Arhipelagul Bonaparte, situat în vestul coastei Australiei este un grup de insule din regiunea Kimberley. Arhipelagul este o locație costală în nord estul Australiei de vest. Cea mai apropiată localitate este la 190 de km în estul său, aceasta fiind satul Bardi cu doar 310 locuitori. Aici insulele și insulițele sunt situate pe o porțiune de 150 de km de coastă stâncoasa între Golful Collier Bay la sud vest și Golful Admiralty la nord est.

Insulele arhipelagului sunt mici, multe dintre ele sunt foarte mici sau chiar stânci, în număr de câteva sute în total. În arhipelag sunt bancuri de nisip, ceea ce îngreunează navigația, cea mai mare insulă din arhipelag fiind insula Augustus care are o arie de 190 kmp. O altă insulă importantă este Booby cu o suprafață de 3 ha, aici fiind declarată zonă importantă pentru păsări și insula Jungulu chiar lângă aceasta. Cea mai apropiată capitală este Darwin, în Teritoriul de nord al Australiei, la aproape 760 km est nord est, iar Perth este la 2040 km la sud sud vest de arhipelag.

Insulele arhipelagului sunt vizitate de vasele de coastă cel mai des. Ca și alte arhipelaguri din jurul Australiei, peisajul stâncos este uimitor prin frumusețea sălbatică și prin priveliștile oferite. Distanța mare de zonele locuite a făcut să se păstreze în arhipelag și insulele sale un ecosistem curat, plin de păsări și alte viețuitoare unice, locul fiind un punct de observare căutat de cei îndrăgostiți de faună și floră. Limita sudică este considerată a include insula mare Augustus și Insula Darcy, cu multitudinea de insulițe mici, unele mai mici de un metru pătrat.

Citește și:  Berlin: două fațete ale aceleiași monede.

Descoperitorul și navigatorul Nicolas Baudin, un explorator francez în august 16 August 1801 a descoperit acest arhipelag, făcând parte din expediția de cunoaștere a coastei de vest a Australiei. Întreaga expediție a avut loc între anii 1800-1803 cu mai multe nave de cercetare. Devenit consul francez în Australia, Baudin a numit arhipelagul, după expediția din 1801, cu numele lui Napoleon Bonaparte. Interesant că aici în Australia sunt mai multe nume bonapartiste decât în Franța, există un golf, munți, o stație de comunicații.

Hărțile arhipelagului care au cuprins întreaga coastă Kimberley, puse la punct de către navigator, sunt botezate cu multe nume franceze. Aici turiștii pot observa păsări tropicale, crocodili de apă sărată, cascade impresionate, păduri virgine, plaje necălcate de picior de om și broaște țestoase, rechini. Arhipelagul este singurul loc unde au acostat trupele japoneze pe teritoriu australian în cel de-al doilea război mondial, pe 19 ianuarie 1944, căutând baze militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.