Balena de Groenlanda (Balaena mysticetus) are cele mai mari fanoane dintre toate speciile de balene. Fanoanele au un colorit negru-maroniu sau uneori negru-albastrui, au lungimea de 4,6 m si ajung la un numar de 240-340 pe fiecare latura a maxilarului superior de forma curbata si incovoiata.
Aceste cetacee traiesc in grupuri (alcatuite dintr-un numar mic de exemplare) in apele arctice si subarctice, au lungimea corpului de 14-18 m si greutatea de 50-60 tone. Capul masiv are cam o treime din greutatea totala a corpului. Sunt locuitori exclusiv acvatici si cu o structura corespunzatoare – corpul imens doar in apa ar putea avea o mobilitate atat de buna. Cat despre hrana, numai marea si oceanul poate oferi cantitatea necesara de alimente supravietuirii acestei specii.
Corpul acestei balene este greoi si voluminos, capul este si el enorm de mare, pare inegal construit, iar spre corp trece direct fara nici o delimitare clara. Spre partea posterioara trunchiul se subtiaza si se termina cu o inotatoare lata, formata din doi lobi simetrici, pozitionati orizontal.
In partea anterioara prezinta doua inotatoare mari, alungite. Corpul este acoperit de piele neteda si unsuroasa, de culoare predominant albastru–inchis sau chiar neagra, fara a prezenta excrescente, paduchi de balena sau scoici pe suprafata sa.
In pielea deosebit de ingrosata este depozitata grasime (intr-un strat ce are grosimea de 43-50 cm) – ceea ce ajuta la protejarea corpului de frig dar si la amortizarea marilor variatii de presiune, la care este expusa balena la scufundare. Oasele sunt imbibate in grasime lichida, cantaresc putin, iar structura lor nu permite animalului sa aiba un spijin pe uscat.
Fiind un animal acvatic cu o adaptare deosebita, respiratia sa se face prin plamani. Balena se ridica rapid la suprafata apei miscandu-si inotatoarea codala, isi umple plamanii cu aer, apoi coboara iar in adancuri.
Femelele au o perioada de gestatie de aproximativ un an, apoi dau nastere unui singur pui care este alaptat timp de cel mult 12 luni. Fiecare femela naste o data la 3-4 ani. La nastere puiul are lungimea de 4-5 m si cantareaste cel mult 1000 kg. La fel ca si alte specii de balene, speranta de viata la balena de Groenlanda este de peste 100 de ani.
Primavara si toamna migreaza in grupuri de 14 exemplare, inotand in forma literei V. Hrana lor este formata din kril, plancton, moluste si crustacee. Dusmanii lor cei mai mari sunt balenele ucigase si leii de mare.
Balena de Groenlanda face parte din ordinul Cetacee, familia Balaenidae. Este o specie in pericol de disparitie, vanatoarea ei este interzisa prin lege.
Video – Balena de Groenlanda (Balaena mysticetus):