoarece exista si carnivore, de exemplu lupul marsupial sau tilacinul, care desi au fost declarate ca fiind disparute inca din anul 1933, prezenta lor a mai fost sesizata in mod neoficial.
Foarte frumos am avut o tema si am scris de acum stiu Multumesc mult tineto tot asa