Cunoscut drept cel mai mare oras din lume, pana in anul 1800, cand acest statut fusese primit de Londra, Roma antica avea nevoie de tone de grau pentru a asigura hrana locuitorilor, peste 50 % din aceste necesitati venind din coloniile din Africa de Nord, ce apartineau Imperiului Roman. Expansiunea imperiala a durat o lunga perioada; de pilda, dupa ce Cartagina a fost cucerita, romanii aveau sa migreze spre vest, mai cu seama pe teritoriile care in prezent fac parte din Maroc si Algeria. In anul 25 i.Hr., aici a fost instalat un print berber, Juba al II-lea, aceasta numire fiind facuta de catre imparatul Augustus. Acesta l-a numit pe Juba al II-lea drept conducator local, atributiile sale fiind restranse in comparatie cu cele ale imparatului.

Arcul de Triumf din Volubilis1

Intre timp, Jupa al II-lea se casatorea cu fiica lui Marc Antoniu si a Cleopatrei, intr-un final, scaunul tanarului print devenind Volubilis, oras ce a capatat si statutul de capitala. La acele vremuri, Volubilis era un oras infloritor, cu atat mai mult cu cat in urma cu multa vreme fusese resedinta a guvernatorului roman al provinciei. Cu nu mai putin de 20 000 de locuitori, orasul era construit ca o cetate, fiind protejat de ziduri inalte. Unul dintre cele mai importante vestigii din aceasta asezare este Arcul de Triumf, un monument ce a reusit sa supravietuiasca dintr-un avanpost al Imperiului Roman.

Aceasta constructie a fost ridicata in cinstea imparatului Caracalla, chiar in anul in care imparatul s-a stins din viata. Arcul de Triumf este cu atat mai impresionat cu cat este bogat decorat, coloanele din marmura si medalioanele ornamentale fiind exceptionale exemple de arhitectura romana, cu vagi influente arabe. Cu toate acestea, monumentul si-a pierdut sectiunea superioara, Arcul de Triumf trecand prin mai multe perioade nefericite.

Arcul de Triumf din Volubilis11

A rezistat, totusi, mai multor cutremure. Se presupune ca figura centrala a acestui monument a fost chiar imparatul in carul sau, numai ca nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la acest aspect, deoarece, asa cum s-a mai specificat, sectiunea superioara a disparut de-a lungul vremurilor. Astazi, Arcul de Triumf poate fi vizitat la capatul principalei strazi din Volubilis, Decumanus Maximus.

Declinul acestui oras din Maroc s-a resimtit si la alte structuri, care treptat au inceput sa ramana in ruine. Dupa ce crestinii au abandonat orasul, Volubilis si-a pastrat o buna perioada statutul de centru crestin, statut ce avea sa fie inlocuit odata cu cucerirea asezarii de catre arabi, in secolul al VII-lea.

In cele din urma, berberii au imbratisat o alta religie, si anume Islamul, ca mai apoi, orasul sa fie redenumit Qualili, denumire ce ar proveni, potrivit istoricilor, de la numele unei flori marocane. Desi se promitea inca o epoca prospera, orasul a inceput sa decada gradual, mai ales ca sultanii au ales sa nu locuiasca aici. In urma cutremurului devastator ce a avut loc in anul 1755, orasul a suferit distrugeri de neinchipuit, in acest cutremur fiind distrus si orasul Lisabona.

Arcul de Triumf din Volubilis111

Chiar si asa, au ramas in picioare numeroase structuri din perioada dominatiei romane, astazi, Volubilis fiind cel mai impresionant sit roman din Maroc. Odata ce intram in acest oras marocan, capatam sentimentul ca ne aflam, de fapt, intr-un oras colonial roman care inca are acest statut. Cei care vor sa viziteze fermecatorul oras trebuie sa stie ca mai pot vedea si alte obiective, cum ar fi Capitoliul si splendidele zaicuri; pentru a le putea vedea, turistii vor trebui sa ajunga la Casa lui Venus si la Casa Muncilor lui Hercule. De asemenea, recomandat ar fi sa apeleze si la ajutorul unui ghid, sa nu mai mentionam de faptul ca orasul Volubilis nu este chiar un loc sigur, asa ca luarea unor masuri de precautie ar fi indicata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.