Biserica San Ignacio de Loyola sau Iglesia de San Ignacio, ce se afla in Buenos Aires, capitala Argentinei, este un lacas sfant catolic. Prima biserica a fost construita in anul 1675, ca mai tarziu, in anul 1686, sa se construiasca si fatada actuala, pe care astazi, o putem admira cu totii; ba chiar, trebuie sa stim ca Biserica San Ignacio de Loyola, ce se afla in Monserrat, unul dintre vechile cartiere istorice din centrul orasului Buenos Aires, este, de altminteri, si cea mai veche biserica din capitala Argentinei.

Biserica San Ignacio de Loyola1

Si tot in Monserrat, se afla si blocul cunoscut sub numele de Manzana de las Luces (Blocul Iluminarii). Termenul isi are originea la inceputul secolului al XIX-lea, cand fiii oamenilor de vaza argentinieni erau educati aici; “iluminarea” se referea la cunostintele si intelepciunea acumulate aici. In definitiv, acest termen nu ar trebui sa ne fie niciunuia dintre noi strain, intrucat si in spatiul romanesc “iluminarea” era un concept des folosit, ce-i drept, mult mai tarziu ca in Argentina.

In sfarsit, de mentionat este faptul ca, in acest cvartal, se mai gasesc si o serie de cladiri ce au o semnificatie istorica importanta pentru argentinieni. Una dintre aceste cladiri este, prin urmare, Biserica San Ignacio, aflata la intersectia bulevardelor Alsina si Bolivar. Construita, asa cum ne spune si denumirea, in onoarea Sfantului Ignatiu de Loyola, cel care a fost un nobil basc, cunoscut indeosebi datorita faptului ca a infiintat Societatea lui Isus sau Ordinul Iezuit. Si nu degeaba turistii straini se arata interesati sa viziteze acest lacas sfant argentinian, cu atat mai mult cu cat, asa cum se precizeaza si la inceput, se spune ca ar fi cea mai veche biserica din oras.

Citește și:  Orasul Austin: Obiective turistice SUA - Austin

Biserica San Ignacio de Loyola11

Un aspect interesant, dar nu nou este ca, pe locul unde a fost ridicata Biserica San Ignacio de Loyola din Buenos Aires, s-a aflat anterior un templu, dar constructia unui loc de rugaciune si mai mare, precum si mai apropiat de crestinism, se datoreaza, fara doar si poate, initiativelor si insistentelor preotilor iezuiti. Drept urmare, constructia bisericii a inceput in anul 1710, lucrarile de constructie fiind finalizate abia in anul 1734, cand lacasul sfant argentinian a capatat aspectul de astazi.

La o privire mai atenta, vom observa ca Biserica San Ignacio de Loyola are forma unei cruci latine, cu un naos central boltit si naosuri laterale cu galerii suprainaltate si capele in perete. Cele doua mari nise de pe fatada creeaza iluzia de spatiu suplimentar. Mai mult chiar, turnul din dreapta, ridicat in secolul al XIX-lea, adapostea un clopot care marca orele in Plaza de Mayo sau Piata Primariei, aflata la cinci minute de mers pe jos. O atentie speciala merita usile sculptate de la intrare, care se deschid spre naosul central.

Biserica San Ignacio de Loyola111

Cartierul in care se afla biserica a fost inclus intr-un plan de restaurare, fapt, de altminteri, vizibil in prezent, mai ales daca am vizitat biserica sau orice alta cladire din Manzana de las Luces, respectiv din Blocul Iluminarii. Si, in ciuda importantei sale, biserica San Ignacio a fost multi ani voit neglijata, numai ca, din fericire, acest lucru nu a dus la o degradare apropiata de distrugerea ulterioara a impresionantului lacas sfant. Intr-un final, protestele justificate ale oamenilor simpli, precum si al unui numar mare de preoti locali si nu numai au dus la luarea deciziei de a restaura Biserica San Ignacio de Loyola din Buenos Aires, Argentina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.