In padurile tropicale din sud-estul Asiei, in insula Borneo, Java, in Indonezia si Thailanda, traieste broasca cu corn asiatica (Megophrys montana) – un amfibian cu cel mai eficient camuflaj din lume. Aceasta broasca nu depaseste lungimea de 7-14 cm si se remarca printr-un colorit al pielii maroniu-verzui sau maro-roscat apropiat de cel al mediului, cat si printr-o forma specifica a corpului. Masculii sunt intotdeauna mai mici decat femelele, ajung la lungimea corpului de 7-9 cm.

Broasca cu corn asiatica are un mod de viata predominant terestru, traieste pe solul padurii, iar nuantele corpului imita aproape perfect aspectul real al frunzelor vestede. Are corpul plat si lat, prezinta falduri longitudinale pe suprafata pielii de la gat pana la talie care imita marginile frunzelor, in zona ochilor prezinta doua ,,coarne” specifice indreptate inainte, botul este ascutit si gura larga.

Ochii sunt mari, cu irisul de culoare maronie-roscata. Membrele posterioare sunt mai lungi decat cele anterioare, iar coloritul pielii pe partea ventrala a corpului este gri-albicios. Pe gat, membre si barbie are pete de marimi difrite, maro sau negre.

Hrana acestor amfibieni consta din insecte, soparle, rame, greieri si alte specii de broaste mici. Broastele cu corn asiatice traiesc in paduri umede la altitudini de pana la 1200 m si sunt active mai mult pe timpul noptii, ziua stau ascunse in stratul de frunze de pe sol. In perioada de imperechere masculii scot sunete stridente de chemare a femelelor.

Megophrys montana, Foto: diertjevandedag.classy.be
Megophrys montana, Foto: diertjevandedag.classy.be

De regula o femela depune un numar de 800-1500 oua in apa, in cazuri rare ajunge si la 2300 oua. In functie de temperatura mediului, dupa o perioada scurta de timp de 4-5 zile, sau uneori mai lunga de 7-12 zile ouale eclozeaza si apar mormolocii care se hranesc cu organisme acvatice ce se gasesc printre algele din apa.

Broasca cu corn asiatica poate fi crescuta si in captivitate, intr-un terariu care trebuie periodic udat sau pulverizat cu apa, astfel incat sa fie simulat mediul umed tropical. Pe fundul terariului trebuie pus 5 cm de turba si un strat gros de frunze cazute de stejar – care protejeaza broasca de anumite boli de piele deoarece actioneaza ca un puternic bactericid. Hrana sa trebuie sa contina insecte, rame, gandaci, greieri si completata macar o data pe saptamana cu soareci si broaste mici. De asemenea, i se pot administra vitamine si oligoelemente.

Broasca cu corn asiatica face parte din ordinul Anura, familia Megophrydae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Broasca cu corn asiatica:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.