Arcul lui Hadrian este o poarta monumentala, aflata in Atena, Grecia, ce a fost realizata peste un drum antic ce pornea din centrul orasului spre complexul de structuri situat in partea de est a asezarii, complex de cladiri care includea si Templul lui Zeul Olimpianul. Cat in privinta scopului ridicarii unei astfel de structuri, istoricii au lansat o serie de ipoteze, una dintre acestea sustinand ideea potrivit careia, la origine, Arcul lui Adrian ar fi, din anumite puncte de vedere, un arc de triumf; cu alte cuvinte, aceasta structura ar fi fost ridicata pentru a sarbatori sosirea imparatului roman Hadrian, eveniment cunoscut si ca „adventus”, precum si pentru a-l celebra pe acesta, pe fondul actiunilor de binefacere pe care imparatul roman le-a facut pentru oras.

Arcul lui Hadrian1

In orice caz, trebuie sa stim ca structura monumentala a fost ridicata cu ocazia unei vizite a lui Hadrian la Atena, marcandu-se astfel finalizarea templului in anul 131 d.Hr., chiar daca unii istorici sunt de parere ca lucrarile de constructie la templu au fost finalizate in anul 132 d.Hr. Nu se stie, pe de alta parte, nici cine anume a supravegheat lucrarile de contructie, incepute pe la 515 i.Hr., ori cine a dat ordin sa se ridice o asemenea constructie. Totodata, anul 515 i.Hr. ar trebui sa ne ofere un indiciu cel putin interesant, si anume ca acele vremuri erau guvernate de tiranul Pisistrate.

Mai aflam, de altfel, ca lucrarile au fost la putin timp abandonate. Si abia in secolul al III-lea i.Hr lucrarile de constructie la Arcul lui Hadrian aveau sa fie reluate, sub regele Antioh al IV-lea Epifanes, numai ca templul avea sa fie finalizat tocmai in secolul al II-lea d.Hr., respectiv in timpul lui Hadrian. Impresionanta constructie era considerata, la acele vremuri, un adevarat giuvaier ahitectonic si nu numai, fiind cel mai mare templu al lumilor elenistica si romana. Templul avea dimensiuni de 96×40 metri, iar cele doua niveluri atingeau o inaltime de 18 metri. Mai mult decat atat, in anul 86 i.Hr., generalul roman Sulla avea sa ia doua coloane din templu pentru templul lui IUpiter de pe colina Capitoliului, din Roma.

Citește și:  Orasul Belo Horizonte: Obiective turistice Brazilia - Belo Horizonte

Arcul lui Hadrian11

Arcul lui Hadrian din Atena, situate la 325 metri sud-est de Acropole, ca si templul lui Zeus Olimpianul si Partrenonul, a fost construit din marmura de Pantelic, calitatea acestor materiale fiind foarte apreciate la acele vremuri, chiar daca variaza in functie de mai multi factori. Cu toate acestea, arcul a fost ridicat fara sa se foloseasca ciment sau mortar din marmura solida. Se poate observa ca nivelul inferior consta intr-un arc clasic, de triumf, ce dispune de o trecere boltita, aparata de coloane si pilastri corintici.

De fapt, spatiul dintre pilastri din afara si intrarea boltita a fost umplut cu pietre patrate, pentru a se oferi o nota distincta stilului architectonic. Cat in privinta nivelului superior, acesta este tripartit, fiind impartit in alte coloane si pilastri. Deasupra se afla un fronton triunghiular. Nu vom observa absolut nicio decoratiune sculptata, insa, in schimb, vom vedea doua inscriptii pe arc, asezate in pozitii opuse, numindu-i pe Tezeu si Hadrian drept fondatori ai orasului Atena. Aceste inscriptii se afla, in fapt, pe fiecare latura a arcului.

Arcul lui Hadrian111

Spre deosebire de arcele de triumf romane, Arcul lui Hadrian nu impresioneaza la prima vedere, parand o structura care a ramas in picioare de undeva din secolul al XIX-lea. E drept, de asemenea, ca nivelul superior este mai mic si mai putin solid, iar ornamentele lipsesc cu desavarsire, insa chiar si asa, nu putem sa nu admitem ca este o structura eleganta, pastrand un aer sobru. Arcul lui Hadrian, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este, oricum, un monument foarte important, cel putin in privinta istoriei care locuieste structura, in prezent, facandu-se mari eforturi pentru a pastra arcul intr-o forma buna, cu atat mai mult cu poluarea atmosferica este tot mai mare in zona respectiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.