Tierra del Fuego este un arhipelag de pe varful sudic al Americii de Sud peste Stramtoarea Magellan. Desi Ferdinand Magellan a descoperit aceste insule in anul 1520, acest pamant nu a fost locuit de europeni pana la finalul secolului al 19-lea, acestia venind aici pentru a creste ovine si pentru a gasi aur.

Arhipelagul Tierra del Fuego1

Tierra del Fuego consta in principiu dintr-o mare insula numita Isla Grande de Tierra del Fuego sau pur si simplu Isla Grande, o sinula cu o suprafata de 48.100 de km patrati iar pe langa aceasta insula mare mai sunt o multime de grupuri formate din insule mici. Jumatate din aceasta insula si insulele din vest apartin de statul Chile iar capitala chiliana din Tierra del Fuego este Porvenir. Alte orase mari din aceasta regiune sunt Puerto Williams si Puerto Toro. Partea de est a arhipelagului apartine de Argentina, fiind parti din Tierra del Fuego, Teritoriul Antarctic si Atlanticul de Sud iar capitala este Ushuaia, cel mai mare oras al arhipelagului. Un alt oras important din aceasta parte argentiniana esteRío Grandesituat pe coasta atlantica.

Activitatea economica principala din Tierra del Fuego, mai exact din nordul acestei regiuni este petrolul in timp ce la sud se bazeaza foarte mult pe turism, aici fiind foarte aproape deAntarctica. In trecut aceasta regiune era populata de Selk’nam si Yaghans, doua popoare care astazi nu prea isi mai au locul aici, Selk’nam fiind aproape disparut, acest popor mai are insa cativa urmasi, cei din metis care duc limba mai departe insa si aceasta este pe cale de disparitie. De partea celaalta poporul Yaghans mai are inca stramosi care sunt in special in Villa Ukika in Insula Navarino dar si in Chilesi Argentina. Tierra del Fuego gazduieste zone protejate si parcuri nationale ca Tierra del Fuegosi Alberto de Agostini.

Citește și:  Sanctuarul Atenei Pronaea: Obiective turistice Grecia - Delphi

Arhipelagul Tierra del Fuego11

Cele mai vechi asezari umane din aceasta regiune sunt de mai bine de 10.000 de ani iar printre primele popoare care au locuit aici sunt cei din Yaghans, popor de care am amintit mai sus si care pastreaza cateva dovezi arheologice la Villa Ukika.

Numele de Tierra del Fuego este un nume portughez pentru ca Ferdinand Magellan este cel care a descoperit acest teritoriu ocupat de indieni si pe care l-a numit prima data “Tarae Fum” pentru a-l schimba apoi in “Tara de Foc”.

Arhipelagul Tierra del Fuego111

In a doua jumatate a secolului 19 atat Chile cat siArgentinaau incercat sa  cucereasca aceasta regiune care era ocupata de indieni. Motivul principal pentru care cele doua state vroiau sa ocupe acest teritoriu era acela ca aici se gasea foarte mult aur. Prima expeditie chiliana a fost condusa de Ramón Serrano Montaner in 1879 si a raportat cantitati mari de aur la Placer in paraiele si albiile raurilor dinTierra del Fuego. In anul 1881 Tierra del Fuego a fost impartita intre Chile si Argentina iar febra aurului a cuprins cele doua tari formandu-se aici o multime de asezari formate din imigranti din aceste doua tari, Ushuaia, fondata in 1884 si Rio Grande fondata in 1921 sunt doua dintre micile asezari argentiniene in timp ce de partea cealalta din Chile au venit Puerto Toro si Porvenir in 1892 si 1899.

Acest arhipelag triunghiular este plin de atractii pentru turisti. Se poate naviga printre ghetari, se pot vizita monumente istorice, puteti face drumetii in munti si in padurile de aici si de asemenea pasionatii de pescuit au si ei un loc bine stabilit aici. Tot aici se gasesc cele mai bune fructe de mare dinArgentinaiar pastravul “Run Brown” se gaseste din abundenta in apele Rio Grance, San Pablo, si Lago Fagnano.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.