Beluga (Delphinapterus leucas) este o balena alba care traieste in apele temperate si reci din emisfera nordica, in Oceanul Arctic si marile adiacente, pe langa banchizele si coastele din Groenlanda, nordul Canadei, Alaska, Siberia, Rusia si Norvegia.

Aceste mamifere frumoase si sociabile pot ajunge la lungimea de 4-5,5 metri si greutatea de 1-1,5 tone. Au pielea neteda de un alb stralucitor, iar la cap prezinta o suprafata frontala foarte proeminenta. Ochii sunt mici, iar gura este prevazuta cu dinti conici, 8-11 perechi pe maxilarul superior si 8-9 perechi pe mandibula. Inotatoarele dorsale lipsesc ori sunt doar putin marcate, iar cele pectorale sunt foarte puternice. Isi tine mereu inotatoarea codala in pozitie orizontala, in timp ce la pesti este tinuta in pozitie verticala. Aceasta este bifurcata, robusta si cu varful posterior putin conic. Ca toate cetaceele, beluga are stomacul alcatuit din doua camere, strans legate intre ele.

Balena alba, Foto: 4mobilewallpapers.blogspot.ro

Aceste balene albe sunt capabile sa emita o mare varietate de sunete pentru a comunica intre ele, acesta fiind un limbaj real caracteristic speciei, prin care ele migreaza in cautarea hranei, se imperecheaza sau anunta cand sunt in pericol de a fi atacate de un pradator – cel mai periculos fiind orca (balena ucigasa). Unele sunete au frecventa inalta, iar altele (care sunt emise in conditii normale de inot) au frecvente joase. Uneori scot anumite tipete ascutite, fluieraturi, paraituri, mieunaturi – care sunt percepute de oamenii de pe puntea vapoarelor destul de greu datorita zgomotului facut de valuri si de vant, fapt ce a facut ca beluga sa fie numita si ,,canarul marilor”.

Aceste balene traiesc in grupuri de cca. 40 de indivizi, organizate pe subgrupuri, formate numai din masculi si respectiv numai din femele si pui. Isi petrec viata facand migratii sezoniere de-a lungul coastelor, strabatand marile arctice, fiind in cautare de hrana si avand scopul de intarcarea puilor. Hrana lor consta in pesti, crustacee, moluste si alte nevertebrate marine, pe care le prind si le zdrobesc cu dintii.

Citește și:  Veverița uriașă indiană (Ratufa indica) din pădurile tropicale
Beluga, Foto: 4mobilewallpapers.blogspot.ro

La aceasta specie perioada de reproducere este in lunile de primavara si vara. Femela are o perioada de gestatie de aproximativ 12-14 luni, apoi face un singur pui care cantareste 79 kg si masoara 1,5-1,6 m. In primii cinci ani de viata puiul are un aspect cenusiu-inchis sau cu nuante albastrui, iar apoi va deveni complet alb. Puii sunt alaptati timp de 2 ani apoi sunt intarcati si ajung la maturitatea sexuala abia dupa 7-10 ani. Speranta de viata la femela este de 32 de ani, iar la mascul de 40 de ani.

Beluga este o specie al carei risc de disparitie este din ce in ce mai mare prin poluarea apelor, dar si datorita vanatorii pentru carne, piele, grasime, dinti si oase. Substantele daunatoare – pesticidele – ajung in rauri si in apele marilor si astfel cauzeaza cetaceelor slabirea sistemului imunitar, infectii pulmonare, infectii virale, cancer si alte boli care duc la moartea multor exemplare.

Ca toate speciile de cetacee, beluga este un animal inteligent care de multe ori poate fi admirat in gradinile zoologice din SUA, Louisiana si alte locuri. Beluga face parte din ordinul Cetaceea si familia Monodontidae.

Video – Beluga (Delphinapterus leucas):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.