Bazilica Santa Croce (,,Biserica Sfintei Cruci”) se afla in Florenta (Italia) in Piata care ii poarta numele. Este considerata cea mai mare biserica franciscana din intreaga lume, iar in Italia o mare realizare a artei gotice.
A fost construita de catre arhitectul Arnolfo di Cambio in anul 1294.
In jurul si interiorul bisericii se afla monumente si morminte ale unor personalitati ilustre (de arta, literatura, muzica etc): Galileo Galilei, Machiavelli, Ugo Fascolo, Lorenzo Ghilberti, Gioachino Rossini, Vittorio Alfieri, Leon Battista etc. Printre mormintele antice se afla cel al lui Leonardo Bruni, Charles Massuppini, Giovan Battista, Niccolini (dramaturg), Antonio Bortone, Capponi Gino, Ioan Targioni Tozzetti (botanist).
Bazilica Santa Croce cuprinde o serie de capele.
Capela Principala – inspirata din arhitectura gotica are fresce ce redau povesti adevarate ale Crucii, un tribut adus in numele bisericii, realizat de Agnolo Gaddi, in 1380. Altarul principal cuprinde: ,,Madona” (de Niccolo Gerini), ,,Doctori ai Bisericii” (de Giovanni del Biondo si un alt artist necunoscut).
In partea dreapta se regasesc mai multe capele:
Prima are o fresca: ,,Moartea lui Sf.Francisc” de Giotto.
Capela Bardi cu fresca: ,,Inaltarea Sf.Ioan” de Giotto.
Capela Peruzzi – decorata de Giotto in 1320-1325.
Capela Giusti – cu mormantul lui Giulia Bonaparte (opera lui Luigi Pampaloni).
Capela Riccardi – cu bustul in racla de argint a Binecuvantatei Umiliana (realizat de Cerchi).
Capela Velluti – un altar realizat de Giovanni del Biondo si fresce realizate de un artist necunoscut (din sec. al XIV-lea).
Capela Castellani – pictata de fiul lui Agnolo Gaddi, prezinta povesti ale Sf.Ioan Evanghelistul, Sf.Antonie si Sf.Nicolae din Bari. Crucea a fost pictata de Niccolo Gerini. Aici sunt pietrele de mormant ale Contesei de Albany-Louise Stolberg si Sartarelli Emilio (realizate de Carles Percier, in 1824).
In partea stanga se afla urmatoarele capele:
Capela Spinelli – redecorata in 1837 de Gasparo Martellini.
Capela Capponi – dedicata in 1926 mamelor celor cazuti in razboi si decorata cu statui de Libero Andreotti.
Capela Ricaroli – cu fresce de la inceputul sec al XIX-lea cu povesti ale Sf.Anton de Padova (opera lui Luigi Sabetelli si a fiilor lui).
Capela Pulci-Berardi – cu fresce realizate de Bernardo Daddi: ,,Martirul Sf.Lorenzo” si ,,Martirul Sf.Stefano” (din 1330).
Capela Bardi di Vernio – cu fresce de Maso di Banco, pe perete este un tablou cu ,,Judecata de Apoi” de Bardi Bettino. ,,Crucifixul” din lemn este realizat de Donatello. Alaturi de aceasta se afla Capela Niccolini – construita in 1584 de Giovanni Antonio Dosio. Are o cupola pictata de Volterrano si statui de Pietro Francavilla.
Capela Machiavelli-Salviati – altarul are pe o parte ,,Martirul Sf.Lorenzo” pictat de Jacopo Ligozzi. In interior se afla mai multe morminte: Contesa Sofia Zamoyska (realizat de Lorenzo Bartolini in stil neo-renascentist actualizat si cu o nota de realism, intre anii 1837-1844).
Capela Medici – poarta este realizata de Michelozzo (arhitectul preferat al Familiei Medici), usile ei sunt sculptate de Giovanni di Michele. Fresca ,,Disputa de la Templu” este pictata de Taddeo Gaddi, holul si capela sunt opera lui Michelozzo.
O alta fresca ,,Madonna si Fiul si Sfintii” (dateaza din 1480 si este facuta de Fra Bartolomeo). Pavimentul este facut din placi de marmura si pietre funerare. Pe peretele stang este un monument de Lorenzo Bartolini. Altarul principal al capelei este din teracota decorata de Andrea della Robbia.
Sacristia de la Bazilica Santa Croce – este bogat decorata cu fresce. Are dulapuri din lemn din sec al XV-lea sculptate de Michele di Giovanni da Fiesole. In colt se afla cea mai veche banca din sec al XIV-lea. Deasupra este un decor geometric, pe pereti scene din viata lui Hristos, realizate de pictori de la Scoala lui Giotto: ,,Inaltarea Domnului” (de Niccolo Gerini), ,,Rastignirea” (de Taddeo Gaddi), ,,Drumul spre Golgota” (de Spinello Aretino). In stanga se afla o chiuveta de marmura realizata de Pagno Partigiani si bustul din teracota policroma reprezentand Mantuitorul – opera lui Giovanni della Robbia.
Bazilica Santa Croce – are in sala centrala: ,,Buna Vestire” de Donatello, ,,Intrarea lui Isus in Ierusalem” de Cigoli (1603-1604), ,,Drumul Calvarului” de Vasari, ,,Biciuirea” de Alessandro Fei, ,,Rastignirea Sfintilor” de Tito (1568).
Aici se afla mormantul lui Michelangelo Bonarroti, proiectat de Vasari, dupa ce ramasitele marelui artist au fost aduse de la Roma in anul 1564. Deasupra mormantului se afla trei sculpturi: ,,Pictura” de Battista Lorenzzi, ,,Sculptura” de Valerio Cioli si ,,Arhitectura” de Giovanni dell’Opera.
Langa altar se gaseste monumentul Vittorio Alfieri de Antonio Canova (realizat in 1810) cu o ,,personificare a Italiei care plange”.
Curtea interioara are alte opere de arta si permite accesul de la poarta spre cladirea propriu-zisa a bisericii. Aici se afla doua manastiri, Capela Pazzi si Museo dell’Opera di Santa Croce (care adaposteste o colectie de opere de arta si tablouri de valoare provenite din alte manastiri si biserici).
Capella Pazzi – este o capodopera a lui Filippo Brunellerchi, cu o arhitectura de tip renascentist. Are 12 mari medalioane cu capetele Apostolilor (realizate de Luca della Robbia). Fereastra e creatia lui Alesso Baldovinetti. Langa ea se afla Capela Castellani.
Bazilica Santa Croce are exteriorul placat cu marmura, lucrarea realizata in 1863.
Arhitectura in stil gotic, cat si frescele din interiorul ei ii impresioneaza pe vizitatori.
Clopotnita dateaza de la 1847-1865 si este opera lui Gaetano Baccani, turnul clopotnitei este inalt de cca. 78 m. Poarta centrala are cele doua usi din bronz. In fata portii se afla mormantul lui Niccolo Matas. Fatada actuala a fost construita intre anii 1853-1863 de catre arhitectul Niccolo Matas. Pe frontonul fatadei se afla ,,Steaua lui David” (ea se refera la religia ebraica a lui Matas).
In Piazza Santa Croce, langa Bazilica Santa Croce, se afla monumentul lui Dante Alighieri (decorat cu doi lei) – opera lui Enrico Pazzi din anul 1865.