Halaszbastya sau Bastionul Pescarului, in romana, este o terasa construita in stil neogotic si neoromanic, cu o lungime de circa 189 metri pe latura estica a vechiului Deal al Castelului, de unde se poate admira privelistea splendida oferita de orasul Budapesta, panorama care se intinde hat departe, peste Dunare si pana spre Parlamentul ridicat undeva prin secolul al XIX-lea si situat in zona Pesta a orasului.

Bastionul Pescarului din Budapesta1

Proiectat de arhitectul maghiar Fryges Schulek, Bastionul Pescarului a fost construit intre anii 1895 si 1902, locul in care impresionanta constructie se afla fiind descris ca unul de basm, superb si chiar cu un aspect de parc Disney – ba chiar, in imprejurimi se afla foarte multe alei, infrumusetate cu sapte turnuri din piatra. Si nu degeaba aici vin atatia turisti, in special romani, atat acest bastion, cat si imprejurimile fiind de-a dreptul superbe.

Tot arhitectul maghiar Fryges Schulek este cel care a fost insarcinat si cu reconstructia si restaurarea bisericii gotice medievale din apropiere, Fecioara cea Binecuvantata sau Biserica lui Matthias, asa cum este cunoscuta mult mai bine. Si acest lacas sfant este, iarasi, un punct turistic de mare interes. Giuvaierul ecleziastic, cum bine a fost numit, are niste scari abrupte, turnuri conice si terase pavate, toate cioplite in piatra de calcar, ce completeaza imaginea unei adevarate capodopere arhitectonice, in definitiv, a unui simbol.

Bastionul Pescarului din Budapesta11

Mai mult, nu putem sa nu admitem ca Budapesta este, fara putinta de tagada, un oras superb. De remarcat, de asemenea, este si faptul ca Bastionul Pescarului are un stil flamboiant, pus in valoare de elementele arhitectonice. Si sa va faceti o idee, aceasta splendida constructie imbina foarte multe elemente, avand deci o bogatie ornamentala, insa in acelasi timp, aceasta combinatie se face printr-o delicatete specifica stilului gotic tarziu. La fel de interesanta este si denumirea acestui bastion, cu atat mai mult cu cat acesta nu se afla langa o apa si nici nu serveste vreunui scop defensiv. De fapt, denumirea bastionului provine de la zidul vechiului castel, pe care, de altminteri, a si fost construita terasa moderna.

Ba chiar, o parte a acestei terase se afla in apropierea pietei medievale de peste, drept pentru care, dupa cum se spune, este si aparata de breasla pescarilor. Insa aceasta constructie are si o importanta istorica. De pilda, cele sapte turnuri ar reprezenta, in fapt, cele sapte triburi maghiare care aveau sa se stabileasca aici, in anul 896. Este stiut ca triburile despre care vorbim s-au asezat in Campia Panonica.

Bastionul Pescarului din Budapesta111

Vizitatorii mai pot vedea aici si o statuie a lui Stefan I al Ungariei, ridicata in anul 1906. Aceasta poate fi vazuta intre Bastionul Pescarului si Biserica lui Matthias. Pedestalul a fost realizat de Alajos Strobl, acesta bazandu-se pe planurile lui Fryges Schulek, in stilul neoromanic, cu episoade ce infatiseaza viata regelui. In sfarsit, Bastionul Pescarului, situat in vechiul cartier Dealul Castelului, a devenit in scurt timp unul dintre simbolurile superbului oras Budapesta.

Nu intamplator aceasta constructie este prezenta in toate brosurile turistice promotionale, locul propriu-zis, in care bastionul se afla, fiind excelent pentru o plimbare in aer liber, dar si pentru relaxare. Vizitatorii care vin aici trebuie sa stie ca, in timpul zilei, se percepe o mica taxa pentru accesul la scarile care duc spre terasa. In schimb, spre lasarea serii, atunci cand luminile orasului palpaie in zarea indepartata, accesul vizitatorilor este gratuit. Bastionul Pescarului, precum si alte obiective turistice din apropiere au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1987.

Bastionul Pescarului din Budapesta1111

Si nu putem, in final, sa nu remarcam ceva important si deopotriva interesant, si anume ca aceasta constructie a fost construita exact cu motivul pentru care vizitatorii vin aici: sa se relaxeze si sa admire o priveliste care ii poate taia respiratia oricui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.