Broasca-bou africana este una dintre cele mai mari specii de broaste raioase, are lungimea corpului de 8-23 cm. Traieste in regiunile impadurite, cu arbusti sau cu savane umede si uscate din apropierea cursurilor de apa din sudul, estul si centrul continentului asiatic. Este o specie comuna in Somalia, Angola, Malawi, Nigeria, Zambia, Kenya, Sudan, Mozambic si Tanzania.

Exemplarele adulte sunt foarte mari, au capul enorm, gura foarte larga, narile bine evidentiate pozitionate deasupra botului, iar ochii proeminenti, cu pleoape groase si irisul de culoare inchisa. Corpul este foarte robust are creste de marimi diferite, masoara in latime tot atat cat si in lungime, pielea este de culoare verde-maronie, prevazuta cu numeroase pustule verucoase.

Pe partea ventrala a corpului nuanta este gri, albicioasa sau galbena. Coloritul ii ofera posibilitatea de a se camufla foarte bine atat in apa cat si pe sol, in noroi si in vegetatia ierboasa. Picioarele sunt foarte groase, destul de scurte, sunt prevazute cu tuberculi carnosi mai ales cele posterioare care sunt mai robuste decat cele anterioare si bine adaptate pentru sapat vizuini in pamant.

Aceasta specie are un mod foarte interesant de a supravietui in perioadele secetoase. Sapa gropi in pamant si ramane ascunsa la o anumita adancime un timp indelungat chiar si de cateva luni, pana ce revin ploile abundente. In pamant sta ghemuita intr-un fel de cocon pe care si-l formeaza in jurul corpului prin mucusul pe care il secreta prin piele si astfel isi reduce semnificativ pierderea de apa.

In lunile ploioase isi petrece timpul mai mult pe sol, sapa vizuini sau sta la adancime mica in apa, cu capul la asuprafata acesteia. Este o specie nocturna care vaneaza mici nevertebrate, soricei, insecte, rame, greieri si alte specii de broaste.

In perioada de reproducere care coincide cu sezonul ploios masculul isi cheama insistent femela prin sunetele sale caracteristice, in tonuri puternice si groase. La aceasta specie masculul canta doar in perioada de imperechere.

Pyxicephalus adspersus
Pyxicephalus adspersus

Broasca-bou africana poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu spatios de minim 70 de litri, in care umiditatea aerului trebuie sa varieze intre 50-70%, temperatura in cursul zilei trebuie sa fie de 23-25ºC si in timpul noptii de 21-23ºC. Pe fundul terarariului substratul trebuie sa fie destul de gros si umed, alcatuit din turba, argila si mici pietricele.

De asemenea terariul trebuie sa aiba un vas cu apa ca o mica ,,piscina” in care broasca sa inoate si diferite pietre si locuri printre care sa se deplaseze sau sa se ascunda.

Aceste broaste sunt foarte lacome de aceea sunt predispuse la obezitate si pot trai pana la 35 de ani.

Broasca-bou africana face parte din ordinul Anura, familia Ranidae, are denumirea stiintifica de Pyxicephalus adspersus si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Broasca-bou africana (Pyxicephalus adspersus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.