Arabia Saudita sau Regatul Arabiei Saudite, cu capitala la Riad, este considerata a fi cea mai mare tara din Peninsula Arabica (situata in sud-vestul Asiei), respectiv din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudita1

Suprafata estimata a tarii este de 2.149.690 km², ocupand locul 14, la nivel mondial, fiind, de asemenea a treia tara araba, in ceea ce priveste-i intinderea. Nu se cunoaste cu exactitate suprafata, deoarece mare parte din granitele tarii nu sunt bine delimitate. Populatia Regatului insumeaza aproximativ 25.731.776, conform recensamantului din anul 2010. PIB-ul nominal este estimat undeva pe la 16 778, 112 $ pe cap de locuitor. Moneda este Riadul Saudit ; limbile oficiale: araba dar si engleza. Vecinii Arabiei Saudite sunt Iordania (nord), Irak (nord, nord-est), Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Bahrain (est), Oman (sud, sud-est) si Yemen (sud). Regatul are iesire la Marea Rosie, in vest.

“Tara celor doua moschei sfinte”, asa cum Arabia Saudita este numita, urmeaza de secole principiile Islamului, o religie avraamica si monoteista (credinta intr-o singura divinitate, ca si in cazul crestinismului). Altfel spus, oamenii din peninsula se mai numesc musulmani, divinitatea in care ei cred fiind Allah (dar si-n Mahomed, care e profetul Lui). Insa cand ne referim la musulmani, nu trebuie sa ne limitam doar la arabi, caci comunitatea musulmana, cel putin in ultimii ani, a crescut considerabil, cam peste un miliard.

Arabia Saudita11

Religie controversata, Islamul sau Islamismul a fost si este una dintre cele mai controversate forme de credinta din lume, mai ales din cauza reprimarii prin violenta, dar si din cauza ipocriziei in ceea ce priveste exprimarea. Cartea lor sfanta este Coranul. Arabia Saudita este cunoscuta, atat printre oamenii din lumea araba sau musulmana, cat si printre cei din lumea crestina, pentru orasul Mecca. Cu toate acestea, lumii crestine, adica oamenilor care nu sunt musulmani le este interzisa intrarea in Mecca, incepand cu anul 630.

Prin intermediul legii fundamentale din 1992, s-a decis ca succesiunea la tron, in Arabia Saudita, se va face pe linie ereditara masculina. Daca legea fundamentala a unui stat este considerata a fi constitutia, in cazul Regatului, constitutia este Coranul. De asemenea, nu exista Parlament, ci asa numitul “Consiliul Consultativ”, format cu precadere din cetatenii numiti de insusi regele Abdullah bin Abdul Aziz. Centru comercial important, regatul a jucat, de-a lungul istoriei, un rol esential in ceea ce privea comertul, si, totodata, e considerat un centru al Islamului, vechea religie luand nastere chiar in regat.

Este cunoscut faptul ca 75 % din veniturile Guvernului sunt sustinute de banii proveniti din exporturile de petrol. De fapt, Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol din lume.

Arabia Saudita111

Primele dovezi ale prezentei umane dateaza de mai bine de 15 000 de ani. In urma topirii calotei de gheata din Europa, climatul peninsulei a devenit uscat, astfel, vegetatia, animalele au disparut, formandu-se, in acest fel, desertul. Oamenii au fost nevoiti sa se mute in vaile imprejmuite de munti, nemaiputand sa supravietuiasca vanand. Ca rezultat, agricultura a inceput sa se dezvolte considerabil in Mesopotamia, apoi in jurul si in valea raului Nil, abia apoi, aceasta indeletnicire raspandindu-se si in Orientul Mijlociu. Oricum, Regatul modern al Arabiei Saudite s-a format incepand cu anul 1902, cand Abdul-Aziz bin Saud a decis ca trebuie sa recupereze patrimonial familiei. Insa anul oficial in care regatul s-a format este 1932.

Chiar daca Arabia Saudita s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul secolelor, astazi, de exemplu, din punct de vedere politic, tara a ramas intr-un stadiu mediocru. Partidele politice nu sunt permise, sindicatele nici atat. S-a tot discutat in presa internationala de revolta Orientului Apropiat, deoarece drepturile omului sunt incalcate de “tiranii arabi”, prin ignorarea lor si prin aplicarea de masuri drastice. Desi exista un Consiliu Consultativ, rolul se limiteaza strict la consilierea regelui, neputand sa lupte pentru respectarea drepturilor oamenilor.

Arabia Saudita1111

Dar cea mai importanta problema nu este nicidecum aceasta, a drepturilor omului, privita larg, ci se refera la pozitia femeii in societatea araba. Femeile din Arabia Saudita au drepturi politice limitate. Pe de alta parte, pozitia barbatului este opusa celei a femeii, acesta considerandu-se gardianul femeii si avand drepturi depline asupra ei, spre exemplu, de a decide daca urmeaza o universitate, ce fel de studii va face etc. De altfel, si legislatia este toleranta, neexistand prevederi care sa apere femeia din societatea saudita si sa-i promoveze independenta. Poligamia le este permisa barbatilor; aceasta este o alta problema privita, la nivel international, ca fiind o “incalcare grava a drepturilor femeii, ce conduce familia spre haos”.

Clima este uscata si calda, peste 40 % din suprafata tarii fiind, de fapt, reprezentata de desert. Vegetatia este saraca, desi mai exista oaze. De pilda, regiunea sud-vestica este cea mai bogata din tara, din acest punct de vedere. Fauna cuprinde lei, maimute, camile, babuini etc. Temperaturile maxime se ridica undeva pe la valorile de 42° C, chiar 45° C in luna ianuarie, pe cand, tot in luna ianuarie, temperaturile minime sunt de 15° C, in functie de zona.

Arabia Saudita si-a format o cultura restrictiva, dar care isi traieste expresia si in zilele noastre. De cinci ori pe zi, musulmanii sunt chemati la rugaciune, insa un aspect interesant este acela ca weekendul incepe joi, caci vineri este considerata cea mai sfanta zi din saptamana. In ciuda acestui fapt, exista o teama continua din partea autoritatilor, in ceea ce priveste puternicele implicatii religioase ale cetatenilor, acest lucru ducand, spun ei, la rasturnarea regatului. In acest sens, au si existat proteste ale oamenilor, mai ales, in anul 2010, pe fondul contextului nu tocmai linistit din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudita11111

Nici arta si manifestarea ei nu au fost private de restrictii. Cenzura a limitat exprimarea libera in literatura, film, pictura, chiar si in muzica. In schimb, de-a lungul istoriei, au existat numerosi artisti care au devenit celebri exact prin cenzurarea lor. Sporturile sunt si mai celebre, fotbalul fiind unul dintre ele. Printre sporturile traditionale amintim cursele pe camile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.