Pe 19 august 1946, William Jefferson Blythe al III-lea se năștea în orașul Hope din Arkansas, Statele Unite ale Americii. Tatăl său a murit într-un accident de mașină cu trei luni înainte ca acesta să se nască. Mai târziu, tânărul Bill avea să ia numele de familie al tatălui său viteg, Roger Clinton. În 1992, Bill Clinton avea să devină cel de-al 42-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Bill Clinton11

În adolescență, Bill și-a dorit o carieră în muzicǎ sau medicină. Aceasta avea să se schimbe în timpul unei vizite la Washington. Clinton a fost inspirat să intre în politică în urma unei întâlniri cu președintele J.F. Kennedy la Casa Albă. Pe atunci era doar un elev de liceu.

El a urmat cursurile Universității Georgetown pe care le termină cu o diplomă în relații internaționale. În urma câștigării unei burse se înscrie la Oxford. După doi ani acolo, se întoarce în Statele Unite urmând să-și termine cursurile la Universitatea Yale cu o diplomă în drept. Se căsătorește în 1975 cu o colegă de la Yale, numită Hillary Rodham. În 1980 se naște prima lor fată, Chelsea.

Chiar dacă în 1973 predă dreptul la Universitatea din Arkansas, el își dorea o carieră în politică. Avea să atragă atenția publică prezentându-se ca un politician înnăscut. De asemenea, a atras atenția multor femei, fapt ce nu a trecut neobservat de oamenii din jurul său și care avea să-i bântuie cariera politică.

În 1976, Bill este ales în Arkansas procuror general. Doi ani mai târziu, la vârsta de doar 32 de ani, avea să devină cel mai tânăr guvernator ales în ultimii 40 de ani. Chiar dacă a pierdut realegerile din 1980, el și-a recăpătat biroul 4 ani mai târziu; a fost reales încă de trei ori după aceasta.

În 1992, este propus drept candidat la președinție din partea democraților, pe fondul recesiunii economice. El a câștigat alegerile prezindențiale în fața lui George W. H. Bush, prin propunerea unor schimbări economice puternice. A fost ales în pofida zvonurilor unei posibile aventuri cu Gennifer Flowers.

La doar 46 de ani, Bill Clinton devenea cel mai tânăr președinte de la J.F. Kennedy încoace. Pentru prima dată în 12 ani, același partid era la putere atât în Congres, cât și la Casa Albǎ.

Problemele au început să apară în timpul primilor doi ani ai mandatului. Printre acestea, o investigație etică despre implicarea sa în dezvoltarea proiectului de locuințe Whitewater din Arkansas. De asemenea, o dezbatere aprigă a avut loc cu privire la inițiativa sa cu privire la sistemul de sănătate. Aceste discuții au dus la preluarea de către republicani a Senatului și Camerei Reprezentanților la alegerile din 1994.

Citește și:  Cine a inventat Bungee-jumping-ul?

Bill Clinton1

În pofida tuturor acestor probleme, în timpul președinției lui Clinton, climatul economic s-a îmbunătățit. Faptul a dus la scăderea ratei șomajului și a inflației și la echilibrarea bugetului (chiar la un excedent bugetar).

În 1996, el a devenit primul președinte democrat, de la Franklin D. Roosevelt încoace, care a câștigat un al doilea mandat.

În 1998, avea să izbucnească un scandal imens cu privire la posibila implicare sexuală a președintelui cu o tânără de la Casa Albă, Monica Lewinsky. Pe baza unei anchete realizată de un avocat independent numit Kenneth Starr, Bill Clinton a fost acuzat de mărturie mincinoasă și de obstrucționarea justiției pentru negările repetate ale aventurii.

În cele din urmă, Clinton și-a cerut scuze în mod public atât familiei, cât și tuturor americanilor pentru lipsa de onestitate. Astfel, el a devenit cel de-al doilea președinte american pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților. În cele din urmă a fost achitat de către Senat în 1999.

Chiar în timpul scandalului Lewinsky, Clinton s-a bucurat de popularitate atât în Statele Unite ale Americii cât și la nivel mondial. El s-a implicat în confruntări precum războiul din Bosnia și Herțegovina, în ostilitățile dintre israelieni și palestinieni și nu în ultimul rând în refuzul Irakului de a se conforma inspecțiilor Națiunilor Unite cu privire la armament. De asemenea el s-a implicat în eforturile de menținere a păcii între Irlanda și Irlanda de Nord; a fost primul președinte american care a vizitat Vietnamul după sfârșitul Războiului din Vietnam.

Bill Clinton111

A părăsit Casa Albă cu cea mai mare aprobare publică a unui președinte și rămâne în continuare unul dintre cei mai populari președinți americani din istoria recentă.

Chiar dacă mandatul său s-a terminat, el nu a ieșit de pe scena politică. Clinton a rămas activ în problemele mondiale, conducând Fundația William J. Clinton, o organizație filantropică ce se ocupă cu probleme precum cele legate de sărăcie și cele ce se adresează HIV/SIDA.

În tot acest timp, soția sa, Hillary Clinton, s-a lansat în propria carieră politică, câștigând alegerile pentru Senatul Statelor Unite din New York în anul 2000. A participat chiar în campania pentru alegerile prezidențiale din 2008, înainte de a accepta funcția de secretar de stat în cadrul administraiei lui Barack Obama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.