Bath este un oraș-muzeu în comitatul Somerset, din regiunea de sud-vest a Angliei. Orașul se află în autoritatea unitară Bath în nord estul regiunii Somerset a cărui reședință este, fiind înscris din anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Bath se află amplasat pe cursul râului Avon, la circa 25 km sud-est de Bristol și la 156 km vest de Londra, cu o populație de aproape 89.000 locuitori. Orașul a devenit renumit pentru băile romane care datează din anii 43 î.e.n. din cauza existenței în regiune a apelor termale, fiind primele izvoare termale cunoscute în Anglia. Aici existau trei zone pentru baie în timpul romanilor: calidarium (baia fierbinte), tepidarium (baia caldă) și frigidarium (baia rece).

Aquae Sulis
Aquae Sulis

Orașul devine o stațiune balneară cu numele Aquae Sulis când romanii construiesc băi și un templu în valea răului Avon. Bath devine în timpul domniei reginei Elizabeth I a Angliei, în anul 1590, o localitate balneară. Aici se pot întâlni numeroase clădiri istorice care datează mai ales din perioada georgiană.

Una dintre cele mai cunoscute construcții este Royal Crescent construită în acest stil arhitectonic. Clădiri din epoca georgiană create din piatră albă de Bath au rămas moștenire până în ziua de azi și se vad pe stradă la tot pasul. Numărul de turiști anual de 4,8 milioane arată că orașul Bath este căutat și vizitat datorită atracțiilor sale cât si a celor două universități de aici.

Royal Crescent
Royal Crescent

Istoric, tot în acest oraș a avut loc bătălia de la Muntele Badon, unde Regele Artur a apărat anglo-saxonii, aici s-a construit o mănăstire care a devenit abație în 973, unde s-au încoronat regi ai Angliei. Thommas Guidott, în 1676 a devenit interesat de proprietățile curative ale apelor termale și a scris un studiu după care aristrocrații vremii au început să viziteze zona din motive medicale. Din secolul 18 a devenit un punct de atracție și pentru teatrele sale, circului, datorită climei plăcute si a băilor termale excelente, construite pentru bogații vremii.

În vremurile noastre în oraș se desfășoară Festivalul Internațional Bath și Mozartfest în fiecare an, alături de Festivalul de Literatură, de film, de bere, de chili și de artă, inclusiv artă stradală, Festivalul Bach și Bardul din Bath pentru cel mai bun poet, cântăreț sau povestitor sau cursele de cai ocazionale de pe pista amenajată la 2 mile distanță de oraș.

Victoria Art Gallery
Victoria Art Gallery

Tot aici sunt muzee și galerii de artă interesante: Victoria Art Gallery, cu o expoziție de artă incredibilă, Muzeul de Artă Est-Asiatică cu o fascinantă selecție de ceramica, jad și bronz din Orientul Îndepărtat, Muzeul Hollburne de Artă, cu o comoara de piese de porțelan, argint, bronz renascentist și o galerie de artă veche, Muzeul Poștal, Muzeul Modei, cu colecții de haine contemporane și istorice, Centrul Jane Austen, cu obiectele scriitoarei, chiar dacă aceasta niciodată nu a stat aici.

Citește și:  Catedrala Notre-Dame din Strasbourg
Muzeum Herschel
Muzeum Herschel

Muzeul Hershel de Astronomie, cu obiecte pentru cei interesați de istoria științei și a astronomiei, muzicii și culturii, astronomul care a dat numele muzeului fiind descoperitorul planetei Uranus, casa lui Sally Lunn, cea mai veche casă din Bath cu pivnițele în care se pot servi răcoritoare, Băile Romane, cu o istorie fascinantă a uneltelor și a matrițelor de lemn folosite în construcție din vechime și Royal Crescent, o casă georgiană în formă de semicerc, formată din 30 de case cu un muzeu, un hotel și apartamente cu birouri de care am mai amintit, redecorată ca în secolul al XVIII-lea.

Baile Romane
Baile Romane

Parcul public cel mai cunoscut, Royal Victoria Park, care există din secolul 19, înființat de către Prințesa Victoria la vârsta de 11 ani, include teren pentru skating, pentru tenis, bowling, teren de golf cu 12 și 18 găuri, un lac, spațiu pentru concerte în aer liber, cu cele 23 de hectare din care 3,84 sunt grădini botanice, cu plante care traiesc pe stâncării și conifere rare.

Royal Victoria Park
Royal Victoria Park

Alte câteva zeci de parcuri și grădini sunt un punct de atracție permanent alături de facilitățile moderne oferite de Thermae Bath Spa, un centru modern de terapie cu o piscină pe acoperiș de unde se poate admira panorama orașului, Muzeul Termelor Romane, Abația Bisericii Sf. Petru și Paul din Bath cu arhitectura sa gotică perpendiculară și cu arcadele înalte care impresionează prin măreție și prin concertele sale la orgă, apeductul Dundas care aducea apa din râul Avon la canalul Kennet.

Bath este unul dintre cele mai vechi orașe turistice din Anglia cu cele 3 izvoare termale ale sale.

Avon River Bath
Avon River Bath

Un alt loc interesant e atelierul de sticlărie Bath Aqua Glass în Walcot Street, unde poți vedea demonstrații live de realizare a sticlei de Bath care are o culoare caracteristică albastră, foarte frumoasă. Turiștii se mai pot plimba de-a lungul râului Avon sau a canalului Kennet, se pot închiria bărci sau se poate face o călătorie cu balonul cu aer cald din Victoria Park.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.