Biserica II Gesu se afla in orasul Roma din Italia, in Piata Gesu.

Biserica II Gesu1

Aceasta este prima biserica a Ordinului Iezuitilor (ordin religios crestin) si a fost construita intre anii 1554-1584. Primele planuri ale bisericii au fost solicitate de catre Ignatiu de Loyola – fondatorul Societatii Iezuitilor lui Isus – si concepute de Nanni di Baccio Biggio (arhitect florentin). In anul 1554, planul este reprelucrat de catre Michelangelo si apoi proiectul in ansamblu al bisericii a fost realizat de arhitectul italian Geacomo Barozzi da Vignola, iar partea exterioara din fata este opera arhitectului Geacomo della Porta (din anul 1584).

Biserica II Gesu a fost sfintita in anul 1584.

Biserica II Gesu11

Frumoasa constructie in stil baroc a servit ca model pentru bisericile iezuite care s-au construit in urmatorii ani in partea centrala a Europei. Pronaosul lipseste, se intra direct in corpul bisericii – o camera mare si alungita, in care altarul (pentru celebrarea Euharistiei) este cel care capteaza toata atentia credinciosilor. Lateral se afla amvonul (unde se citeste predica). Naosul este acoperit cu o bolta. Deasupra usii se afla o cupola octagonala.

In Biserica II Gesu, bolta naosului are o frumoasa fresca, care da iluzia de inaltime si perspectiva, numita ,,Triomfo del Nome di Gesu” (,,Triumful Numelui lui Isus”) si care este pictata de catre Giovan Battista Gaulli. Pe pictura murala este o zona marcata cu monograma HIS (Ihesus, Iesus Hominum Salvator – Salvatorul Isus Mantuitorul oamenilor) indica faptul ca enoriasul trebuie sa adopte iluzia ca perspectiva este optima. Altarul Sf. Ignatiu (dedicat lui Ignatiu de Layola) impresioneaza prin bogatia de materiale din care este alcatuit: placat cu aur si alabastru, marmura, ametist, onix, cristal si lapis lazuli. Altarul este capodopera bisericii.

Biserica II Gesu111

In jurul altarului se afla patru grupuri de sculpturi precum: ,,Triumful Credintei peste Idolatrie” (realizata intre 1695-1699 de Jean Baptiste Theodon), ,,Aprobarea Societatii lui Isus” (de Angelo de Rossi), ,,Canonizarea Sf.Ignatiu” (de Bernardino Cametti) si ,,Religia Trumfa peste Erezie” (de Pierre Le Gros). Altarul este opera lui Andrea Pozzo (realizata intre 1695-1700). Aici se afla si mormantul Sf.Ignatiu. Sub altar, intr-o urna sfintita din bronz aurit (realizata de Algardi), sunt pastrate ramasitele unui sfant. In Biserica II Gesu, pe partea dreapta si stanga a altarului Sf.Ignaiu se afla mai multe capele.

Prima din dreapta este Capela Pasiunii, cu fresce infatisand scene precum: ,,Sarutul lui Iuda”, ,,Isus in Ghesimani”; si sase panze pe pilastri: ,,Hristos si coloana lui Hristos inaintea gardienilor”, ,,Hristos inaintea lui Irod”, ,,Rastignirea” si altele. Altarul este din bronz, pe perete sunt cateva medalii comemorative: Jan Philipp Roothaan (1785-1853), P.Pedro Arrupe (1907-1991), etc. A doua din dreapta este Capela Ingerilor – fresca de pe plafon reprezinta o scena in care Fecioara este incoronata si Ingerii se inchina Sfintei Treimi (realizata de catre Federico Zuccari). Alte fresce prezinta scene cu Raiul, Iadul si Purgatoriul. A treia din dreapta este Capela Cuore Sacro (,,Inima Sfanta a lui Isus”).

Citește și:  Palatul Roz din Dhaka: Obiective turistice Bangladesh - Dhaka

Biserica II Gesu1111

Prima din stanga este cea dedicata apostolilor – Capela lui San Francesco Borgia. Altarul este inconjurat de fresce ale lui Gagliardi. Plafonul are fresca ,,Rusaliile”. A doua din stanga este dedicata Nasterii Domnului, Capela Sacra Famiglia. Altarul este opera lui Circignani. Bolta are o fresca ce prezinta o scena a celebrarii ceresti cu privire la Nasterea lui Hristos. Pe partile laterale sunt alte fresce cu: ,,David”, ,,Zaharia”, ,,Isaia”, ,,Baruch”, ,,Buna Vestire a pastorilor”, ,,Masacrul Inocentilor”, ,,Isus la Templu”, ,,Adorarea de catre Magi”. Sunt si patru statui alegorice: ,,Prudenta”, ,,Cumpatarea”, ,,Justitia” si ,,Forta”.

A patra din stanga este Capela Sfintei Treimi. Aici sunt trei fresce: ,,Botezul lui Hristos”, ,,Schimbarea la Fata”, ,,Avraam cu trei ingeri” (realizata de Durante Alberti). Pe altar se afla racla cu bratul drept al iezuitului polonez Sf.Andrei Bobola, martirizat in 1657 si canonizat de Papa Pius al XI-lea in anul 1938. O alta capela este Sf.Francisc Xavier – care creaza o atmosfera mai sumbra, si a fost realizata de Petro da Cortova si Fontana Carlos. Aici se afla o racla in care se afla bratul drept al sfantului (care a botezat 300 mii de locuitori). Bratul a fost readus in Italia de generalul Claude Acquaviva. In cealalalt capat al naosului se afla Capela Madonna Strada – nume derivat de la icoana medievala gasita intr-o biserica si venerata de Sf.Ignatiu. Interiorul este proiectat si decorat de Giuseppe Valeriani, care a pictat scene din viata Fecioarei Maria. Fresca cupolei este pictata de G.P.Pozzi.

Biserica II Gesu11111

Sacristia (unde se pastreaza obiectele de cult, vesmintele preotesti) este in partea dreapta, iar in zona dintre altar si naos (prezbiteriu) se afla bustul Cardinalului Robert Bellasmine, realizat de Bernini. Orga bisericii este construita de Tamburini (firma italiana). In Biserica II Gesu arhitectii au optat pentru o forma longitudinala (au renuntat la forma circulara, greceasca obisnuita), fapt ce a permis o buna gestionarea a spatiului interior – se circula mai usor, altarul este vazut de toti credinciosii si predica se aude mai bine.

Arhitectura Biserica II Gesu a permis introducerea unui nou stil – numit stilul iezuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.