In apele marine, pe suprafetele dure din adancuri traiesc 4300 de specii diferite de briozoare care apartin clasei Bryozoa. Aceste vietuitoare marine sunt atat de mici incat nu depasesc lungimea de 1 mm.

Ele traiesc in colonii, in niste invelisuri formand celule unite intre ele care alcatuiesc un schelet calcaros masiv. Fiecare exemplar este plasat in celula sa separata care are o deschidere inconjurata de tentacule aranjate in mod inelar sau in forma de potcoava.

Briozoarele se numesc polizoare si ectoprocte si stau prinse de plantele marine sau stancile de pe fundul marii. Uneori se deplaseaza unduitor prin apa, pot dezvolta o forma ramificata si astfel pot fi confundate cu niste plante acvatice. Cand mor, se intampla sa fie aduse de apa la tarm si sa fie asemanate cu ierburile uscate de mare.

Pentapora Foliacea
Pentapora Foliacea

Briozoarele sunt o sursa de hrana pentru anumite specii de nevertebrate marine. Ele au forme diverse care se aseamana cu coralii. Larvele briozoarelor au si ele un aspect exterior diferit in functie de structura lor interna. Intestinul briozaorelor adulte e alcatuit din mesoderm si ectoderm in forma de gonade, din cavitatea corpului si muschi.

In Oceanul Atlantic de Nord si marile adiacente lui traieste Pentapora Foliacea care are capacitatea de a inmuguri incontinuu si astfel sa ajunga la un diametru foarte mare de pana la 2 m.

Se prinde pe pietrele mari din apa care au de jur imprejur nisip grosier si pietris. Aspectul coloniei pare sa fie ca un fagure deschis, cu marginile foarte ondulate si neregulate, iar nuantele de culori sunt portocalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.