Orașul Barcelona este un pic suprarealist, un amalgam cultural, artistic și architectural ce captivează interesul a sute de mii de turiști, în fiecare an. Pentru vizitatori, Barcelona este un oraș foarte modern, dar totuși incredibil de vechi, datorită efortului de a păstra bogățiile culturale. Centrul, concentrat în jurul orașului Ciutat Vella (sau orașul vechi) oferă o gamă variată de magazine, restaurante, suvenire și terase, în timp ce plajele din oraș au fost construite pentru a oferi zone de relaxare în timpul perioadelor lungi cu vreme plăcută.

La Sagrada Familia, catedrala-simbol

Prima mea oprire este la biserica La Sagrada Familia, unul dintre cele mai faimoase și uimitoare locuri în Barcelona, ​​cea mai faimoasă clădire din întregul oraș și simbolul principal al său. Deși incompletă, biserica este un sit UNESCO. Din exterior, vizitatorii sunt uimiți de înălțimea mare, de complexitatea fațadelor bisericii și de ornamentele excesive, incredibil de impresionante. Proiectul a început în urmă cu aproape un secol și a fost creația unuia dintre cei mai faimoși arhitecți ai Spaniei, Antoni Gaudi.

SG Famila1

La Sagrada Familia este o capodoperă în centrul orașului Barcelona. Înălțimea bisericii este egală cu înălțimea celui mai mare munte din apropiere, deoarece Gaudi a crezut că nicio construcție a omului nu ar trebui să crească peste creațiile naturale ale lui Dumnezeu. Înălțimea bisericii este copleșitoare atunci când stai în fața intrării pricipale a acesteia, iar interiorul este chiar și mai impresionant. Fațada numită „nativitatea” celebrează nașterea lui Isus, Mesia. De asemenea, este numită și Fațada Vieții sau Fațada Bucuriei sau a Crăciunului. Aceasta este inspirată din Evanghelii și este despre copilăria lui Isus.

SG Familia 2

La primi pași pe care îi faci în biserică, vei simți o emoție puternică în stomac. Spațiul interior este o mărturie a faptului că biserica este una dintre creațiile cele mai impresionante și una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. Primul lucru pe care îl fac vizitatorii este de a privi plafonul care se extinde, parcă, la nesfârșit, susținut de coloane care au fost sculptate de mână, pentru a semăna cu trunchiurile de copaci.

SG Famila 4

Îndreptându-te spre centrul bisericii, vei admira toate vitraliile aliniate de zidurile bazilicii. În timpul zilei, aceste ferestre produc lumină naturală, incredibil de frumoasă, care iluminează interiorul absolut grațios al bisericii.
Elementele geometrice ce se intersectează cu coloanele și arcele ascuțite au forme stelare, toate sculptate în piatră. Nava centrală ce conține altarul este ornamentată cu un candelabru impresionant. Deasupra altarului există o parte a bolții ce permite lumina naturală să pătrundă în interior. Esența organică și proporția masivă a arhitecturii duce cu gândul la faptul că La Sagrada Familia este o capodoperă ce glorifică puterea Creatorului.

Casa Mila, o casă-sculptură

După Sagrada Familia, Casa Mila sau la Pedrera, așa cum este deseori numită, este cea de-a doua cea mai populară clădire a lui Gaudi, din Barcelona.

CASA Mila 3

Casa Milà acoperă o suprafață de mai mult de 100 de metri pătrați și include două terase mari, circulare, astfel că aproape fiecare parte a casei primește porția sa de lumină de la soare. Aceasta este construită în întregime din piatră naturală și este lipsită de orice culoare și decor.

Casa Mila 1

Datorită fațadei sale exterioare ce seamănă cu o stâncă, casa Mila este numită La Pedrera sau cariera de piatră. Fațadele au contur organic, inspirat de mișcarea valurilor oceanului sau de forma munților. Clădirea pare o sculptură plină de contraste între zonele cu piatră pală și cele cu fier închis la culoare, de curbe și concavități. Balcoanele sunt din fier forjat și au fost proiectate ca fiecare dintre balustrade să fie diferită de celelalte. Turul casei iți va trezi simțul de aventură pentru simplul fapt că toate încăperile imită strucura peșterilor. Te vei plimba printre coridoare cu arcade ce cresc treptat, holuri cu stâlpi curbați, din piatră și fresce cu siluete vegetale.

Citește și:  Antoni Gaudi - arhitectul nonconformist al clădirilor ce dansează în valuri

CASA Mila 2

Poate unul dintre cele mai interesante locuri din întregul complex este acoperișul: aici puteți găsi un ansamblu mare de coșuri de fum suprarealiste, fiecare cu forme diferite, cum ar fi sculpturi în picioare, izolate sau în grupuri mici, care domină acoperișul. Casa a fost construită între anii 1906 și 1910 pentru familia Mila și reprezintă una dintre clădirile cu cea mai mare putere de sugestie din istoria arhitecturii, fiind, de fapt, mai mult o sculptură decât o clădire în sine.

Casa Batlló, casa ruptă din natură

O altă lucrare unică în lume este casa Batlló,  numită „Casa dela ossos” („Casa Oaselor”) și are, într-adevăr, un aer visceral și organic. Acestă clădire remarcabilă se încadrează perfect în stilul modernist sau art nouveau. Când vei privi pentru prima dată fațadele, vei avea impresia că sunt înclinate. Arhitectul a dorit să evite liniile drepte, iar fațada este decorată cu un mozaic.

Batllo 3

Mozaicul din ceramică și din sticlă colorată este întrerupt de balcoanele din fier, sub formă de măști venețiene. Țigla de pe întregul acoperiș continuă peste podurile duble, care evocă imaginea unui dragon văzut din spate. Din holul de la intrare, de la parter, o balustradă din fier, robustă separă accesul privat la reședința familiei Batlló. O scară mare de lemn duce către o sală cu tavane boltite și iluminatoare în formă de carapace de broaște țestoase. Forma coloanelor vertebrale este de animal uriaș, sculptat în lemnul balustradei.

Casa Batllo 2

La etajul principal, Gaudi a creat un nou element, ziduri interne ondulate, gemuri cu vitraliu, blocuri cu mozaic, detaliile ornamentelor în formă de ochi sau frunze care exprimă influența naturii asupra conceptului artistic. Fiecare spațiu al clădirii conține un element surpriză, puțin bizar: la primul etaj, mobilierul avangardist iți va captiva cu siguranță interesul, în sala principală lustrele spiralate, ca niște scoici, iar pe acoperiș turlele acoperite cu mozaic verde vor părea ca niște arbori.

Parcul Guell, un muzeu în aer liber

Plimbându-te într-un tur al orașului, vei descoperi multe alte comori ale lui Gaudi. Parcul Guell este opera ce și-a lăsat amprenta într-un mod remarcabil asupra orașului Barcelona. Acest parc este un muzeu în aer liber ce conține structuri de piatră incredibile, statui uimitoare și clădiri fascinante.

La intrarea în parc, este amplasat celebrul dragon care este ornat în culori diverse și care aproape a devenit o emblemă a Barcelonei. În vârful dealului, pe care este amenajat Parcul Guell, este amenajată o terasă care oferă o priveliște superbă asupra parcului și a întregului oraș. Operele lui Gaudi mereu mă impresionează, nu numai din punct de vedere artistic, dar și pentru faptul că sunt o metamorfoză a elementelor din jur. Astfel, Gaudi nu a schimbat forma terenului, el a preferat să păstreze cel mai jos punct la intrare, din care o scară dublă duce la spațiile interioare, ce servesc ca piață publică. Zonele periferice au viaducte și colonade care, prin designul lor, evocă forme naturale. Parcul este decorat cu bănci din mozaic multicolor care impresionează prin înfățișarea lor.

PARC Guel

În Parcul Guell se găsește și o casă, în care Gaudi a trăit la un moment dat. Casa a fost, acum, transformată în muzeu și conține piese de mobilier extrem de valoroase.

Piețele orașului Barcelona sunt locuri populare, de exemplu La Boqueria, sunt pline de culoare, zgomotoase și vibrante. De la piețele de alimente, bazare de haine sau cărți, aceste locuri sunt perfecte pentru câteva momente încântătoare în timpul sejurului tău în Barcelona. Turiștii mai pot vizita strada El Raval-El Barrio, bulevardul Les Rambles, Muzeul Picasso, Galeria de Artă, Arcul de Triumf și Templul lui Augustus, o relicvă din timpul romanilor.

11

Grație lui Gaudi, orașul Barcelona este o icoană a stilului avangardist, fiind un adevărat ecou al crezului marelui artist Gaudi: ,,Orice creat de ființe umane este deja în marea carte a naturii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.