Baracile Hyde Park din Sidney, Australia, sunt considerate marturii vii ale cursului pe care l-a urmat istoria detinutilor australieni, concentrand faptele importante ale unei tari care are origini deloc fericite, acestea stand in sclavia detinutilor. De fapt, Australia este cunoscuta pentru aceasta parte urata a istoriei sale, iar Baracile Hyde Park, realizate de un delincvent, fost falsificator, ulterior detinute de un detinut, s-au nascut din dorinta de a adaposti cei 600 de detinuti obligati sa-si gaseasca de unii singuri locuinte, dupa zile lungi si ostenitoare in care muncisera pana aproape de moarte.
Important de mentionat aici, iarasi despre aceasta tara, este faptul ca Australia era cunoscuta ca fiind singura tara din lume a carei valuta aducea un omagiu unui falsificator care fusesera condamnat; acum ceva vreme, portretul lui Francis Greenway aparea pe bancnota de 10 dolari.
Viata acestuia a fost pe cat de zbuciumata, pe atat de interesanta pentru australieni. Greenway a fost condamnat in Anglia si mutat in Australia, in anul 1814. La cativa ani, acesta a fost numit arhitect civil de catre guvernatorul Lachlan Macquarie, in anul 1816. Ba, mai mult decat atat, in anul urmator, acesta avea sa primeasca iertarea din partea regelui pentru faptele pe care le comisesera. Insa motivul pentru care delincventul Francis Greenway a devenit cunoscut si, implicit, a aparut pe bancnota de 10 dolari este legat de faptul ca construit peste 40 de cladiri.
Baracile Hyde Park sunt, fara putinta de tagada, cele mai frumoase creatii ale sale, reprezentand intocmai, intr-un chip ideal al lucrurilor din viata oamenilor, ideea potrivit careia o persoana poate excela intr-un domeniu, chiar daca viata sa a fost guvernata, pana la acel moment, de haos, dezordine si o de o continua lupta cu legea si bunele moravuri. Baracile Hyde Park se afla, de fapt, in spatele uneia dintre cele mai elegante strazi din Sidney, frumoasele cladiri fiind incojurate de ziduri si zabrele. De pilda, edificiul ce are trei etaje a fost ridicat in stil georgian, din gresie provenita din localitate. Cu atat mai interesant este ca etajul superior a fost special construit pentru a semana cu celulele detinutilor din anii 1820, Greenway optand chiar si pentru sezlongurile specifice acelor vremuri.
Vizitatorii pot vedea aici Galeria Greenway, aflata chiar la primul etaj, in care se afla expuse obiecte ce evoca istoria si cultura de acum multi ani, in special acea cultura „underground”. In alte camere, se afla obiecte ce au fost recuperate in urma sapaturilor arheologice, dar si artefacte, machete ce fac referire la istoria detinutilor australieni si picturi. In definitiv, Baracile Hyde Park din Sidney, Australia sunt reprezentative nu doar pentru o parte importanta a istoriei detinutilor australieni, ci si pentru cultura care a luat nastere in spatele unor oameni certati cu bunele moravuri. Tocmai de aceea, acest loc merita vizitat.