Barbetul lui d’Arnaud este cunoscut si cu numele de barbetul african pentru ca este raspandit in regiunile din sudul Africii. Aceasta pasare cantatoare cu penaj minunat scoate sunete variate deosebite care se aud in special in perioada de imperechere dar si in restul anului, ea fiind o specie foarte galagioasa. Prefera zonele aride din sudul Sudanului, Tanzania, Kenya, Etiopia, Eritreea si Somalia.

Spre deosebire de alte specii de barbeti care isi petrec majoritatea timpului in copaci, barbetul lui D’Arnaud este o ciocanitoare de sol african, ea obisnuieste sa topaie pe pamantul gol sau prin vegetatie si tufisuri mereu in cautarea hranei, nici macar cuibul nu-l construieste pe ramurile copacilor sau in scorburi. Acesta este sapat vertical in pamant de mascul, apoi este captusit cu frunze si fire uscate de iarba. De multe ori cuibul se aseamana cu o groapa mai mare in care traiesc mai multe pasari, sau o pestera in pamant in care sta masculul, femela, puii si eventual alte exemplare care ajuta si ele la cresterea puilor mici.Barbetul lui d’Arnaud, Trachyphonus darnaudii

Aceste pasari sunt foarte sociabile si canta foarte mult, isi delimiteaza un teritoriu si il indica fata de alte specii de pasari tot prin intermediul sunetelor. In caz de nevoie sunt foarte agresive si isi apara teritoriul de intrusi. Uneori au obiceiul sa se apropie de mediul urban, nu sunt sperioase, dar cele mai multe exemplare raman sa taiasca tot in padurile si savanele africane. Cand vor sa se refugieze in cuib sunt mereu precaute, stau in apropierea intrarii si inspecteaza zona si daca nu observa nici un pericol printr-o miscare brusca intra inauntru cu capul inainte. Hrana lor consta din insecte, furnici, termite, larve de insecte, greieri, fructe de padure si seminte pe care le culeg din tufisuri si copaci.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 14-20 cm si greutatea de 30 g. La aceasta specie nu exista un dimorfism sexual pronuntat. Penajul pe partea dorsala a corpului si zona superioara a cozii este predominant maroniu-inchis cu numeroase pete mici de culoare alba, pe partea posterioara a spatelui exista mai putine pete deschise, iar coloritul este uniform si intunecat. Pe cap penajul la mascul este galben cu mici zone rosiatice si un mot de pene negre pe crestetul capului care in perioada de imperechere este zburlit in sus spre a atrage atentia femelei. Zona de sub cioc si abdomenul este galbui, la piept are o pata de pene negre, iar in jurul fiecarui ochi apare cate un cerc de culoare inchisa. Le femela motul de pene de pe crestetul capului este maro, cercul din jurul ochilor este maroniu, in rest penajul pe partea ventrala si pe cap este galben cu mici pete inchise. Zona de sub coada este galbena si cu o pata portocalie chiar la baza acesteia. La ambele sexe partea inferioara a cozii are alt colorit fata de cea superioara, este galben-deschis. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare maronie, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Ciocul este robust, drept si destul de gros, are un colorit gri-maroniu-inchis, iar deasupra partii superioare si la baza acesteia apar cele doua nari ale pasarii. Picioarele sunt puternice si de culoare gri, se termina cu degete lungi prevazute cu gheare ascutite si curbate.Barbetul lui d’Arnaud, Trachyphonus darnaudii

Citește și:  Pasăre de apă - Becata pictată (Rostratula benghalensis)

In perioada clocitului femela este curtata de mascul si impresionata prin trilurile sale. De asemenea si ea emite sunete specifice melodioase si impreuna realizeaza un duet destul de zgomotos care tulbura linistea padurii. Sunetele sunt foarte diverse, iar in caz de pericol sunt folosite si sunete de alarma pentru a se avertiza intre ele. Dupa imperchere femela depune ouale in cuib, le cloceste si apoi ies puii care sunt hraniti cu insecte, furnici si larve de insecte bogate in substante nutritive.

Barbetul lui d’Arnaud este o specie comuna pe continentul sud-african, are denumirea stiintifica de Trachyphonus darnaudii, face parte din ordinul Piciformes, familia Lybiidae.

Video – Barbetul lui d’Arnaud (Trachyphonus darnaudii):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.