Ayers Rock, cunoscut drept Uluru, este una dintre cele mai mari atractii turistice din Australia. Acesta este un munte format din gresie si se afla in centrul Australiei mai exact in Northern Territory, in Uluru-Kata Tjuta National Park, la 350 de km sud-vest de Alice Springs.

Ayers Rock1

Uluru este format in mare parte din mazarat arkose, un tip de gresie care este caracterizata printr-o abundenta de feldspat si unele conglomerate. Componenta este 50% feldspat, 25-35% cuart si fragmente de roca, 25%.

Ayers Rock sau The Rock cum mai este numit acest munte are o varsta relativ egala cu Kata Tjuta insa difera in ceea ce priveste tipul de roca. Initial acest munte a fost o simpla gramada de nisip insa in timp s-a format o minune a lumii care ne uimeste pe toti. Descoperirile arheologice de la est la vest au scos la iveala faptul ca aici au locuit oameni cu 10.000 de ani in urma iar europenii au ajuns in desertul australian de vest in anul 1870. Uluru si Kata Tjuta au fost descoperite doi ani mai tarziu de la sosirea europenilor aici.

Ayers Rock11

Din punct de vedere istoric s-a descoperit ca in jurul acestei stanci au trait in trecut aproximativ 46 de specii de mamifere din care astazi se mai gasesc doar 21. Se doreste popularizarea acestei zone cu animale specifice Australiei, animale ca Malleefowl , possum Brushtail , Rufous Hare-Wallaby sau Mala, Bilby , Bettong vizuini şi Black-Rock-flancat Wallaby . Liliecii sunt prezenti in mare parte in acest parc, aici existand peste 7 specii de lilieci care traiesc in pesterile si fisurile din Uluru si Kata Tjuta. De asemenea aici traiesc o multime de reptile, peste 73 de specii si asta datorita climei favorabile si conditiilor de viata bune pe care le au langa aceasta stanca.

Citește și:  Polonia: Obiective turistice Polonia - Varsovia

Flora din Ayers Rock poate fi clasata astfel: Punu – arbori, Puti – arbusti, Tjulpun-tjulpunpa – flori si Ukiri – ierburi. Copaci ca Mulga si Bloodwood Centralian sunt folositi pentru a se confectiona instrumente cum ar fi avangarde, bumeranguri si boluri. De asemenea seva din Bloodwood Centralian este folosita ca si medicament pentru tuse si raceala.

Ayers Rock111

Clima in aceasta regiune este putin diferita de cea de pe la noi deorece la ei cand este iarna la noi este vara si invers. In lunile decembrie-ianuarie este in plina vara la ei unde temperaturile medii sunt de 37 de grade in timp ce iarna ( lunile iunie-iulie ) se inregistreaza 4 grade. Localnicii impart anul in cinci anotimpuri: Wanitjunkupai ( aprilie-mai ) –  vreme mai rece, Wari ( iunie-iulie ) – sezonul rece aduce ingheturi dimineata, Piriyakutu ( august-septembrie-octombrie ) – anotimpul in care se strange recolta, Mai Wiyaringkupai ( noiembrie-decembrie ) – sezonul cald, atunci cand produsele alimentare de devin limitate si Itjanu ( ianuarie-februarie-martie ) – furtuni din senin pot aparea in cea mai calda perioada a anului.

Dezvoltarea infrastructurii de turism a inceput inca din anul 1950 insa aceasta a adus un dezavantaj acestui monument istoric. In anul 1975 la nord de acest parc a fost construita o statiune de 104 km patrati, la 15 km de Uluru, unde s-a constuit ulterior si un aeroport  cunoscuta aceasta regiune sub numele de Yulara. Datorita interesului guvernului Teritoriului de Nord aceasta statiune Yulara a fost vanduta in anul 1992 si astazi se numeste Ayers Rock Resort. Avand in vedere ca acest parc este un patrimoniu national dupa anul 2000 numarul de vizitatori a crescut considerabil avand peste 400.000 de vizitatori unici pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.